A terhesség 8. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 8. hete

A kismama

A 8. terhességi héten a nyugtalanságok egyre gyakoribbak a hormonváltozásoknak köszönhetően. Valószínű, hogy ebben az időszakban a rossz hangulat és a kedvtelenség jellemez majd, amely főleg reggelente nehezíti a mindennapjaidat. A székrekedés, a túlzott nyáltermelődés, a nehézkes vérkeringés szintén sok gondot okozhat. Persze vannak olyan kismamák is, akik egyáltalán nem tapasztalják meg ezeket a terhességre jellemző gyakori kellemetlenségeket. Az idő előrehaladtával egyre jobban növekszik a vizelési inger, ami csupán annak köszönhető, hogy a folyamatosan növekvő méh nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Enyhe fájdalmakat, kisebb görcsöket érezhetsz a méh növekedésének köszönhetően.

A tested elkezd változni: derekad vastagodhat, melleid egyre jobban növekedésnek indulnak a terhességi hormonok hatására, az érhálózat pedig egyre láthatóbbá válik a felszínen. A mellbimbó és a bimbóudvar megnő, kicsi duzzanatok jelennek meg a szélein. Ugyanakkor a tejmirigyek is kifejlődnek – hogy majd segítségedre legyenek a szoptatáskor – és teszik még érzékenyebbé a melled.

Legalább napi 30 perc gyaloglás ajánlott, hogy biztosítsd magadnak az egészséges és kiegyensúlyozott közérzetet. Rendkívül figyelj oda és kerüld a megterheléseket, ugyanis ebben az időszakban a spontán vetélés veszélye még nem múlt el. Amennyiben vérzést vagy alhasi fájdalmakat érzel, azonnal fordulj orvoshoz!

Terhességi vizsgálatok a 8. héten:

  • Amennyiben még nem került sor rá, hüvelyi ultrahang segítségével az orvos megállapítja a terhességet és meggyőződik arról, hogy a megtermékenyített petesejt a megfelelő helyen ágyazódott be.
  • Orvosod beutalót ad a következő vizsgálatokra: laborvizsgálatok és vércsoport-ellenanyag vizsgálat, általános belgyógyászati vizsgálat, amelyet a háziorvos végez, fogászati szűrés, valamint EKG vizsgálat.
  • Elérkezett az ideje, hogy ellátogass a területileg illetékes védőnőhöz, ahol kitöltésre kerül a Várandós anya gondozási könyv is. Ebben a kis füzetben lesznek majd vezetve a különböző vizsgálatok eredményei.

 


A baba

A 8 hetes embrió méretei: hossza kb. 18 mm, súlya megközelítőleg 1,5 gramm

Az embrió fejlődése a 8. héten:

A terhesség 8. hetében még nem érezheted a babát, azonban ő már mozog a pocakodban.

A szervek nagy része, bár még csupán kezdetleges állapotban, de már többnyire kifejlődött. Az embrió spontán és reflexszerű mozdulatokat végez, melyek elengedhetetlenek az izmok és idegek egészséges fejlődéséhez. Ez a hét az embrionális időszak utolsó stádiuma, a baba ezután lép a magzati vagy fetális stádiumba. A magzat ivarmirigyei elkezdenek herékké, vagy petefészekké fejlődni, de ekkor ezt még nem lehet látni.

Feje még aránytalanul nagy a testéhez képest, majdnem a felét teszi ki. Az arc kezd formát ölteni, az orr tisztán látható. A csigolyák, melyek majd a hátgerincet képezik elkezdtek kialakulni, ugyanakkor az lassan az ujjak is fejlődésnek indulnak.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Ne erőltesd meg magad fizikailag, mert az embrió ilyenkor még nem kapaszkodott meg elég jól a méh falában. Ha mindenképp mozogni szeretnél, válassz valami lazább sportot, mint például az úszás, gyaloglás vagy a jóga.
  2. A 8. terhességi héten elérkezett az idő az első kötelező orvosi látogatás megejtésére. Ez a legjobb alkalom arra, hogy a felmerült kérdéseket tisztázd az orvosoddal, hogy eloszlasd a benned felmerülő kérdéseket és aggodalmakat.
  3. Figyelj folyamatosan az étkezésedre, s szedd a terhességi vitaminokat is!
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét