A terhesség 2. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 2. hete

Ha a menstruációs ciklusod rendszeres és 28 napos, akkor a teherbeesés valószínűsége a 14. nap környékén a legnagyobb, azonban valójában bármikor megtörténhet. Egy stimuláló hormonnak (follikulus stimuláló hormon – FSH) köszönhetően bekövetkezik a peteérés, valamint a méhnyálkahártya is megvastagodik, felkészülve a megtermékenyített petesejt fogadására.

A 2. terhességi hét végén a tüszőrepedést követően a petesejt elindul a petevezetéken át a méh felé, útja folyamán pedig várhatóan találkozik a hímivarsejttel.

A terhesség első két hete nagyon izgalmas lehet egy nő életében…vagy talán mégsem? A mégsem olyan izgalmas rész a második héten az, amikor a “méltán népszerű” terhességi tünetek már biztosan megjelennek. Érzékeny mellek, hányinger, szédülés és álmosság, csak hogy a “legjobbakat” említsük.

Terhes anyaként a nőknek ekkor már mindenképpen az életmódváltásra kell koncentrálniuk, mivel a második hét már egy fontos fordulópont az embrió fejlődésében.

Az embrió fejlődése

Ebben az időszakban az első lépés a csíralemezek kialakulása, az endoderma, ektoderma és mezoderma, melyekből képződnek az egyes szervek.

Az ektodermából alakul ki később pl. a bőr, az idegrendszer, az agy, a mezodermából az izom- és csontrendszer, a keringési rendszer, az endodermából a zsigeri szervek (szív, máj, lép), a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy.

Ebben az időszakban az embrio mérete nem nagyobb 1-2mm-nél.

Változások az anya testében

A legfontosabb változás, hogy az anya búcsút mondhat a menstruációs periódusnak a következő 9 hónapban.

Tippek a terhesség második hetére

A legfontosabb amit egy nő ebben a periódusban tehet, hogy minden káros szokásával felhagy. A dohányzás, alkohol és drogok elhagyása elengedhetetlen az egészséges és problémamentes terhességhez, szüléshez és babához.

Amennyiben tervezett teherbeesésről beszélünk, eddigre remélhetőleg az anya már nem dohányzik, iszik, vagy drogozik (jobb esetben sosem élt ezekkel a szerekkel), elkezdte szedni a szülés előtti vitaminkészítményeket és az emelt dózisú folsav-készítményeket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét