A terhesség hetei

 In Terhesség és babavárás

A terhesség hetei

Az első 12 hétből furcsamód az első két hét csak hivatalosan, papír szerint terhesség, hisz az 1. hét és 2. hét még az utolsó menstruációs ciklus része, még ekkor valójában nem beszélhetünk terhességről. Egy megtermékenyített pete átmérője körülbelül 0,2 mm.

A terhesség 3. héttől fogva már valódi terhességről van szó. A megtermékenyülés megtörtént, a petesejt és spermium egyesüléséből létrejött az embrió, ami gombostűfejnyi, kb. 100 sejtből áll. A terhesség harmadik hetében megjelenik a gerincagy, amely körül fog képződni a gerinc, így is rendelkezve már 4-5 kis csigolyával. Ettől a pillanattól kezdve, a 8-ik hétig (egyesek szerint a 12-ig), ami a méhben fejlődik, az az embrió.

Az embrió-stádium rendkívül kritikus időszak, a magzat sebezhető, ugyanis ezekben a hetekben alakul ki minden létfontosságú szerve. Tehát ebben az első időszakban fokozott elővigyázatosságra van szükség, ami az anyát illeti, kerülni kell mindenféle tényezőt, ami árthat a kicsinek, úgy, mint az alkohol, a dohány, gyógyszerek, vagy vírusos megbetegedések, amelyek nagyon komoly rendellenességeket szülhetnek.

A 4. terhességi hétre tehető a fogamzás teljessé válása, vagyis az embrió beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Az embrió kisebb, mint egy rizsszem (kb. 2mm). Ekkorra tehető a terhesség észlelése, megtörténik a menstruáció kimaradása. A 28. napon (4. hét) a gerinccsatorna bezárul, magába zárva a gerincvelőt. A szív egyelőre még csak egy kétüregű, csatornaszerű szerv, de már működik. Ugyancsak mostanában alakul ki az, amit később végtagoknak hívunk.

Az 5. terhességi héten a szív, az agy, a gerincvelő, az izmok és a csontok fejlődésnek indulnak, az embrió csatlakozik az édesanya vérellátásához. Ekkor mutatható ki a szikhólyag.

A 6. terhességi hét végére az embrió mérete körülbelül 5 mm. Beindul a szikkeringés, látható a szívcső pulzálása. Az embrió ebihal formájúvá válik, rendkívül gyorsan fejlődik.

A 7. héten szépen fejlődnek a végtagok, bár még uszonyszerűek, illetve kirajzolódik az embrió arca is. KIfejlődik az első nagyobb csont, a kulcscsont, innen kezdve alakulgat a csontozat is. Megjelenik az agy, és a szív kamrái elkülönölnek. Mérete kb. 1 cm.

A terhesség 8. hetétől mutatható ki a gerincoszlop, már majdnem minden belső szerve megvan a picinek. Az embrió mérete (pontosabban CRL-e, azaz ülőmagassága) 14-20mm. Naponta 1mm-t nő. Kiegyenesedik, fejét felemeli, törzsét is kihúzza. Rugalmasabb lesz, hajlítani tudja hátát, kezeivel a hasát, és térdét kissé behajlítva. Nagyon gyorsan fejlődik. Ekkor már az orvos meg tudja állapítani a terhességet kitapintással, ugyanakkor a méh nagyságát is.

A 9. terhességi héten elkülönülnek az ujjak a kezecskéin és lábacskáin, az arcvonások is szépen fejlődnek, a magzat kezd baba alakot ölteni. Mérete, azaz CRL-e (ülőmagassága) 22-30mm. A szemhéjak ránőnek a szemgolyókra, és majd csak a 22. héten fognak megnyílni.

A 10. terhességi héten megjelennek a tejfogkezdemények az ínyben. A magzat súlya kb. 3 gramm, a magassága (ez CRL) nagyjából 3,5 cm. Eltűnik a farok, s már hallható a szívhang fejlett Doppler-vizsgálattal.

A 11. hétre a pici már kb. 8 gramm és 5 cm (CRL). Kialakul a köröm. Sokat mozog a magzat, de ez még általában nem érzékelhető. Szíve 110-160 között ver.

A 12. héten a magzat méretei. CRL: 8cm, súlya 15g. Működni kezdenek a vesék, a máj még nagyobb (vörösvértest termelés fontos funkciója), folytatódik a belső fül fejlődése. Kinő a baba haja. Mostanában fejlődnek ki a külső nemi szervek, és ultrahanggal meg lehet állapítani a nemét. A fülek elfoglalják végleges helyüket a fejen, a karok arányai hozzáigazodnak a testhez, a lábacskák viszont még mindig kissé rövidek. A törzs gyorsan fejlődik, a gerincoszlop megcsontosodik. A mellkason megjelenik egyfajta kezdetleges emlő.

A 13. és 16. hét között kialakul a csontváz. A 13. hét végére a kicsi kikerekedik, ugyanis zsírszövetek rakódnak le bőre alatt.

A 14. héten a kicsi szíve vért pumpál a testébe.

A 16. terhességi héten izmok jelennek meg, a porcok megerősödnek, még jobban csontosodik a baba váza. Mirigyei is működésbe lépnek. Szíve 140-et ver percenként, és már két kamrából és két pitvarból áll. A vesék is működnek már, úgyhogy ki is választják az amúgy nem mérgező vizeletet. A magzat ekkor már 15 cm hosszú és 200 gramm körül van.

A 18. héten az anya hasára hajolva hallani lehet a szívverést. Ugyanekkor a kicsi már mozog, bukfencezik a magzatvízben, próbálgatja izmait, de ez csak nagyon gyengén érezhető az anya számára. Eleinte összekevered a belek mozgásával. Később már nem lehet semmi mással összekeverni, olyan erősségű ütéseket kapsz. A második szülés esetén az anyuka hamar észleli a mozgást, hiszen tudja már, mit kell érezni. Jó megjegyezni az első mozdulatok dátumát, ugyanis könnyebben ki lehet következtetni a kicsi érkezésének dátumát. Ha netán észleled, hogy a baba nem mozog egy ideje, azonnal fordulj orvoshoz!

A 19. hét a kéz, lábak, szemhéj és nyelési reflexek fejlesztésével telik el. Ebben az időszakban új képességekkel gazdagszik a baba, imitálja a szopogatás, a nyelés, csuklás, bukfencek mozdulatait, ugyanakkor összeszorítja öklöcskéjét, és reagál a külső hangokra.

A 20. terhességi hét (5. hónap). A baba 25 cm hosszú és 500 grammos. Innen kezdve gyorsan nő a súlya. Erősen fejlődik idegrendszere is. Van már ujjacskája, még ujjbegye is, ujja végén körme, és ha minden igaz, ujjlenyomata is.

A 24. hét (6. hónap). A baba egyre mozgékonyabb, próbálgatja a kéz- és lábmozdulatokat, megmozgatja törzsét, egyre élettel telibb. Ki vannak fejlődve az orrlyukak, légzésre készen. A szája is szopásra van csücsörítve, ezt próbálgatja is a hüvelykujján. Kezd rendszer lenni ébrenlét és alvás között, naponta 16-20 órát alszik. Ekkorra már eléri az 1000 grammot, és majdnem 30 cm hosszú.

A 26. és 29. hetekben tüdeje képes levegőt befogadni, kinyitja szemét és abszolút emberformájú. Megváltoztatja testhelyzetét a méhben, a legtöbb baba fejjel lefele irányuló pozíciót vesz fel.

A 32. terhességi héten koordinált mozgásokat végez, hála az idegrendszer folyamatos fejlődésének. Ugyanakkor az érzékszervek is folyamatos fejlődésben vannak:

A hallószervek fejlődnek leggyorsabban, ugyanis gyakran érzékelnek szívhangokat, a belek mozgásának mormogását, az anya hangját, ami lehetővé teszi, hogy ez az érzékszerv finomuljon ki legelőször. El van ismerve az a tény, hogy születés után a kicsi felismeri édesanyja hangját.

Annak ellenére, hogy a méhben teljes sötétség van, a baba ugyanolyan jól működő látószervekkel rendelkezik, mint egy felnőtt. Kinyitja és becsukja szemét, reagálva a kinti fényre, ami jót jelent, hiszen tökéletesen működik a látóideg, és egyáltalán a szeme. Ugyanakkor ráfókuszálni tárgyakra vagy gyorsan reagálni akkor, amikor szükség van látására, csak később sikerül majd.

A szaglás is jelen van a születésnél, egyes csecsemők az anya melle felé fordítják fejüket, mert érzik az anyatej illatát. Bizonyított tény, hogy más anyától nem hajlandók szopni, ugyanis jól ismerik édesanyjuk illatát.

Ami az ízlelést illeti, az is ki van finomulva már csecsemőkorban, azaz meg tudja különböztetni az édeset a savanyútól és a keserűtől. Az első kettőt tolerálja, és hajlandó lenyelni, a keserűre nemet mond egy grimasszal.

A kicsi bőre megvastagszik, és faggyú borítja be, hogy megvédje a magzatvízben található anyagok hatásától.

A magzat most már megfordul, a méhnyak felé fordítva feje tetejét. Itt már 40 centiméternyi és 1500-1700 gramm.

A 36. héten egyre több zsírszövete van a kicsinek, és szépen kerekedik, és bőre is rózsaszínes lesz. 2400-2500 grammos már, és úgy 45 cm. Ettől a pillanattól kezdve, ha megszületik, továbbélési esélye 95%-os.

A 40. héten (9. hónapban) igencsak elérkezett az idő, a magzat elérte nagyjából az 50 cm-t, és a 3000-4000 grammot.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Kínai fogantatási naptár - kisfiú vagy kislány?terhességi ultrahang vizsgálat