A terhesség 1. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 1. hete

A terhesség első hetében valójában még az utolsó menstruáció periódusa zajlik, azonban ha pároddal babát terveztek, már ekkor érdemes felkészülni a terhesség hónapjaira. Ha eddig nem szedtél magzatvédő vitaminokat, most mindenképpen ajánlott elkezdeni. Kerüld az alkohol fogyasztását és a dohányzást is, valamint gyógyszerszedés esetén beszélj a kezelőorvosoddal.

A terhesség 40 hetének időtartamát a világ minden táján az utolsó menstruáció kezdetétől számolják. Ezért lehetséges az, hogy amikor megfogan a baba, valójában már két hetes terhes vagy. Furcsának tűnhet ez a számítási módszer, azonban a magyarázata egyszerű: egyetlen kismama sem lehet teljesen bizonyos a fogantatás pontos idejében, ezért az orvosok számára könnyebb ehhez a naphoz viszonyítani a baba születésének várható időpontját.

A legtöbb nő – különösen azok, akik nem terveznek teherbe esni – észre sem veszik az első héten, hogy megtörtént a fogantatás. Sőt, még a második hét is észrevétlenül telhet el, mivel rengeteg nőnek nem rendszeres a havi ciklusa, s ha esetleg késik a menstruációjuk, nem kezdenek gyanakodni.

Az első héten nincsenek azonnali, nyilvánvaló tünetei a terhességnek, legfeljebb jelei vannak: fáradtság, dolgok iránti érdeklődés hiánya, hangulatváltozások, sűrű vizelési inger. Ezeket a jeleket a legtöbben a menstruáció előtti tüneteknek tudják be, nem is sejtve, hogy valójában terhesek.

A test változása a terhesség első hetében

A test külsején észrevehető változások nem történnek az első héten, viszont sok belső folyamat most kezdődik meg. Hormonális változások kezdődnek, s megjelennek, felerősödnek a leggyakoribb szimptómák: felfúvódás, székrekedés, érzékeny mellek, fáradság, hangulatváltozások, a reggeli rosszullétek. Ezek a tünetek mindenkinél másak és másak, s legtöbben nem is érzik ezeket a második hét utáni időszakig. A általános orvosi vélemény szerint ha az első héten “bűnözni” támad kedve az anyának – például egy pohár bor a vacsorához, vagy túl sok édesség, nasi fogyasztása -, az nem befolyásolja még a baba későbbi fejlődését.

Tippek a terhesség 1. hetére

A gyermekvállalás első hete mindig az öröm és várakozás jegyében telik el. Amennyiben már egy ideje figyelted a tested hőmérsékletét, észreveszed, hogy magasabbá váltak az értékek a luteális fázis (a ciklus második fele) során. Ez az első fizikai jele annak, hogy terhes vagy. Ekkor kell kapcsolatba lépni a nőgyógyásszal és időpontot kérni az első terhességi vizsgálatra, ekkor kell megbeszélni egy csomó fontos dolgot: amennyiben szükséges, milyen gyógyszerek szedhetőek a terhesség alatt, milyen időszakban kell elhagyni azokat, milyen vitaminokat, táplálékkiegészítőket kell elkezdeni szedni, s mikortól.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét