A terhesség 26. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 26. hete

A kismama

A terhesség 26. hetében már lehet, hogy kb. 6-8 kg-ot szedtél magadra, derekad pedig megközelítőleg 8-10 cm-el lett szélesebb. Ha odafigyelsz az étkezésekre és folyamatosan ellenőrzöd testsúlyodat, akkor az terhesség alatti súlygyarapodásod optimális lesz, figyelembe véve testalkatodat és a kiinduló testsúlyodat.

Sok kismama számára okoz aggodalmat egyre növekvő testsúlya. Mielőtt gyermekedet veszélyeztetve őrült diétába kezdenél, vedd figyelembe, hogy a mérlegen látható eredmény nem csupán a derekad körüli párnácskáknak köszönhető.

A terhesség végéhez közeledve testsúlyodat a következő alkotóelemek fogják meghatározni:

 • magzat: kb. 3,5 kg
 • zsírok, fehérjék és más elraktározott tápanyagok: 3,3 kg
 • vérplazma mennyiségének növekedése: 1,5 kg
 • egyéb testfolyadék: 1,9 kg
 • méh: 0,9 kg
 • magzatvíz: 0,9 kg
 • mellek megnagyobbodása: 0,9 kg
 • méhlepény: 1 kg

Összesen körülbelül 14 kg, melynek egy része csupán a szülés pillanatáig vagy röviddel az utánig gyarapítja testtömegedet.

A vér térfogatának növekedése okozhat szédülést, ezért vigyázz a hirtelen mozdulatokkal és helyváltoztatásokkal. Ezen a héten továbbra is érezhetsz enyhe méhösszehúzódásokat, mivel szervezeted készül a szülésre.

A nyári kismamák számára az izzadás komoly problémát jelenthet, és a meleget is egyre nehezebb elviselni. Fogyassz elegendő mennyiségű folyadékot és kerüld a szintetikus anyagokat, helyettük válassz könnyű pamutból készült kismamaruhákat.

A terhesség alatti álmatlanság a második trimeszterben nem annyira gyakori, de a meleg hónapokban előfordulhat, hogy éjszaka nem tudod kipihenni magad. Ennek sok esetben csupán az az oka, hogy a baba ezekben az órákban aktívabb, és sokat mocorog a pocakodban.

Terhességi vizsgálatok a 26. héten:

Ezen a héten az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos ellenőrzi a méh növekedését, a méhszáj állapotát és a magzat szívhangját is.


A 26 hetes magzat

A 26 hetes magzat méretei: hossza kb. 32 cm, súlya megközelítőleg 900 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 26. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 67 mm (+/- 4 mm)
HC (a fej körfogata): 238 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 223 mm (+/- 25 mm)
FL (a combcsont hossza): 49 mm (+/- 5 mm)

A magzat fejlődése a 26. héten:

A 26. terhességi héten a magzat már sokkal életerősebb és nagyon aktív. Izmait erősítő különböző “tornagyakorlatok” által, kezeit és lábait erőteljesen mozgatja. A testét borító zsírréteg még mindig elég vékony, a verejtékmirigyek pedig csak most kezdenek kialakulni.

Az orr üregei teljesen ki vannak fejlődve a légzéshez és az ajkak készen állnak a szopizásra. Ezt a reflexet a baba már ebben az időszakban is gyakorolja, szájához közelítve a hüvelykujját.

Ha a baba túl sok folyadékot nyel akkor csuklani vagy köhögni kezd. Ezt a jelenséget te magad is könnyen megérezheted, tompa ütések formájában.

A fizikai fejlődésével párhuzamosan, a magzat egy öntudatos személlyé válik, önálló reakciókkal és érzésekkel. Mimikáját kihasználva egyre több arckifejezést produkál: ráncolja a homlokát, haragosan néz, vagy vidáman elmosolyodik. A következő időszakban az agy azon része, amely a személyiséggel és az intelligenciával társul, sokkal összetettebbé válik.

A magzat növekedésének köszönhetően egyre kevesebb hely jut számára az anyaméhben. Az őt körülvevő magzatvíznek hőszabályzó szerepe van, továbbá ez biztosít számára védelmet a külső mechanikai hatásokkal és az esetleges fertőzésekkel szemben. Oxigén és élelem szempontjából továbbra is teljes mértékben tőled függ, a bomlási termékek pedig a méhlepényen keresztül távoznak. Mindezek ellenére a baba viselkedése már nagyon hasonlít egy újszülöttére.

Ha a baba ezen a héten jön a világra, túlélési esélyei még csekélyek. Ennek ellenére a modern technika segítségével már életben lehet tartani az intenzív osztályon. A legnagyobb probléma ebben az esetben, hogy a tüdeje még nincs teljesen kifejlődve, mivel a magzata köldökzsinóron által jut a számára szükséges oxigénhez.


Hasznos tippek és tudnivalók

 1. A terhességi cukorbetegség jellemző ebben a szakaszban, azonban sok kismama gondolja úgy, hogy ezt az állapotot nem kell komolyan venni. Ha ezt a betegséget diagnosztizálják nálad, diétát kell kezdened, amit nagyon szigorúan be kell tartani. Ez a diéta ez biztosítja számodra az állandó vércukorszintet. Kerülnöd kell a szénhidrátokat, melyeket a fehér kenyér, rizs, burgonya, cukor, fehér liszt és bizonyos gyümölcsök tartalmaznak. A vércukor-szint ingadozása rendkívül káros lehet a baba egészségi állapotára nézve. A terhességi cukorbetegséget terheléses vizsgálat során állapítják meg.
 2. A terhességi cukorbetegség esetében is fontos odafigyelned a megelőzésre, illetve megállapítása után a megfelelő diétára. Kövesd figyelemmel a várandósság alatt végbemenő anyagcsere-változásokat. Táplálkozz változatosan: fehérjéket a sovány húsból, tojásból és a különböző tejtermékekből nyerheted, szénhidrátokat teljes kiőrlésű lisztből, borsóból, különféle zöldségekből, az olívaolajból és halból pedig esszenciális zsírsavakhoz juthat szervezeted.
 3. A nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a szervezet kiszáradása vajúdást és koraszülést idézhet elő, ezért minden nap igyál meg legalább 5-8 pohár (1,5-2 liter) vizet, vagy más folyadékot.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét