A terhesség 7. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 7. hete

A kismama

A várandósság okozta kellemetlenségek még a 7. terhességi héten is jelen vannak – fáradtság és hányinger teheti kényelmetlenné mindennapjaidat. Egy babavárás felboríthatja szervezetedet fizikailag, de lelkileg is megviselhet. Ebbe az időszakban általában hiperérzékeny és türelmetlen vagy, minden apróság rettenetesen idegesít. Egyik végletből a másikba eshetsz, ami akár a széles mosolytól a krokodil könnyekig váltakozhat.

Az emésztőrendszered, amibe tartozik a gyomor, a belek, és a húgyhólyag is, sokkal lassabban működnek. Sok kismama esetében az elégtelen emésztés puffadáshoz, gyomorégéshez, túlzott nyáltermeléshez, székrekedéshez és hányingerhez vezet. Légy még egy kis türelemmel, mert minden kellemetlen tünet, ami valójában a terhesség egészséges folyamatára utal, néhány héten belül eltűnik.

Sokaknál az alhas növekedésnek indul, de ennek okozója a puffadás, s nem a baba, mivel az még túlságosan kicsi. Lassan elkezdhetsz terhesruhák után nézni, mivel az eddigi ruháid – főleg a feszesebb darabok – kezdenek lassan kényelmetlenebbé válni.

Terhességi vizsgálatok a 7. héten:

  • amennyiben még nem került sor rá, hüvelyi ultrahang segítségével az orvos megállapítja a terhességet és meggyőződik arról, hogy a megtermékenyített petesejt a megfelelő helyen ágyazódott be.
  • egyes orvosok már ezen a héten adnak beutalót a következő vizsgálatokra: laborvizsgálatok és vércsoport-ellenanyag vizsgálat, általános belgyógyászati vizsgálat, amelyet a háziorvos végez, fogászati szűrés, valamint EKG vizsgálat.

 A baba

A 7 hetes embrió mérete: hossza kb. 10 mm

Az embrió fejlődése a 7. héten:

A terhesség 7. hetében baba tovább fejlődik, és már eléri a 1-1,2 cm nagyságot. A felső és később az alsó végtagok elkezdenek növekedni, a karok és a lábak megnyúlnak, de egyelőre uszonyszerűek. Lassan kirajzolódik a baba arca is. A fejen kisebb mélyedések jelennek meg, ezek lesznek később a szemek és a fülek. Észrevehetőek ugyanakkor a száj és az orr nyílásai is, valamint a nyelv is láthatóvá válik.

A baba szíve kétszeresére nő a hetedik terhességi hét végére, és elkezd szabályosan verni, kb. kétszer olyan gyorsan, mint egy felnőtté.

Az embrió feje nagy, és a mellére van hajtva. Ebben a helyzetben még a fej nem vált külön a testtől, ezért még nem tud mozogni. A fej mérete is gyorsan növekszik, hogy helyet adjon a fejlődő agynak. Az agy két félteke is lassan elkülönül és fejlődének indul.

Megjelennek az emésztőrendszer kezdetleges formái. A száj és az egész állkapocs kezdeti formája rajzolódik ki, valamint megjelennek a fogak rügyei is. Az idegrendszer fejlődése, melynek egyik fő alkotóeleme a gerincvelő, a velőcsővel kezdődik. A velőcső elülső részén található három agyhólyagból az agy, a többi részéből pedig a gerincvelő fejlődik.

Az izmok is, bár még csak kezdetleges állapotban, lassan fejődésnek indulnak.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Annak érdekében, hogy megelőzd a terhesség alatt jelentkező kellemetlen gyomorégéseket vagy a hányingert, egyél gyakrabban, de kisebb adagokat. Az étkezések időpontjai legyenek rendezettek és ne soha éhezz! Fogyassz minél több rostot (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru), hogy megelőzz egy esetleges székrekedést. A megfelelő folyadékbevitel szintén rendkívül fontos!
  2. A kiegyensúlyozott erőnlét megtartásához mozogj sokat: gyalogolj, sétálj a friss levegőn. Ezek szintén serkentik a bélműködést és az emésztést, hozzásegítve a kismamát az esetleges kellemetlenségek elkerüléséhez.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét