A terhesség 24. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 24. hete

A kismama

Lehetséges, hogy ebben a 24. terhességi héten könnyű kellemetlenségekkel nézel szembe. Gyengébbnek érezheted magadat és akár szédülhetsz is. Ennek legfőbb oka a véráram nyomásának növekedése.

A vesék mérete is növekszik kicsit, hiszen nagyobb mennyiségű méreganyagot kell kiválasztaniuk a véráramból. Hogy elősegítsd ezek működését, igyál meg minél több vizet, legfőképpen a meleg nyári hónapok alatt. Szintén hasznos, ha magasabb víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztasz, mint a paradicsom, uborka vagy görögdinnye. Ezek nem csak a veséidet segítik, hanem a magzatvíz megfelelő utánpótlásáról is gondoskodnak. Tudtad, hogy normális a esetben a magzatvíz 3 óránkét teljes egészében megújul?

A terhesség 24. hetétől a lábdagadás mellett egy újabb kellemetlenséggel is szemben találhatod magad: a terhesség következtében visszerek jelenhetnek a lábaidon. Ennek kialakulásában természetesen nem csak a várandósságnak van szerepe, de a genetikai hajlam mellett elősegítheti kialakulását. Ha dagadást érzel az ujjaidban és a lábaidban beszélj az orvosoddal, azonban sok esetben ennek hátterében csupán egy gyakori jelenség, a terhesség alatti vízvisszatartás áll.

Terhességi vizsgálatok a 24. héten:

 • A héten kerül sor a második laborvizsgálatra (vérkép és vizelet), illetve most esedékes a terheléses vércukor vizsgálat is. Ez utóbbi némi kellemetlenséggel jár, mivel két órával a vérvétel előtt éhgyomorra meg kell inni 75 gramm cukrot (glükóz) 2 dl vízben feloldva.
 • Ha a vércsoportod Rh negatív, akkor ezen a héten történik az ellenanyag szűrés is.

A 24 hetes  magzat

A 24 hetes  magzat méretei: hossza kb. 30 cm, súlya megközelítőleg 600 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 24. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 60 mm (+/- 6 mm)
HC (a fej körfogata): 220 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 201 mm (+/- 20 mm)
FL (a combcsont hossza): 45 mm (+/- 4 mm)

A magzat fejlődése a 24. héten:

Az baba immunrendszere megkezdi működését, a fehérvérsejtek termelődése által. A véredből olyan anyagok kerülnek a magzat szervezetébe, amelyek megvédik őt a fertőzéssekkel szemben, akár még hetekig a szülés után is.

A magzatmáz (idegen nyelven: vernix caseosa) beborítja a baba egész testét, a bőrön képződő, fehér viaszréteg formájában. Ennek a krémes, ragacsos anyagnak az a szerepe, hogy megvédje a gyermek bőrét a magzatvíz irritáló hatásaitól. Ez a bőr már kevésbé átlátszó mint eddig, de továbbra is nagyon finom és ráncos. A lanugo ebben az időszakban már láthatóvá válik az ultrahang felvételeken is, selymes pihe formájában takarva be az arcot és egész testet, a baba talpa és tenyere kivétel ez alól.

Az agy folyamatosan növekszik, a 24. terhességi hétben pedig már a szemgolyók is ki vannak alakulva. Ha a baba fiú, akkor a heréi is kezdenek leereszkedni.

A tenyerek és talpak felületén, illetve a kicsi arcán tapintási receptorok találhatók, melyek felfognak minden rezgést. Ha egy kicsit megnyomod a hasad, az hullám formájában terjed tovább a magzatvízben. Ezek a külső hatások jelentik a baba számára az első érzéseket és élményeket.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A szexuális közösülések továbbra sem jelentenek semmilyen veszélyt egy normális, probléma mentes terhesség esetében
  2. A túlzott testsúlynövekedés elkerülése érdekében kerüld a nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztását. A különféle tésztafélék, rizs, burgonya és fehér liszt helyett  válaszd inkább a lencsét, borsót, teljes kiőrlésű lisztet. Ezek rost tartalma hozzájárul a terhesség alatti székrekedés kialakulásának elkerüléséhez.
  3. Ha visszerekkel küzdesz, több apró módszer is segíthet, hogy ezek ne váljanak még hangsúlyosabbá. Amikor ülsz, igyekezz lábaidat egy kisebb székre tenni. Lábaidat ne tedd keresztbe és kerüld el, hogy hosszabb ideig állnod kelljen. Ne akadályozza semmi a vérkeringést a vádlik és a combok körül, ne viselj szoros zoknit vagy harisnyát). A kompressziós harisnyák segíthetnek elkerülni az elnehezedő láb érzetét.
  4. Figyelj oda a koraszülés veszélyeire! A terhesség azon időszakába érkeztél, amelyben bármikor előfordulhat a koraszülés. A következő jelekre figyelj oda:
   • fájdalmas vagy fájdalommentes méhösszehúzódások, amelyek 20 percenként legalább négyszer jönnek elő vagy 6-8 alkalommal óránként
   • sűrű vérzések vagy hüvelyi folyások jelenléte
   • alhasi fájdalmak
   • akut hátfájás
  5. Természetesen ezek a jelek nem minden esetben jelzik a vajúdás idő előtti megindulását, de minden esetben orvosi kivizsgálást igényelnek. Amennyiben valóban koraszülés áll fenn, az orvos olyan vizsgálatokat fog előírni, melyek meghatározzák a korai vajúdás kiváltó okát és megpróbálnak olyan módszereket találni, melyek megállítják a folyamatot.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét