A terhesség 19. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 19. hete

A kismama

A terhesség 19. hetében a már megszokott ruháid túl szűkké válnak és vigyáznod kell arra is, hogy ezek viselete ne zavarja a pocakodat. Ha eddig nem szereztél be magadnak kismama ruhákat, mostmár valóban elérkezett az ideje. Vásárolj rugalmas, vagy a derék résznél elasztikus anyagból készült szoknyákat és nadrágokat.

A második trimeszter alatt tested további változásokon megy keresztül, testsúlyod ebben a szakaszban általában 3-6 kilogrammal gyarapodik.

A szíved mintegy 40%-kal növelte kapacitását, az ereidben pedig megnő a nyomás. Ennek egyik kellemetlen következménye a terhesség alatt gyakori orr- vagy ínyvérzés. Beleid működése egyelőre még ó a megszokott módon történik.

A 19. terhességi héten méhed mintegy 16 cm átmérőjű. Ennek megállapítása segíti az orvosokat abban, hogy ellenőrizzék a magzat normális fejlődését. Nyitott méhszáj esetében méhszáj-zárást javasolhatnak (cerclage). Ez egy könnyű sebészeti eljárás a méh bezárására, amely tíz percnél nem tart tovább, de sok esetben elengedhetetlen az egészséges terhesség számára.

A legfontosabb továbbra is az, hogy pihenj sokat és táplálkozz kiegyensúlyozottan!

Terhességi vizsgálatok a 19. héten:

A második ultrahang szűrés (genetikai ultrahang vizsgálat) a 18-20. terhességi héten aktuális, amely során alaposan ellenőrzik a magzat belső szerveinek a megfelelő fejlődését, valamit kiértékelik az AFP vizsgálat eredményét is.


A baba

A 19 hetes magzat méretei: hossza kb. 22 cm, súlya megközelítőleg 250 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 19. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 45 mm (+/- 5 mm)
HC (a fej körfogata): 160 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 140 mm (+/- 15 mm)
FL (a combcsont hossza): 30 mm (+/- 5 mm)

A magzat fejlődése a 19. héten:

A 17. terhességi hétben bőre még mindig rendkívül vékony és átlátszó, bár kissé megvastagodott már, de továbbra is minden hajszálere látható felületén. Ebben az időszakban további zsírréteget szed magára.

A gerincvelő körüli idegrostokat kezdi körülvenni a mielin, egy zsíros bevonat-szerű burok, amely koleszterinből és zsírsavakból áll. Ez felelős az idegbeáramlások irányításáért. A vakbél is megjelent már, kinövés formájában a bélcsatornában.

Ezen a héten már kialakult a belső fül és a magzat képes hallani bizonyos hangokat. A magzatvíz tompítja, de jól vezeti ezeket, így most már a baba hallja a szívverésedet, a gyomrod működésekor kiadott hangokat és azt is, ha beszélsz hozzá vagy énekelsz neki.

Az baba arcizmai már lehetővé teszik a számára, hogy olyan arckifejezéseket mutasson, grimaszoljon vagy mosolyogjon.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A pihenés nagyon fontos a várandós nők számára. Több alvásra van szükséged, mivel az egész szervezeted nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint a terhesség előtt. Így akár az is megtörténhet, hogy 8-9 vagy akár 10 órányi alvás válik szükségessé a számodra. A délutáni 1-2 órás alvás is sokat segít az erőd visszanyerésében. Arra figyelj oda, hogy a túlzottan megnövekedett alvásszükséglet hátterében nem a friss levegő hiánya vagy valamilyen betegség áll.
  2. Ha hajlamos vagy a hízásra inkább tartózkodj a délutáni alvástól, vagy legalább is ne feküdj le közvetlenül evés után. Előbb tegyél egy rövid sétát vagy végezz légzőgyakorlatokat nyitott ablak előtt.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét