A terhesség 14. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 14. hete

A kismama

Ebben a periódusban a melleid sokkal nehezebbek és érzékenyebbek lesznek. Ha a hagyományos melltartó kellemetlennek bizonyul, vásárolj magadnak kismama melltartót. A praktikusság és az esztétikusság mellett most a kényelemre kell a hangsúlyt fektetned, hiszen a megnövekedett melleidnek erősebb tartásra van szükségük. Egy jó szabású terhesmelltartó használata segít a kellemetlen fájdalom enyhítésén.

A 14. terhességi héten észreveszed majd, hogy már kevésbé vagy fáradt. A szervezeted lassan kezdi visszanyerni az egyensúlyát, hozzászokva a megváltozott állapothoz. Az érzékenység és egyesek esetében az akár szorongásra való hajlam azonban a további heteket is végigkíséri.

A szervezetedben keringő vér térfogata megnőtt, a szív nagyobb igénybevételnek van kitéve, valamint a vese és a tüdő is nagyobb erőt kell kifejtsen.

Egy vékonyabb, sötétbarnás vonal fog megjelenni a hasadon – a linea negra – amely a köldöktől a szeméremdombig húzódik majd. A terhesség 14. hetétől kezdve ez a vonal fokozatosan sötétedik, de szülés után hamar eltűnik.

Egy másik kellemetlenség, ami a terhesség alatt sok kismamát érint, az az intenzív hormontermelődésnek köszönhető, kamaszkori évekre emlékeztető pattanások és aknék megjelenése. A verejtékezés is intenzívebbé válik, ez legfőképp a nyári kismamáknak okoz kellemetlen pillanatokat.

Ha a várandósságod komplikációktól mentes és az orvos nem tanácsolta másképp, nyugodtan élhetsz szexuális életedet partnereddel a terhesség alatt is. Ha kellemetlenséget tapasztalsz próbáljatok ki más pózokat, ha pedig továbbra is fájdalmat érzel beszéld meg a problémát az orvosoddal is.

Az étkezések továbbra is legyenek minél kiegyensúlyozottabbak, igyekezz friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek felhasználásával összeállítani. Egyél sok rostos ételt és emeld a bevitt folyadék mennyiségét, mivel a terhesség alatti székrekedés sok kismamának okoz problémát.

Terhességi vizsgálatok a 14. héten:

  • Ezen a héten csupán az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) várnak rád, illetve beutalót kapsz további vizsgálatokra (AFP és Hepatitisz-B antigén vizsgálat).
  • A 14-16. terhességi hét időszakában az önkéntes Down-szűrés következő fázisa esedékes, ezt a vizsgálatot azonban a TB nem támogatja.

A baba

A 14 hetes magzat méretei: hossza kb. 11 cm, súlya megközelítőleg 45 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 14. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 28 mm (+/- 4 mm)
HC (a fej körfogata): 96 mm (+/- 15 mm)
AC (a has körfogata): 84 mm (+/- 10 mm)
FL (a combcsont hossza): 15 mm (+/- 3 mm)

A magzat fejlődése a 14. héten:

A magzatnak saját keringési rendszere van, a köldökzsinór véráramlása negyed liter percenként.

A terhesség 14.  hetében baba a szemei egyre közelebb helyezkednek el és védve vannak a szemhéjak által. Egy vékony hártyának köszönhetően egészen a 7. hónap végéig csukva maradnak. A szemek eredetileg az agy nyúlványaiként jelennek meg, később viszont már csak a látóideg segítségével lesz összeköttetésük egymással.

A végtagok már arányosak a test többi részével, csupán a felső végtagok rövidebbek egy kicsit. A kézen és lábon az ujjak ki vannak alakulva és el is vannak különülve egymástól. A magzat tudja hajlítgatni végtagjait, ujjacskáit pedig ökölbe tudja szorítani.

A baba törzse gyorsan növekszik, a mellkason pedig megjelenik két kis kiemelkedés, amelyből az mellbimbók fognak kialakulni. A hátgerinc egyre jobban csontosodik, az agy pedig egyre jobban irányítja az izmok mozgatását és a belső szervek működését.

Az idegek gyorsan fejlődnek, szinapszisokba csatlakoznak, amely elősegítik a reflexek kialakulását, főképpen a szopizás reflexét. Az izmok az agy impulzusainak hatására intenzíven mozogni kezdenek.

Egy 14  hetes magzat már tudja mozgatni a száj izmait, grimaszol, száját nyitogatja és néha csücsörít is. Már kialakult a szopási és nyelési reflexe, ezért a környezetében lévő magzatvizet sokszor lenyeli.

A külső nemi szervek megjelenése következtében már láthatóan megkülönböztethetők a nemek – hogy fiú-e vagy lány a baba. Kisfiúk esetében a pénisz is ki van már ekkora alakulva. A belek is egészen fejlettek, de egy részük továbbra is köldökzsinórba ürítik tartalmukat. A magzat haja kezd pelyhesedni.

A méhlepény eléri a végleges méretét.

A terhesség tizennegyedik hetében válik gyermeked “hivatalosan” is egyedi személyé, mivel ekkor már végleg kialakulnak az ujjlenyomatai, amelyek soha többé nem változnak meg élete során.

A második trimesztertől kezdve – mivel a baba legtöbb szerve már ki van már alakulva és megfelelően működik is – kisebb a kockázata annak, hogy könnyen elkaphasson valamilyen fertőzést vagy valamilyen gyógyszer negatívan hasson rá.

Ezután következik a növekedési és gyarapodási szakasz, ezért gyermekednek most jobban szüksége van a megfelelő vitaminokra és ásványi anyagokra (mint a vas és kalcium), mint eddig bármikor.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A vérszegénység elkerülése érdekében figyelj oda a napi vasszükséglet kielégítésére.
  2. A melleid ebben a szakaszban most már kicsit el vannak nehezedve. A feszes bőr megtartása érdekében kerüld a forró fürdőket, inkább reggel és este zuhanyozz le kellemesen langyos vízzel.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét