Kismama szótár és fogalomtár

Kismama szótár és fogalomtár újszülött baba
0

Az Apgar-teszt egy mérési rendszer, amely segítségével az újszülöttek állapotát vizsgálják közvetlenül a születés után, figyelembe véve 5 különböző életfunkciót. Ezt a vizsgálatot először 1 perccel a szülést követően végzi el a szakorvos, majd általában 5 perc múlva megismétli azt. Az egyes mérések alkalmával a pontszámokat összeadják, az így kapott eredmény lesz az úgynevezett Apgar-érték.

Kismama szótár és fogalomtár
0

A missed ab (megkésett vetélés, elmaradt vetélés, rejtett vetélés) során az embrió a terhesség korai szakaszában elhal, azonban kilökődése nem indul meg spontán – egyes esetekben akár heteket is késhet. Ez általában sárgatest-elégtelenség következménye, és leginkább a terhesség 6-10. hete közötti időszakra jellemző. Az elhalt terhesség művi befejezést igényel, mivel a méhen belül maradt magzati részek súlyos szövődményeket okozhatnak.

Kismama szótár és fogalomtár
0

A linea nigra – “fekete vonal” – a szeméremdombtól a köldökig (egyes esetekben akár feljebb is) húzódó, barnás színű csík, amely a magas hormonszint hatására alakul ki. Általában a terhesség 15-18. hete környékén válik először láthatóvá, és a várandósság előrehaladtával fokozatosan sötétedik, majd a szülést követően lassan eltűnik. Ritkán előfordul, hogy a köldök körül hosszabb ideig, akár évekig is megmarad.

Kismama szótár és fogalomtár
0

A magzatszurok – mekónium – az újszülött első béltartalma, vagyis széklete. Színe sötét zöldes-fekete, állaga nyúlós és ragadós, mivel többek között nagy mennyiségű epefestéket, elhalt sejteket és magzatvizet tartalmaz. A terhesség második harmadától kezdve gyűlik a baba beleiben, amely születését követően a szoptatás hatására az első órákban és napokban távozik a szervezetéből.

Kismama szótár és fogalomtár
0

Az amenorrhea szó vérzéshiányt jelent, amelyet a menstruáció elmaradásának orvosi kifejezésére használnak. A teljesen egészséges és szexuálisan aktív nők esetében az amenorrhea legvalószínűbb oka a terhesség.

Kismama szótár és fogalomtár
0

Az AFP vizsgálat Magyarországon része a terhesgondozásnak és célja az egyes magzati rendellenességek kiszűrése, mint például a velőcsőzáródási rendellenesség vagy a Down-kór. Ezt a típusú terhességi vizsgálatot a várandósság 16. hetében végzik és vérvétel szükséges hozzá.

Kismama szótár és fogalomtár
0

A méhlepény (placenta) röviddel a megtermékenyített petesejt beágyazódása után kezd el kialakulni, de csak a terhesség 12. héten indul rohamos fejlődésnek. Számos feladatot lát el, ezek közül a legfontosabb a magzat táplálása és a hormontermelés.

Kismama szótár és fogalomtár
0

A magzatvíz (liquor amnii) a magzatburokban található színtelen, semleges vegyhatású, édeskés illatú folyadék. Legfontosabb feladata a magzat védelme a külső mechanikai hatásoktól, a kiszáradástól és a hőmérséklet-változásoktól.

Kismama szótár és fogalomtár
0

Az előtej – kolosztrum – a terhesség utolsó szakaszában, illetve a szülést követő órákban termelődik. Összetételét tekintve igen értékes, mivel magas tápértéke mellett nagy mennyiségben tartalmaz fontos antitestesteket is. Színe sárgás, állaga sűrű, és alacsony zsírtartalmának köszönhetően az újszülött számára könnyen emészthető.