A terhesség 3. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 3. hete

A kismama

A terhesség 3. hetében még nem vagy tudatában annak, hogy benned már egy új élet fejlődik. A termékenységi időszak már a ciklus 10. napja előtt elkezdődhet és sok esetben egészen a 17. napig tart (az utolsó menstruáció első napjától számítva). A tüszőből kiszabadult petesejt általában 1-2 napig alkalmas a megtermékenyítésre, így sok esetben az időzítés kulcsszerepet játszik a terhesség létrejöttében.

A petesejt és a hímivarsejt sikeres találkozására a legtöbbször nem utal semmilyen jel, és ezt a napot is ugyanolyannak érzed majd, mint bármely másikat. Azonban vannak esetek, mikor a fogamzás pillanatában egy nő megérzi, hogy megtörtént a csodálatos esemény. Véletlen, vagy valamilyen misztikus tapasztalat?

A terhesség átlagosan 40 hétig, vagyis 280 napig tart. Ezt a periódust a legutolsó menstruáció első napjától, vagyis a peteérés előtti 14. naptól számítják.


 A baba

Az embrió fejlődése a 3. héten:

Néhány órára a megtermékenyítés után a megtermékenyített petesejt elkezd osztódni. A második nap végén a kicsi golyócska már 16 sejtből áll, és leginkább egy szederre hasonlít.

A megtermékenyített petesejt még 3-4 napig vándorol a petevezetékben a méh ürege felé. Ezután megtapad a méh falán és elkezd lassan fejlődni, termelve a hCG hormont, de ez ebben az időszakban még nem mutatható ki terhességi tesztekkel.

Útja végén a kis sejtgolyócska 64 sejttel rendelkezik. A hét vége felé kisbabádat egy 1 mm átmérőjű hólyagcsíra jelenti, ami beágyazódik a méh falába az elkövetkező kilenc hónapra.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét