A terhesség 32. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 32. hete

A kismama

A 32. terhességi hét sok új meglepetést nem tartogat a számodra, csupán a harmadik trimeszter kellemetlenségei fokozódhatnak. Ebben az időszakban nehezen alszol el és gyakran lehetnek rémálmaid, kétségeid és sötét gondolataid. Ezek teljesen természetesek és hátterükben semmilyen valós ok nem húzódik meg. Egyszerűen próbálj meg többet pihenni és a körülményekhez képest kényelmes pozícióban aludni.

A terhesség 32. hetében több magzatvized van mint valaha, becslések szerint körülbelül 1 liter, a méh térfogata pedig lassan eléri maximális méretét. Mivel a baba kicsit lejjebb került és kevésbé nyomja a bordáidat, mostantól könnyebben tudsz majd lélegezni.

Melleidből lassan szivárogni kezd az előtej, vagyis a kolosztrum. Ez egy sárgás-fehéres sűrű folyadék, amely a legtartalmasabb táplálékot biztosítja a babának az első szoptatás alkalmával. Ha zavar a szivárgás, a melltartódban használhatsz speciális, puha betéteket vagy nedvszívó gézlapokat.

A 32. héten és az ezt követő időszakban bokáid ödémássá válhatnak, ha túl sokáig kell lábon állnod. A szervezeted vízvisszatartásának következtében és a só felhalmozódásnak köszönhetően lábaidban vértolulás keletkezhet. Ha hangsúlyosabb ödémák és dagadások jelennek meg kezeiden vagy arcodon, és ezzel párhuzamosan növekszik a testsúlyod is, akkor szólj orvosodnak ezekről a tünetekről. Ezek akár a preeclampsia, vagyis terhességi magas vérnyomás előjelei is lehetnek, amelynek akár súlyosabb következményei is lehetnek, mint például görcsroham vagy terhességi toxémia.

Légy köröltekintő, hogy elkerüld a koraszülés kockázatát, amely – több más tényező mellett – sok esetben a stressz, túl sok munka, nehéz tárgyak emelése és cipelése, valamint a túl sok lábon állás miatt is bekövetkezhet. Pihenj sokat, biztosítsd magad számára a megfelelő kényelmet és bátran kérd meg a környezetedben lévő embereket, hogy segítsenek neked, ha szükséges.

Terhességi vizsgálatok a 32. héten:

Ezen a héten történik a harmadik ultrahangos vizsgálat, amely során ellenőrzik a magzat fejlődését és megfelelő növekedését, továbbá a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét is.


A 32 hetes magzat

A 32 hetes magzat méretei: hossza kb. 40 cm, súlya megközelítőleg 1.800 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 32. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 81 mm (+/- 4 mm)
HC (a fej körfogata): 288 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 283 mm (+/- 30 mm)
FL (a combcsont hossza): 62 mm (+/- 6 mm)

A magzat fejlődése a 32. héten:

A terhesség 32. hetében a baba már képes lélegezni, nyelni és szabályozza a testhőmérsékletét is. A tüdő által termelt szörfaktáns (surfactant) már beborítja a léghólyagocskák belső felületét, hogy ezáltal megakadályozza azok összeesését kilégzés közben.

A méh térfogatának köszönhetően a baba még mindig nagyon aktív és sokat mozog. Ezek a mozdulatok egyre ritkábbá válnak, azonban egyre látványosabbak. Amikor megfordul, az egész has eldeformálódik. Szemeit nyitogatja és a méhbe átszűrődő fény segítségével ismerkedik a sötét és világos fogalmával.

Ha még eddig nem tette, a magzat valószínűleg a 32. terhességi héten fog megfordulni fejjel a méhszáj felé. Ellenkező esetben farfekvés vagy harántfekvés áll fenn, ezért császármetszésre kerülhet sor a szülés alkalmával. Természetesen az elkövetkező hetekben még megfelelő pozícióba fordulhat a pici.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A terhesség alatt gyakori húgyúti fertőzések elkerülése érdekében továbbra is fogyassz legalább 1,5-2 liter folyadékot naponta.
  2. A 28-32.  hét időszakában több terhességi vizsgálaton is részt kell venned: a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességek kimutatása, magzati biometria (amely segítségével a növekedési zavarok szűrhetőek), a magzatvíz mennyiségének, a lepény elhelyezkedésének és érettségének vizsgálata ebben a periódusban történik. A magas kockázatú terhesek esetében további ellenőrzéseket is végeznek, mint például a Doppler-vizsgálat.
  3. Ha kissé erőtlennek érzed magad és szeretnéd visszanyerni vitalitásodat, akkor fogyassz minden nap egy kivit. Ez a gyümölcs biztosítja számodra a napi C vitamin szükségletedet, de más hasznos vitaminok, magnézium és kálium is található benne.
  4. Sok kismama számára elkerülhetetlen a hosszabb utazások a harmadik trimeszter időszakában is, ezért ennek következtében könnyen lábdagadás és erős hátfájás alakulhat ki. Amennyiben az orvos nem tiltott el az ilyen jellegű utazásoktól, akkor kis körültekintéssel akár hosszabb autóutat is bevállalhatsz. Minden órában igyekezz legalább 10 percig pihenni és kicsit mozogni! Az utazások alatt a biztonsági öv használata akár életet is menthet, ezért a jó szándékú tanácsok ellenére mindenképp viseld, ha gépkocsiban ülsz! Ma már több hasznos eszköz is kapható, pld. övterelő, amely segít megvédeni pocakodat egy esetleges baleset következtében.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét