A terhesség 16. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 16. hete

A kismama

A második trimeszter első heteiben sokkal jobb állapotban vagy, a mindennapokhoz való hozzáállásod is sokkal energikusabb és magabiztosabb lett. Az első harmad kellemetlenségeit már rég elfelejtetted és immár teljesen másféle problémákkal kell szembenézned, mint a szülésre való felkészülés és az előkészületek a kis jövevény fogadására. A terhesség második trimesztere általában a nyugalom és a stabil érzelmi állapot jegyében telik.

A 16. terhességi hétre a mellbimbók megerősödtek és néha sárgás folyadékot szivárogtatnak. Ne aggódj, ez teljesen természetes, ez csak a kolosztrum, vagyis az előtej (ami jelzi a szülés időpontjának lassú közeledtét).

Néhány kismama mellbimbója kevésbé kifejlett, esetleg befelé van húzódva. Ebben az esetben a csecsemő nem tudja majd megfelelően a szájába venni, ami akadályozhatja a szoptatást. Vannak azonban különböző gyakorlatok és mellápolási praktikák, amelyek segítségével ez a hiányosság orvosolható. Ezek a gyakorlatok továbbá hozzájárulnak a mellbimbók érzékenységének csökkentéséhez is, ami a legtöbb esetben a szoptatás legfőbb problémáját jelenti.

Mosd le naponta a bimbók környékét szappanos vízzel és egy durvább kesztyű segítségével dörzsölgesd kicsit. A kereskedelmi forgalomban többféle mellápoló krém is kapható, az orvos vagy a gyógyszerész segítségedre lesz a kiválasztásában. Krémezés közben a mellbimbót fogd az ujjaid közé és húzogasd párszor előre, majd csavargasd kicsit jobbra és balra. Végezd el ezt a műveletet legalább 2 alakalommal naponta. Arra mindenképp figyelj oda, hogy ne sértsd meg magad túl durva mozdulatokkal. Magát a melleket ne masszírozgasd erőteljesen, mert ezzel az emlőmirigyek összezúzását kockáztatod.

A 16. héten a szíved megnagyobbodik, mivel további erőfeszítéseket kell tennie a megfelelő keringés biztosítása érdekében. A szívritmusod is felgyorsul, kapacitása pedig eléri az 5,5 liter / percet is, ha normál esetben 4 liter vért pumpált percenként.

Terhességi vizsgálatok a 16. héten:

  • Ezen a héten aktuális az AFP vizsgálat. A vérvétel során ellenőrzik a alfa-fötoprotein nevű fehérje koncentrációját, melyből bizonyos fejlődési rendellenességekre lehet következtetni.
  • Az AFP vizsgálattal egy időben történik a HbsAg vizsgálat is, amely során a Hepatitisz-B antigén jelenlétét ellenőrzik.
  • A 14-16. terhességi hét időszakában az önkéntes Down-szűrés következő fázisa esedékes, ezt a vizsgálatot azonban a TB nem támogatja.

A baba

A 16 hetes magzat méretei: hossza kb. 15 cm, súlya megközelítőleg 120 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 16. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 36 mm (+/- 5 mm)
HC (a fej körfogata): 128 mm (+/- 15 mm)
AC (a has körfogata): 106 mm (+/- 10 mm)
FL (a combcsont hossza): 22 mm (+/- 4 mm)

A magzat fejlődése a 16. héten:

A 16. terhességi hét fontos a baba szexuális fejlődésének szempontjából. Ha kisfiú, akkor ebben az időszakban kifejlődik a prosztata, kislányoknál pedig a petefészek átköltözik a hasi oldalról a medence felé. Minkét nemnél a pajzsmirigy elkezd hormonokat termelni.

Az izmok már válaszolnak az agyi impulzusoknak, leginkább csak reflex formájában, mivel a pici még nincs a kifejlődve az ellenőrzött mozgások irányítására. A lábak arányosak a karokhoz és a test többi részéhez képest.

A magzat szíve most már 110-120-at ver percenként és az EKG-ja hasonló egy felnőttéhez.

A terhesség 16. hetében a babák már tudják mozgatni a szemüket, és akár ráncolhatják is a szemöldöküket, de ekkor még nem tudják felnyitni a szemhéjukat.

A baba belei még a köldökzsinór köré vannak tekeredve, de hamarosan elfoglalják helyüket a hasüregben.  A bőrön apró kitüremkedések jelennek meg, melyek érintésre kissé kiemelkednek: a babának most kezd kifejlődni a tapintási érzéke.

A 16 hetes magzat már hancúrozik az anya hasában, könnyűket rugdalózva. Azok a kismamák, akik első gyermeküket várják, ebből még semmit nem érzékelnek, azonban a tapasztaltabb anyukák már felismerik a magzat első mozgásait.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A terhességi csíkok, amelyek kezdetben lila színűek és a bőr túlzott megnyúlásából, a szövetek repedéseiből származnak, először a mellen lesznek észrevehetőek. Sajnos ezek a kellemetlen jelek nagyban függenek a bőr minőségétől és a genetikai adottságtól is, de kialakulásának kedvez a hirtelen súlygyarapodás is. Ezek megelőzéséhez, hidratáld és masszírozd gyengéden a bőrödet minden nap, a hasat és a melleket, mandulaolaj, vagy tápláló, erősen hidratáló krémek segítségével.
  2. Egyél könnyű ételeket és kerüld el azokat, amelyek sok savat tartalmaznak, mert a méh – ami folyamatosan emelkedik – nyomást gyakorolva a gyomorra befolyásolhatja az emésztést.
  3. Igyál sok folyadékot, hogy megfelelő mennyiségű magzatvizet termelj és hogy elősegítsd a vér térfogatának növekedését.
  4. Továbbra is felügyeld a testsúlyodat azáltal, hogy rendszeresen méred magad.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét