A terhesség 10. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 10. hete

A kismama

A méhed a terhesség 10. hetében kb. narancs nagyságú. A méh izomrostjai hosszabbak és rugalmasabbak lesznek az előző hetekhez képest. Érezhetsz kisebb görcsöket vagy fájdalmat is, mert nyomást kezd gyakorolni a belső szerveidre.

Észre fogod venni, hogy a derekad már kicsit vastagabb lett. Figyelj oda a plusz kilókra, mert ezek nehezebbé teszik a szülést és a későbbiekben pedig nem könnyű tőlük megválni. Ha nem ez az első szülésed, akkor a hasad is kicsit észrevehetőbb már.

Mint eddig is, az intenzív hormonális tevékenység miatt – amelynek a feladata, hogy változásokat hozzon a szervezetedben – előfordulhat, hogy az idegeid pattanásig feszülnek, a hangulatod hirtelen változik, a szorongásaid és a fáradékonyságod pedig nyomasztó lehet.

Ne habozz mindezt elmondani, és kommunikálni a partnereddel. Lehet az elején lesznek fenntartásai, de hidd el, ő is örömmel fog részt venni a magzat kisemberré válási folyamatában. Lehetőség szerint lazíts minél sűrűbben!

Étkezz kiegyensúlyozottan! Ez az egyik legfontosabb dolog, amit kisbabád megfelelő és egészséges fejlődése érdekében megtehetsz. A kezdeti kellemetlenségek, mint a puffadás, a székrekedés és a gyomorégések a tizedik terhességi héten már kezdenek elmúlni.

Terhességi vizsgálatok a 10. héten:

  • ezen a héten orvosod kiértékeli a belgyógyászati és laborvizsgálat leleteit,
  • hüvelyi ultrahang segítségével ellenőrzi a babát,
  • valamint további vizsgálatokat is végez (vérnyomás, vizelet, testsúly).

 A baba

A 10 hetes magzat méretei: hossza kb. 40 mm

A  magzat fejlődése a 10. héten:

A 10. terhességi hét már az első trimeszter végének közeledtét jelzi. Az embriót mostantól magzatnak nevezhetjük.

Az összes fontosabb szervek már felismerhető formát öltöttek, még ha nagyon kezdetleges, és egyszerű is. Ezek még nem találhatók a végleges pozícióban, az elkövetkező hónapok alatt a magzat további hatalmas változásokon fog keresztül menni. Csodálatos látni egy ilyen pici lényben egy komplett szerves hálózat kialakulását.

A tizedik hét azért rendkívül fontos, mert ekkor lehet már a baba szívhangját is hallani, fejlett Doppler-vizsgálat, azaz ultrahang-rezonancia segítségével. Szintén ezen a fontos esemény a farok eltűnése.

Az állkapocs két oldalsó fele már egyesült, kialakítva az ajkakat. Úgyszintén kialakul a fül belső része, amely a hallásért és az egyensúlyért felelős. Az ujjak már nyilvánvalóak, annak ellenére, hogy ezeket még hártyák kötik össze. A karok és a lábak meghosszabbodtak, és a végleges formájukat vették fel. A vállakat, a könyököt, a csípőt, a térdet világosan meg lehet különböztetni.

Ebben a szakaszban a baba hossza kb. 3,5 cm és 3 gramm a súlya. A magzat sokat mozog már, annak ellenére, hogy még nem igen érzékelhető. Most, a terhesség 10. hetének vége felé ez a kis lény – ami eddig minden másra hasonlított – kezd nem félreérthető emberi vonásokat felvenni.

Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Készülj arra, hogy a 12. hét környékén ultrahangos vizsgálat céljából meg kell jelenned orvosodnál.
  2. Vigyázz, magadra amennyire csak lehet. Hordj a terhességednek megfelelő melltartót, semmiképp nem szűkebbet. Elég, ha csak zuhanyzol és kerülöd a forró fürdőket.
  3. • Hogy a terhességi csíkok kialakulását elkerüld, hidratáld a bőröd és rendszeresen ellenőrizd a testsúlyod. Továbbá kezeld az arcodat is hidratáló krémmel, mert ebben a periódusban hajlamos a kiszáradásra.
  4. • Kerüld a napozást, hogy a terhességi foltok ne hangsúlyozódjanak még inkább ki!
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét