A terhesség 6. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 6. hete

A kismama

Az anyaméh ilyenkor teljesen csukott, és akkora mint egy mandarin. Ettől a ponttól érezheted, ahogyan nyomást gyakorol a húgyhólyagra, így egyre gyakrabban fog kelleni vizelned. Lehetséges, hogy valamilyen fájdalmas húzódásokat érezhetsz a hasad alsó felében. Nem kell aggódni, ezek valójában a méh izomkötései, amelyek megfeszülnek, hogy jobban megtartsák a méhet.

A terhesség 6. hetében, a mellek tovább változnak, a mellbimbók egyre jobban kiduzzadnak, és a mellbimbó körüli rész sötétebb színű lesz, és megnő.

Állandó fáradságot fogsz tapasztalni, és ez kihat majd a közérzetedre is, mindamellett, hogy a várandósság egyeseknél amúgy is depressziós és ideges hangulatot idéz. Megjelennek továbbá a terhesség alatt jellemző alvászavarok is. Vigyázz arra, hogy bármennyire is aludni szeretnél, vagy bármennyi alvásra is lenne szükséged, ne szedj altatókat!

Egyre gyakoribb reggeli hányingerben lesz részed ettől a héttől kezdve, és még érzékenyebb leszel a szagokra és az ízekre. Természetesen nem feltétlenül jelentkezik minden tünet. Meglehet, hogy semmi kellemetlen tapasztalatban nem lesz részed, és életed egyik legszebb időszakát éled meg.
Ha reggelente a tested hőmérséklete melegebb, az azért van, mert a hormonok aktívabban dolgoznak.

Terhességi vizsgálatok a 6. héten

  • Amennyiben még nem került sor rá, hüvelyi ultrahang segítségével az orvos megállapítja a terhességet és meggyőződik arról, hogy a megtermékenyített petesejt a megfelelő helyen ágyazódott be.
  • Egyes orvosok már ezen a héten adnak beutalót a következő vizsgálatokra: laborvizsgálatok és vércsoport-ellenanyag vizsgálat, általános belgyógyászati vizsgálat, amelyet a háziorvos végez, fogászati szűrés, valamint EKG vizsgálat.

 A baba

A 6 hetes embrió mérete: hossza kb. 5 mm

A embrió fejlődése a 6. héten: az embrió nagyon gyorsan fejlődik. A terhesség 6. hetében már ebihal alakú formát ölt, és világosan elkülönül a fej- és a farokrész. Ilyenkor kezdődnek el fejlődni a szervek. A szíve már dobog, és a szervek egyre komplexebbek lesznek. A tápcsatorna kezd megjelenni, ugyanúgy a hátgerince, a mellkasa és a gyomra is.

A kezek kezdeményei, amelyekből az karok nőnek majd ki, szintén ebben az időszakban jelennek meg. Ahonnan a lábak fejlődnek majd kicsit később következik. A terhesség hatodik hetében, a babának már látni lehet a szemét, az orrát és nagyon halványan a száját is. A feje a test hosszúságának csaknem egyharmadát teszi ki.

Ebben az állapotban a magzat már kb. 10.000x változtatta már szerkezetét, fogantatása óta. Mindezek ellenére, még mindig egy nagyon apró lény, alig 0,5-1 cm, de a fejlett ultrahangos vizsgálatoknak köszönhetően már észlelhető.

A 6. terhességi héten az embrió megváltoztatja a formáját. Elkezd görbülni. A velőcső – ami az idegrendszer alapját képezi – bezárul. Az idegrendszer elkezdi fejlődését, a csatorna tetején formálódott hólyagokból pedig majd az agy alakul ki.

Ugyancsak a terhesség 6. hetében az embrió stabilizálta a keringési rendszerét, közte és az anyja között. Megjelenik a méhlepény, amely készen áll oxigént és tápanyagokat szállítani a gyermeknek. A vesék is elkezdik fejlődésüket. A kezdemény, ahonnan amajd a máj fejlődik ki, szintén megjelent. A belső fül, a szem és a nyelv is formálódásnak indult. Az emésztőrendszer már kezdetleges állapotban van, a tüdő formái is megjelentek már, és két kezdeményt alkotnak, egy jobb és egy bal oldalit. Az első vérkeringési elemek már megjelentek, és a szív már képes vért pumpálni az embrió körül.

Az embrió most már boldogan úszkál az anyaméhben a köldökzsinórhoz fogva, várva további fejlődését.

Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Vegyél részt egy orvosi vizsgálaton annak érdekében, hogy megbizonyosodhass, az embrió jól el van helyezkedve, és a további terhességi vizsgálatokról se maradj le.
  2. Látogasd meg fogorvosodat is egy teljes körű kivizsgálás végett, mert akár egy kicsi fogszuvasodás is sok kellemetlenséget okozhat a várandósság folyamán.
  3. Lassan elkezdheted tervezgetni a szülést is.
  4. Gondolkozz el azon is, hogy melyik kórházban vagy magánklinikán szeretnél szülni. Mielőtt döntést hoznál, mérlegeld a következőket:
  • van-e szülés előkészítő tanfolyam
  • alkalmaznak-e epidurális érzéstelenítést
  • ha az apa részt vehet a szülésen
  • ha van-e az illető helyen inkubátor, stb.

Igyekezz fokozottan betartani az alapvető higiéniai szabályokat és egészséges életmódot élni. Orvosi engedély vagy  felügyelet nélkül semmilyen kezelésen ne vegyél részt!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét