A terhesség 40. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 40. hete

A kismama

Gratulálunk, hiszen hamarosan karjaidban tarthatod gyermekedet – ez a 40. terhességi hét! A 9 hónapnyi várandósság lassan elérkezett a végéhez és egyre közelebb kerülsz a szülés pillanatához. A kiírt időpont csak hozzávetőleges, és csak nagyon kevés kismama szül ezen a napon. A legtöbb baba az előre meghatározott

Terminus túllépésről akkor beszélünk, ha a terhesség kora meghaladja az utolsó menstruáció első napjától számított 280 napot (ami pontosan 40 hét). Az utolsó napok egyébként is nagyon nehezek egy kismama számára, ráadásul az aggodalmaskodó rokonok és ismerősök rendszeres érdeklődése is teher lehet. Sokan megijednek és kellemetlenül érzik magukat ettől a helyzettől, azonban az esetek többségében nem túlhordásról van szó, csupán a szülés várható időpontjának kiszámításakor nem vettek figyelembe több tényezőt. Amennyiben a baba  a terhesség 42. hétéig nem jön világra, akkor mesterségesen indítják meg a szülést. Erre több módszer is az orvosok rendelkezésére áll.

A napok előrehaladtával a magzatvíz mennyisége egyre csökken, a méhlepény pedig folytatja elöregedési folyamatát. A hátfájások erősödnek, és a Braxton-Hicks kontrakciók is egyre gyakrabban jelentkeznek, ezeket azonban továbbra sem kell összetéveszteni a valós méhösszehúzódásokkal. Ez egy természetes jelenség, amely méhszáj és az egész szervezet felkészülését segíti elő a szüléshez. A kellemetlen vizelési inger egyre gyakoribbá válik.

Az orvosod valószínűleg már alaposan felkészített azokra a jelekre, amelyekre mindenképpen oda kell figyelned és amelyek a szülés egyértelmű közeledtét jelzik. Az intenzív méhösszehúzódások és erőteljes fájások, a magzatvíz elfolyása vagy a nyákdugó távozása mind-mind figyelmeztető jelek. A nyákdugó egyes esetekben már akár napokkal hamarabb is távozhat, azonban a a legtöbb kismama esetében csupán a vajúdás előtti órákban kerül sor erre.

Amennyiben bármilyen váratlan tünetet tapasztalsz, vérzel vagy nem érzed mozogni a babát azonnal jelezd az orvosodnak!

Terhességi vizsgálatok a 40. héten:

  • Ezen a héten az általános vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos NST vizsgálat segítségével több alkalommal ellenőrzi a magzat szívhangját is.
  • A betöltött 40. terhességi hét után amnioszkópia segítségével minden második nap ellenőrzik a magzatvíz állapotát.

A baba

Az újszülött méretei: hossza kb. 50 cm, súlya megközelítőleg 3.500 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 40. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 96 mm (+/- 8 mm)
HC (a fej körfogata): 340 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 362 mm (+/- 35 mm)
FL (a combcsont hossza): 76 mm (+/- 4 mm)

A 40 hetes magzat fejlődése:

A terhesség 40. hetében a magzat az egész méhet kitölti és hely hiányában kezd kényelmetlenné válni neki odabenn, mozgása pedig korlátozott. Szervezetébe megtalálhatóak a te antitesteid, melyek a szoptatással együtt védeni fogják őt élete első hónapjaiban.

A magzatmáz (vernix caseosa) nagyobb mennyiségben már csak a hajlatokban található meg, de továbbra is beborítja a kicsi testét. A magzatpihe, vagyis a lanugó nagy része ekkora már kihullott, azonban születésekor a baba karján és hátán még maradhat ebből a finom szőrzetből.

A baba készen áll arra, hogy megszülessen. Az utolsó hetekben minden baba egyedi módon fejlődik, ennek köszönhetően számottevő eltérések lehetnek a baba méretét és súlyát illetőleg.


Hasznos tippek és tudnivalók

A terhesség vége felé közeledve a baba bármikor dönthet úgy, hogy a világra jön. A burokrepedés következtében a magzatvíz akár a legváratlanabb pillanatban is elfolyhat, éjszakai alvás közben vagy amikor délutáni sétára indulsz. Ez különösebb fájdalommal nem jár, színtelen és szagtalan, mennyisége pedig változó. Általában nem lehet előre megérezni és visszatartani sem lehet a vizelethez hasonlóan. Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében hordj magadnál betéteket. Mivel a magzatvíz elfolyása után a baba már ki van téve a fertőzéseknek is, ezért ettől a perctől kezdve felügyeletre lesz szükséged.

Amikor összehúzódásokat tapasztalsz ne feledd el alkalmazni a különböző légzéstechnikákat, hogy a fájdalmak könnyebben elviselhetőek legyenek. A rendszeresen végzett gátizom torna és masszázs szintén segítségedre lesz a szülés pillanatában.

Első szülésnél általában 6-10 órát tart a vajúdás, persze ennél lehet több vagy kevesebb is. Második vagy harmadik gyermek esetében ez az idő általában lecsökken 4-8 órára, és sosem haladja meg a 12 órát.

Bármennyire is felkészültnek érzed magad testileg és lelkileg egyaránt, a szülés egy olyan folyamat, amelyet bármennyire is szeretnél, nem tudsz irányítani. Egyszerűen próbálj meg nyugodt maradni és hagyd, hogy a természet végezze a dolgát. Hamarosan elérkezik a pillanat, hogy magadhoz ölelheted gyermekedet!

A szülés szakaszai:

1. A szülés első szakasza, a tágulási szakasz a leghosszabb. A fájdalmak könnyebb elviselése érdekében, ha az orvos is megengedi tegyél kisebb sétákat, mert ezáltal a gravitációt is segítségül hívhatod a folyamat gyorsítására. A baba feje nyomást gyakorol a méhszájra, amely ennek következtében fokozatosan kinyílik. Figyelj oda a légzésre, hiszen ezáltal is mérsékelhetőek a szülési fájdalmak. A módszerek sora valójában végtelen, sok kismama például kiabálva, énekelve, négykézlábra állva vagy egy tárgyat hosszasan bámulva tud urrá lenni ezeken a megpróbáltatásokon. Engedd bátran szabadjára érzéseidet, hiszen a szülőszobában nincs helye tabuknak.

2. A második szakasz a kitolási szakasz. Miután a méhszáj már megfelelő mértékben kitágult, akkor a baba fejjel előre megindul a szülőcsatornában. Lábaival segíti magát, de az igazi erőfeszítést neked kell megtenned. A baba feje után a vállai szabadulnak ki, majd ezt követi az egész test. Az első lépés a legnehezebb, mivel a baba fejének a legnagyobb az átmérője.

3. A baba megszületése után következik a harmadik, vagyis a lepényi szakasz. A szülés utolsó fázisában a méhlepény kerül napvilágra. Ez a folyamat általában fél órát sem vesz igénybe, és kisebb vérveszteséggel jár.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét