Az az apró, pici emberke, a gyermeked, akit minden bizonnyal mindennél jobban szeretsz, bár már kibújt a pocakodból, még mindig teljes mértékben tőled függ. Tőled függ a fejlődése és a boldogsága.  Ahhoz, hogy biztosíthasd a fejlődését és megfelelően óvhasd, szerethesd, gondozhasd, tisztában kell lenned az adott időszakok jellemzőivel. Ha valami nem pont akkor következik be gyermekednél, ahogy a “nagy könyvben meg van írva”, semmiképp se ess pánikba, ne siettesd a fejlődését, tanulását. Csak arra ügyelj, hogy az adott hónapban a fejlettségi minimumnak feleljen meg a pici. (Ha gond van, akkor persze azonnal fordulj szakemberhez.) Koraszülött babánál célszerű a kiírt időponttól számolni a hónapot, és ahhoz mérni a picur fejlődését.

1. hónap

Babád bőre feszesebb, ráncai lassacskán eltűntek. A csecsemő 4 hetes korában  már figyel az éles hangokra, rossz közérzetét hangos sírással jelzi. Idejének java része alvással telik, gyakran a más-más időpontokban ébred fel. Nappal rendszerint 2-3 óránként  jelzi éhségét.

2. hónap

Hason fekve próbálja emelgetni fejét és mellkasát. Az előző hónapban jellemzően még ökölbe szorította pici kezecskéit, most már kezdi nyitogatni őket. A saját keze lesz az első igazi játéka. Lassan kezd kialakulni az evés-ébrenlét és játék-alvás napi rutinja, feláll a rendszer.

3. hónap

3 hónaposan babád már felemeli hason fekve magát, és a kezeire támaszkodik. Vannak olyan babák, akik már ilyenkor átfordulnak a hátukról a hasukra, de ha tiéd még nem produkálta ezt, ne ess kétségbe. Megpróbálja megérinteni az érdekes tárgyakat, de ekkor még gyakran elvéti.

4. hónap

Ebben az időszakban sok csecsemő megpróbál hasról hátra fordulni. Rohamos fejlődésnek indul a térlátása. Kitűnő a hallása, élvezi a hangokat, dalokat, beszédet – tetszését éles hangadásokkal és heves végtag mozgásokkal fejezi ki. Gyakran gőgicsél, és és ily’ módon válaszol, ha beszélsz hozzá.

5. hónap

Valószínűleg  már átfordul hasáról a hátára és vissza. S vannak olyan babák, akik már próbálkoznak a kúszással is. Minden bizonnyal már felismeri a saját nevét, a hang irányába fordul. A színeket már képes megkülönböztetni. Nagyon sok babánál már megkezdődik a fogzás.

6. hónap

A 6 hónapos csecsemő már képes tudatosan hangokat utánozni és szótagokat ismételni. A legtöbb ennyi idős baba igyekszik elsajátítani a kúszás tudományát. A 6 hónapos babánál már el lehet  kezdeni a szilárd ételek lassú bevezetését, azaz a hozzátáplálást.

7. hónap

7 hónapos babád már minden bizonnyal komoly helyváltoztatásokra képes – ügyesen kúszik-mászik. Ezáltal számos olyan játékot elér már, amit azelőtt nem. A játékokat biztosan tartja a kezében. 7 hónapos korra kialakul a teljes színlátás.

8. hónap

Vannak olyan babák, akik már ebben a hónapban kapaszkodással felállnak, illetve olyanok akik a mászást is próbálgatják (nem ritkán hátrafelé). A kezek mozgása szép lassan finomodik: a 8 hónapos csecsemő ilyenkor már rendszerint hüvelyk- és mutató ujja közé tud venni pici tárgyakat.

9. hónap

A 9 hónapos babák jelentős része fel tud ülni magától, szívesen játszik ebben az ülő helyzetben. Valószínűleg ekkorra már kialakul a tárgyállandóság, azaz tudja a babád, hogy egy játék pl. akkor is létezik, ha pillanatnyilag nem látja, de az előtte meggyőződött a létezéséről.

10. hónap

A 10 hónapos baba szótagokat gagyog. Jó pár szót megért már, nyilván azokat, amiket gyakran hall. Előfordulhat, hogy kimondja az első tudatosan használt szót. Ebben az időszakban kezd el kapaszkodva lépegetni a babák jelentős része.

11. hónap

11 hónaposan gyermeked már nagy valószínűséggel megáll egyedül, elengedte a kapaszkodót, próbálkozik a járással. Járás próbálkozása még elég ingatag, egyensúlyérzéke még ne elég fejlett. A mászás már rendkívül gyorsan megy. Egy kézzel kitűnően tud dobni.

12. hónap

A legtöbb baba rendszerint ekkor tanul meg járni (12-13 hónapos korban), illetve sok gyermek ilyenkor nagy ugrást tesz meg a beszéd terén. Beköszönt a szómondatok korszaka. Sok szót megért, és jó pár kérést tud teljesíteni is: pl. vidd oda, hozd ide.

Start typing and press Enter to search