A terhesség 15. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 15. hete

A kismama

A 15. terhességi hét a hét nyitja a várandósság második trimeszterét. Gratulálunk, már sikeresen túl is jutottál a terhesség egyik legnehezebb és legveszélyesebb szakaszán. A spontán vetélés kockázata jóval alacsonyabb és a terhességet kísérő kellemetlen tünetek sem jelentkeznek már. A baba már teljesen ki van formálódva, és kevésbé sérülékeny, mint az előző hetekben.

Az elkövetkező hónapokban újra formádban érzed majd magad és a terhesség legszebb időszakát fogod átélni. Ebben az időszakban várhatóan már emléke sem lesz a reggeli hányingernek, a gyomorégésnek és az örökös fáradtságnak sem. Bár a baba és vele együtt a méhed is folyamatosan növekszik, továbbra sem jelent terhet a számodra.

Sok kismama fejében ebben az időszakban fogalmazódnak meg olyan kérdések, mint “vajon egészséges lesz-e a gyermekem?”, “milyen anya leszek?”. Ne aggódj, ezek a félelmek természetesek. A felmerülő kérdéseket beszéld meg a pároddal, a terhesgondozóval vagy más szakértővel.

A terhesség 15. hetével kezdődően magzatod teljesen kifejlődött, és ettől a szakasztól kezdve csekély a valószínűsége annak, hogy bármi rosszul alakulna. Ha nincs miért szemrehányást tenned magadnak az életmódodnak köszönhetően, akkor az azt jelenti, hogy még tovább csökkentetted a lehetséges kockázatokat. Hozzáállásod legyen örömteli, pozitív és magabiztos, hiszen érzéseid a babára is kihatnak.

A nők többsége szorongásos a terhesség első trimesztere alatt. A számtalan felmerülő kérdés és örökös aggodalom azonban negatívan befolyásolhatja a baba fejlődését, ezért igyekezz pozitívan hozzáállni a dolgokhoz. Az olyan kezdeti nehézségek, mint a baba ápolása és gondozása, valamint születésének hatása a személyes, párkapcsolatbeli és szakmai életre a legtöbb esetben észrevételenül megoldódik. A hosszú beszélgetések a jövendőbeli apukával és a személyes egyensúly megtalálása kellemes pillanatokat fog okozni neked

Terhességi vizsgálatok a 15. héten:

  • Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő a 16. terhességi héten lesz aktuális (AFP és Hepatitisz-B antigén vizsgálat).
  • A 14-16. terhességi hét időszakában az önkéntes Down-szűrés következő fázisa esedékes, ezt a vizsgálatot azonban a TB nem támogatja.

A baba

A 15 hetes magzat méretei: hossza kb. 13,5 cm, súlya megközelítőleg 80 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 15. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 31 mm (+/- 4 mm)
HC (a fej körfogata): 108 mm (+/- 15 mm)
AC (a has körfogata): 96 mm (+/- 10 mm)
FL (a combcsont hossza): 17 mm (+/- 3,5 mm)

A magzat fejlődése a 15. héten:

A terhesség 15. hetében a magzat hosszának és súlyának nagy részét továbbra is a feje teszi ki (kb. 3,5 cm), amelyet most már könnyedén mozgat.

Ezen a ponton az ízületei már tökéletesen működnek és így minden végtagját tudja hajlítani. Ugyancsak a 15. terhességi héten kezd fokozatosan kialakulni a bőr festékanyaga, a melanin. A magzat bőre vékony és áttetsző, felületén látszanak az apró véredények, egész testét pedig egy  finom szőrzet, a lanugó borítja be.

Szintén most kezdenek formálódni a hangszálak is. A máj ezen a héten kezdi az epe kiválasztását, a hasnyálmirigy pedig az inzulin termelését.

A száj mozgásai, amely immár gyakori dologgá vált, lehetővé teszi a baba számára, hogy magzatvizet nyeljen. Ezen ásványi anyagokban gazdag folyadéknak az a szerepe, hogy állandó hőmérsékletet tartson fenn a baba számára és megvédje az esetleges rázkódásoktól. A magzatburok egy folyadékkal teli léggömbhöz hasonlít, ahol a baba ahol védve van a zajoktól és a kivülről jövő mechanikai hatásoktól.

Ha a magzat nem ilyen környezetben lenne környezetben lenne, akkor akár a  köldökzsinór mozgásai is hatalmas kockázatát jelentenék rá nézve, hiszen az bármikor könnyen a teste vagy nyaka köré tekeredhetne. A magzatvíz és a köldökzsinórban keringő nagy nyomású véráram biztosítja, hogy a baba biztonságban legyen a pocakodban. Az esetleges csökkenő nyomás okozta problémák elkerülése érdekében rendszeresen járj el a kötelező vizsgálatokra.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Ebben az időszakban a pocakod kezd határozottabb formát ölteni. A terhességi csíkok megelőzése érdekében hidratáld a szervezetedet: bőrödre használj gazdag tápláló krémet, és biztosítsd a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitelt.
  2. Táplálkozz egészségesen! Ne használd mentségedre növekvő étvágyadat az egészségtelen és nagy mennyiségű ételek fogyasztására. Táplálkozz továbbra is kiegyensúlyozottan és ügyelj a testsúlyodra!
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

21. terhességi hét