A terhesség 29. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 29. hete

A kismama

A második trimeszternek vége, és már kevesebb mint 3 hónap van hátra a terhességből. Ebben az időszakban már kissé nehézkesnek és kétbalkezesnek érezheted magad.

A legtöbb kismama esetében a terhesség 29. hetében akár 400 grammal is gyarapodhat testsúlya, és az utolsó hónapokban még megközelítőleg 4 kilogrammot fogsz magadra szedni. Ez az terhesség alatti hízás kb. 30%-át teszi ki. A pocakod megnő és sokkal nehezebb lesz, hiszen a baba is rohamos növekedésnek indul. Kezd kissé kényelmetlenné válni és egyre nagyobb terhet jelent, leginkább akkor, amikor pihenni szeretnél. Oldalt fekve a legkényelmesebb aludni ebben az időszakban.

Figyelj oda a terhességi cukorbetegségre! Ez általában nem súlyos probléma és szülés után hamar megszűnik, azonban a vércukorszint ingadozása komoly veszélyt jelent a magzatra. Ebben az esetben az orvos szigorú diétát ír elő, melyet be kell tartanod. A koleszterinszintedre szintén fokozottan figyelj oda a terhesség ideje alatt.

A Braxton-Hicks kontrakciókat a továbbiakban is rendszeresen érezheted, és ezek a fiziológiai méhösszehúzódások gyakran félrevezetőek lehetnek. Lehetséges, hogy hasad kicsit megkeményedik a hét folyamán, illetve az emésztés is kellemetlen tünetekkel járhat.

A hormonváltozások következtében sok kismama fogínye vérzik a terhesség alatt. A várandósság hónapjaiban fokozott figyelmet kell fordítanod a fogápolásra és a szájhigiéniára, mert igénybe vett szervezeted elősegíti a különböző orális betegségek és kellemetlenségek kialakulását.

A méh nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ezért ebben a időszakban gyakori vizelési inger jelentkezik. A hormonváltozások szinté szerepet játszanak ebben, mivel izomgyengülést okozhatnak a záróizmok területén is. Ez sokszor zavaró, hiszen elég egy apró köhögés, tüsszentés vagy akár önfeledt nevetés is. Az intimtorna és a gát izmait erősítő gyakorlatok nagyban hozzájárulhatnak az állapot javításához, illetve a szülés után majd még inkább hasznosabbak bizonyulnak.

Terhességi vizsgálatok a 29. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő ellenőrzés a 30. terhességi héten lesz aktuális.


A 29 hetes magzat

A 29 hetes magzat mérete: hossza kb. 36,5 cm, súlya megközelítőleg 1300 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 29. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 75 mm (+/- 4 mm)
HC (a fej körfogata): 269 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 259 mm (+/- 25 mm)
FL (a combcsont hossza): 55 mm (+/- 5,5 mm)

A magzat fejlődése a 29. héten:

A 29 terhességi hét után a baba – a modern orvostudománynak köszönhetően – már képes lenne a méhen kívül is életben maradni, habár a szervei továbbra is fejlődnek. A csontok erősödnek, pedig az agy és a tüdő egyre érettebbé válik.

Az magzat arca már majdnem olyan, mint amilyen a születésekor lesz. Már van szemöldöke és szempillái, fején megjelentek az első hajszálak. Szemét nyitogatja, és érzékeli a különböző intenzitású fények közötti különbséget.

Az agyban található neuronok szövevényes hálójának köszönhetően a baba idegrendszere már kifejlődött. A sejteket elkezdi bevonni a  mielin nevű anyag, amely az idegszálak szigetelését szolgálja. Ez a folyamat a születés után még majd két évtizedig folytatódik. A magzat sejtjei nem osztódnak tovább, csupán növekednek.


Hasznos tippek és tudnivalók

Ha eddig még nem gondolkoztál rajta, akkor a 29. terhességi hét ideális, hogy elkezdj valamilyen szülésfelkészítő tanfolyamra járni. Ezeken olyan technikákat tanulhatsz és gyakorlati tanács birtokába jutsz, amelyek a szülés folyamatában segítenek: hogyan lélegezz, hogyan használd izmaidat, hogy a szülés minél könnyebb és fájdalommentesebb legyen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét