A terhesség 13. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 13. hete

A kismama

A 13. terhességi héttől kezdve – természetesen az alkatodtól függően – látható lesz oldalról is a pocakod. Ha ez nem az első terhességed, akkor még szembetűnőbb a növekedés, mivel az izomzat már kitágult az előző alkalommal. A szíved többet ver 6-8 ütéssel percenként, tehát felgyorsult.

Ebben a periódusban nem vagy már kitéve egy spontán vetélés kockázatának. Szerencsésen átvészelted a kritikus időszakot, a terhesség első 3 hónapja alatt.

A terhesség 13. hetében a méh leginkább egy szőlőfürthöz hasonló.

A melleid lassan készen állnak a szoptatásra. A szoptatás rendkívüli, ugyanakkor természetes dolog, melyet a nők már az idők kezdetétől fogva gyermekük táplálására használtak. Az anyatej a legideálisabb a baba szervezete számára, ez biztosítja leginkább egészséges fejlődését, illetve növeli az immunrendszer ellenálló képességét is.

Ma már a civilizáció beleszól az emberek életébe, kisebb-nagyobb hátrányokat okozva és persze egyben előnyöket is kovácsolva. Kevés esetben ugyan, de megtörténhet, hogy a tejmirigyek nem termelnek megfelelő mennyiségű anyatejet vagy a mellbimbók nem megfelelően vannak kidomborodva a szoptatáshoz. A legfontosabb az, hogy ebben az esetben se keseredj el, hiszen sok türelemmel és kitartással helyre lehet hozni a helyzetet, illetve alternatív megoldások is léteznek. Más kismamák önként döntenek úgy, hogy nem szoptatják gyermeküket, hanem a tápszeres megoldást választják

Terhességi vizsgálatok a 13. héten:

  • Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő a 14. terhességi héten lesz esedékes.
  • •A 11-13. terhességi hét időszakában önkéntes Down-szűrés is választható, ezeket a vizsgálatokat azonban a TB nem támogatja.

A baba

A 13 hetes magzat méretei: hossza kb. 10 cm, súlya megközelítőleg 30 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 13. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 24 mm (+/-4 mm)
HC (a fej körfogata): 84 mm (+/- 15 mm)
AC (a has körfogata): 74 mm (+/- 10 mm)
FL (a combcsont hossza): 11 mm (+/- 2,5 mm)

A magzat fejlődése a 13. héten:

A terhesség 13. hetében a baba arca teljesen emberi formát vett fel. A szemek közelebb kerültek egymáshoz, a fülek a helyükre emelkedtek, illetve már jól meghatározhatók és felismerhetőek az arc többi részei is, mint az orr, a száj és az áll.

Megjelennek az első csontok, a medencénél és a könyöknél. A hátgerinc még mindig fejlődésben van. A létfontosságú szervek már ki vannak alakulva, és a legtöbbjük működik is.

A 13. terhességi héten a magzat már nyitogatja a száját, illetve az orrnyílások is szabaddá válnak.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A kritikus első három terhességi hónap eltelt, ezért itt az ideje az állapotodat bejelenteni a munkáltatódnak. Tudnod kell, hogy a kismamák más jogokat élveznek a munkahelyen, mivel a terhes nők védelmét a munka törvénykönyve és az alkotmány egyaránt biztosítja. Sokan nincsenek tisztában ezekkel a jogokkal, ezért célszerű alaposan tájékozódnod a témában.
  2. Ne felejts el mozogni, űzz könnyű sportokat és gyalogolj sokat.
  3. Továbbra is nagyon fontos odafigyelned a táplálkozásodra! Ésszerű adagokkal és minőségi ételekkel megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag kerülnek a véredbe, amelyek elengedhetetlenek a kisbabád egészséges fejlődéséhez.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét