A terhesség 20. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 20. hete

Félúton vagy, elérkeztél a 20. terhességi héthez! Pocakod látványosan növekedni kezdett, a méh eléri a köldök szintjét. A mellek is tovább nőnek és egyre nehezebbé válnak. A baba mozgásai egyre kiterjedtebbek és akár azt is láthatod, amint mozog a hasad. Nap mint nap tovább fejlődik és gyarapodik, és idővel nem lesz helye megfordulni.

Teljes formában érzed magad ezen a héten, bár némi légszomj kellemetlenséget okozhat. Egyre nehezebben lélegzel, mivel a megnövekedett méh csökkenti a mellkas üregének térfogatát. Előfordulhat az is, hogy többet izzadsz és hőhullámaid lesznek. A pajzsmirigy sokkal aktívabb ebben az időszakban.

Itt az ideje elgondolkodnod a szülés módján. A szülészetek többsége a szülés klasszikus módját javasolja, de ha nem érzed képesnek magad rá, avagy túlságosan gyenge vagy vagy félsz egy esetleges császármetszésről is beszélhetsz orvosoddal. A legtöbben ezt az opció csak akkor válik aktuálissá, ha az esetleges természetes szüléssel problémák merülnének fel.

 

Terhességi vizsgálatok a 20. héten:

? A második ultrahang szűrés (genetikai ultrahang vizsgálat) a 18-20. terhességi héten aktuális, amely során alaposan ellenőrzik a magzat belső szerveinek a megfelelő fejlődését, valamit kiértékelik az AFP vizsgálat eredményét is.

 


 

A baba

A 20 hetes magzat méretei: hossza kb. 25 cm, súlya megközelítőleg 300 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 20. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 47 mm (+/- 4 mm)

HC (a fej körfogata): 170 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 151 mm (+/- 15 mm)

FL (a combcsont hossza): 32 mm (+/- 6 mm)

 

A magzat fejlődése a 20. héten:

A terhesség 20. hetében a baba már egy valódi kis ember, sajátos magatartással és személyiséggel. Körmei kezdenek kialakulni,  bőre is vastagabbá válik vastagabbá válik. A vastagbélben tovább gyűlik a mekónium, (magzatszurok), amely az emésztett magzatvíz végterméke.

Ha a baba kisfiú, akkor a prosztata már kialakult. Ha kislány, akkor a méh és a petevezetékek szintén kialakultak, a petefészkekben pedig már lassan megjelennek a kezdetleges petesejtek.

A babának kezdenek különféle válaszreakciói lenni, például óvja magát az erős fénytől, valamint már különbséget tud tenni a savanyú és a keserű ízek között. Reagál a külső ingerekre, mivel az érzékei már kifejlődtek.

 

terhesség 20. hete
A terhesség 20. hete: Félidőben

 


 

Hasznos tippek és tudnivalók

? Szükséged lehet további kalciumbevitelre a baba csontjainak egészséges fejlődése érdekében, ezért konzultálj az orvosoddal erről.

? A terhesség második trimesztere a legmegfelelőbb az utazásra, ezért a halaszthatatlan útjaidat igyekezz erre a periódusra időzíteni.

? Sok kismamát megnyugtat, ha részt vesz egy szülésfelkészítő csoport foglalkozásain. Érdeklődd meg, hogy a környéketeken mikor és hol indul hasonló tanfolyam. Ezek segítenek felkészülni az elkövetkező időszakra, megtanulsz helyesen lélegezni, elkerülni a pánikhelyzeteket és csökkenteni a szüléssel járó fájdalmakat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét