A terhesség 5. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 5. hete

A terhesség 5. hete rendkívül fontos időszak. A menstruáció hiánya jelzi, hogy a vágyad végre valóra vált: állapotos vagy!

A terhesség általános és közismert jelei lehetséges, hogy a te esetedben is kezdenek jelentkezni. Következésképpen, fáradtabbaknak érezed magadat, és közérzeted gyakran változó lesz. Ugyanakkor, a melleid is duzzadni kezdenek, néha akár enyhe feszülő fájdalmat is érezhetsz bennük. Zavaróak lehetnek a reggeli hányingerek és rosszullétek a hormonváltozások miatt, amelyeknek az a céljuk, hogy megakadályozzák az embrió kivetését a szervezetből. Gyakrabban fog kelleni vizelned, az étvágyad megnő vagy épp ellenkezőleg, teljesen eltűnik. Az szaglásod is érzékenyebb lesz, lehet, hogy nem tudsz többet olyan illatokat tolerálni amit eddig szerettél, vagy akár a terhesség alatt megkedvelheted azokat, amelyek eddig ellenszenvesek voltak számodra.

Még nem látszik rajtad, de te úgy érzed, hogy állandóan fel vagy fújódva. A hasad még nem növekszik látványosan körülbelül a 14. hétig (a legtöbb ember nem vesz észre rajtad semmit), de a nyomás folyamatosan növekszik, s úgy érzed, állandóan WC-re kell menned. Elég kellemetlen érzés, de természetesen ezt is meg lehet és kell is szokni.

A terhesség ötödik hetében enyhe vérzéseid lehetnek. Ezek általbán természetesek és az embrió méhfalba való megkapaszkodásából erednek. Mindenképpen oda kell figyelned azonban, ha ezek a vérzések fájdalmak kíséretében jelentkeznek a has alsó felében, mert akár spontán vetélés vagy egy méhen kívüli terhesség jelei lehetnek. Azonnal fordulj orvoshoz, ahogy ezeket a jeleket észleled!

Terhességi vizsgálatok az 5. héten:

Hüvelyi ultrahang segítségével az orvos megállapítja a terhességet és meggyőződik arról, hogy a megtermékenyített petesejt a megfelelő helyen ágyazódott be.

Egyes orvosok már ezen a héten adnak beutalót a következő vizsgálatokra: laborvizsgálatok és vércsoport-ellenanyag vizsgálat, általános belgyógyászati vizsgálat, amelyet a háziorvos végez, fogászati szűrés, valamint EKG vizsgálat.


 A baba

Az 5 hetes embrió mérete: hossza kb. 3 mm

Az fejlődése az 5. héten:

Az 5. terhességi hét első felétől már a petesejt embrióvá alakult, és körülbelül 1,5 mm. A sejtosztódás gyorsul, az embrió formálódása felgyorsul: megnő, kinyúlik, és az endoderma és ektoderma rétegek között megjelenik egy harmadik, a mezoderma.

A mezodermából származik a keringési rendszer, a vérképzési szervek mint a csontvelő, a lép, a nyirokcsomók, és a nyirokerek. Ugyanakkor, innen fejlődnek ki az izmok, az inak, a csontváz, a vese és a mellékvese. Ugyancsak az ötödik hétben, a magzatvíz ürege kitágul, és magába fogadja a teljes embriót, valamint a köldökzsinórt is. Egy folyadékkal teli burok formálódik, amelyben az embrió szabadon mozoghat, és ugyanakkor védi a külső hatásoktól is.

A szív négy kamrára kezd osztódni, s elkezdi pumpálni a vért – nem ritka, hogy az ultrahang már ebben a fázisban is ki tudja mutatni a szívdobogást!

A „baba” már a méhlepényből és a köldökzsínórból táplálkozik, a szemek, fülek, orr, száj, ujjak és lábujjak lassan elkezdik megmutatni magukat.

Megjelennek a baba első vérsejtjei. Két vérér egybeolvadásának köszönhetően megjelenik a szív első szerkezete és már érzékelhetőek a gyermek első szívverései is.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Az 5. terhességi héten ajánlott, hogy ellátogass a nőgyógyászhoz, hogy meggyőződj arról, hogy minden rendben zajlik. A nőgyógyász majd elküld különböző klinikai vizsgálatokra és vérvizsgálatra, hogy általános képet kapjon az egészségi állapotoddal kapcsolatban. Ha ismeri a kockázati tényezőket, könnyebben figyelemmel tud kísérni és segíteni a terhesség ideje alatt.
  2. Változtass étkezési szokásaidon, élj egészségesebben, valamint hagyd abba az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Vigyázz, hogy milyen gyógyszereket szedsz, és beszélj az orvosoddal minden egyes kezelés előtt. Számos gyógyszer szedése és egyes kezelések nem megengedettek a terhesség alatt, ugyanis ez kritikus időszak az embrió fejlődése szempontjából.
  3. Légy elővigyázatosabb! Egyes betegségek, mint például a liszteriózis, a toxoplazmózis vagy a rózsahimlő, nem jelentenek különösebb kockázatot az anya számara, azonban rendkívül veszélyesek az embrióra nézve, főleg a terhesség első hónapjaiban. Éppen ezért, bármilyen tünetet észlelsz, jelentsd azt orvosodnak.
  4. Ha az Rh faktorod negatív, bizonyosodj meg már most arról, hogy nincs összeférhetetlenség anya-gyermek között.
  5. Az 5. héten a terhesség 100%-os bizonyossággal bír, s amennyiben még nem osztottátok meg ezt a hírt a barátokkal, rokonokkal, épp itt az ideje a dicsekvésnek!
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét