A terhesség 18. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 18. hete

A kismama

Ha nem első gyermeked várod, valószínűleg már tapasztaltad, de ha ez az első terhességed akkor is van esély arra, hogy ezen a héten már megérezd babád mozgását.

A terhesség 18. hetében a méhednek kókuszdiónyi mérete van, átmérője pedig mintegy 15 cm. Lehetséges, hogy könnyű összehúzódásokat érzel, mivel a lassan méh kezd felkészülni a szülésre. A baba kezd egyre több helyet foglalni a pocakodban, és a gondolataid is egyre jobban az érkezése körül forognak.

Felhőtlen örömet érzel, ám ezt gyakran félelem és aggodalom árnyékolja be. A terhességgel kapcsolatos vegyes érzések teljesen természetesek, valószínűleg párod fejében is hasonló gondolatok keringenek. Ennek következtében nem kell meglepődnöd azon, ha az izgatottság és a lelkesedés mellett néha lehangoltnak is érzed magad.

Próbálj meg toleránsnak lenni és megérteni ezeket a különös, negatív érzéseket. Ezekért a legtöbb esetben kizárólag a várandósságot lehet felelőssé tenni, és azt az aggodalmat tükrözik, amit a jelenlegi változások, értékek újrafontolása és egész életed felborulása okoz. A szülés pillanatára való felkészülés sok kismama esetében kellemetlen emlékeket, rejtett és elfojtott fájdalmakat, valamint érzelmeket vagy frusztrációt hoz a felszínre.

Továbbra is számos kétely és kérdés merülhet fel benned: “boldogulni fogok?”, “szembe tudok nézni ezzel a hatalmas felelősséggel?”. Több kismama attól tart, hogy nem fogja eléggé szeretni gyermekét. Nyugodj meg, hiszen a szeretet rögtön a szülés – amint kisbabádat a karjaidban fogod tölteni – azonnal meg fog jelenni a szívedben és napról napra csak növekedni fog. Ez az érzés, hasonlóan a többihez, szintén természetes, hiszen a szeretet nem egyik percről a másikra alakul ki, hanem sokszor türelemmel kell felépíteni azt.

Lehet, hogy lehangolt leszel az alakod megváltozása miatt és az is előfordulhat, hogy majd neheztelsz kisbabádra amiért ilyen igénybevételnek teszi ki a testedet. Ebben az esetben sincs túl sok okod az aggodalomra, hiszen a legtöbb kellemetlen változás elmúlik a szülést követően és egy kis erőfeszítés által könnyen visszanyerheted a terhesség előtti alakodat. A odafigyelsz az étkezésekre és a 9 hónap alatt nem engedsz szabad utat az étvágyadnak, az is megtörténhet, hogy a szülés után szinte magától újra a régi formádban leszel.

A legjobb módja annak, hogy eloszlasd a felmerülő aggodalmaidat a babával vagy a leendő szülői feladatokkal kapcsolatban, hogy nyíltan beszélsz erről a téged körülvevő emberekkel. Ez többek között abban is segít, hogy minél többet megtudj a terhességről és megértsd azokat a változásokat, amelyeken keresztül mész ezalatt a pár hónap alatt.

Terhességi vizsgálatok a 18. héten:

  • Ezen a héten az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos ellenőrzi a méh növekedését, a méhszáj állapotát és a magzat szívhangját is, valamint beutalót kapsz a második ultrahangos vizsgálatra.
  • A második ultrahang szűrés (genetikai ultrahang vizsgálat) a 18-20. terhességi héten aktuális, amely során alaposan ellenőrzik a magzat belső szerveinek a megfelelő fejlődését, valamit kiértékelik az AFP vizsgálat eredményét is.

A baba

A 18 hetes magzat méretei: hossza kb. 20 cm, súlya megközelítőleg 200 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 18. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 42 mm (+/- 4 mm)
HC (a fej körfogata): 151 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 131 mm (+/- 15 mm)
FL (a combcsont hossza): 28 mm (+/- 5 mm)

A magzat fejlődése a 18. héten:

A terhesség 18. héten a fülek elfoglalták végleges helyüket a fej két oldalán. A baba szemhéja még mindig zárva van, de a retina már érzékeli a külső fényeket és ha ez túl intenzív számára, szemeit a kezével takarja el.

A szempilla és a szemöldök is kinő ezen a héten, a magzat egész testét és arcát beborítja a lanugo, vagyis azok a finom és selymes pelyhek, amelyek szülést követően elhullanak. A kar- és láb ízületei már kialakultak, a csontosodás is folyamatban van.

A 18 hetes magzat már légzési mozgásokat végez, igaz egyelőre csak a magzatvíz áramlik a tüdejébe. Ujjait be tudja hajlítani és szopja a hüvelykujját. A szívverése kétszer gyorsabb a tiednél és mintegy 30 liter vért képes pumpálni naponta. A színhangot most már lehet hallani sztetoszkóppal is, valamit a belek is elkezdtek működni.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Teljesen természetes ha te, és persze a jövendőbeli apuka is izgatott a baba érkezése, valamit az ezzel járó felelősség és szülői kötelezettségek miatt.
  2. Gondolataid most már a szülés pillanata körül keringenek. Ha nagyon tartasz tőle, igyekezz már most minél több információt begyűjteni vele kapcsolatban. Számos forrás áll rendelkezésedre: könyvek, magazinok, kiadványok, internetes portálok. Félelmeidet megbeszélheted pároddal, a szülészorvosoddal vagy szaktanácsadóval is. Kezdj el különböző légző- és gátizom erősítő gyakorlatokat végezni, melyek nagy segítségedre lehetnek a vajúdás és a szülés során.
  3. A különböző légzőgyakorlatok közül a legismertebb az úgynevezett Lamaze-légzés. Ezeket a típusú gyakorlatokat reggel, ébredés után, nyitott ablak előtt kell végezni. Vegyél néhány mély levegőt állva, majd 10 mély levegőt lassan, karemelés kíséretében, ezt követően gyors kilégzéseket a kar leengedésével, majd feküdj le az ágyra, végezz belégzéseket karjaidat a hasad emelkedésével összehangolva és kilégzéseket ugyanígy. A gyakorlatot többször is elvégezheted, lassú tempóban. Ezt követi a mellkasi légzés 30 másodpercig, állva. Helyezd a tenyered a mellkas alsó szélére. Vegyél levegőt a mellkasod emelésével, majd ereszd ki a levegőt, finoman nyomást gyakorolva a mellkasra. Most pedig a hasi légzés következik: helyezd a tenyered a hasadra, lélegezz befelé a has emelésével, majd fújd ki a levegőt amint a tenyereddel lefelé tolod a hasad.
  4. A légzőgyakorlatok azért szükségesek, mert a szülés alatt mély levegővételekre lesz szükséged a méh összehúzódásainak következtében. Ezek a gyakorlatok erősítik a baba kitolásához szükséges izmokat, megkönnyítve a szülést, ami így kevesebb fájdalommal jár majd.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét