A terhesség 36. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 36. hete

A kismama

Elérkezett a 36. terhességi hét, és lassan a várandósság vége felé közeledsz. Melleid egyre feszültebbekké válnak, a gyakori vizelési inger pedig fokozódik. Tested felkészül a szülésre, a medence csontjai lassan széthúzódnak, és ez a folyamat akár fájdalmas is lehet. A gyenge, fájdalom nélküli összehúzódások – a Braxton-Hicks kontrakciók – szintén a szülés időpontjának közeledtét jelzik.

Ha eddig nem tetted meg, akkor most mindenképp elérkezett az ideje, hogy összekészítsd azokat a holmikat, amire neked és a babának szüksége lesz a kórházban. Az első időszakban nincs szüksége túl sok ruhadarabra, hiszen nagyon hamar kinövi őket. A kórházból való távozáskor egy újszülöttnek a következő holmikra lesz szüksége: egy body (általában 56-os méret), rugdalózó, zokni, egy kis sapka (vékony vagy vastag), pulóver vagy kardigán, illetve az időjárás függvényében overall vagy harisnya.

terhesség 36. hetében a baba már többé-kevésbé készen áll a méhen kívüli életre, de ég pár hétig pocakod védelmében erősödik. Vannak babák, akik a kiírt idő előtt pár héttel hamarabb jönnek a világra, főleg ha ez nem az első terhességed.

A szülés időpontja vészesen közeleg, ami sok kismamát aggodalommal és szorongással tölt el. Többen attól félnek, hogy nem ismerik fel időben a vajúdás jeleit és nem érnek időben a kórházban. Mások a szülési fájdalmaktól rettegnek. Ezeket a felmerülő kérdéseket beszéld meg a szülészorvossal vagy a védőnővel, illetve pároddal se félj megosztani érzéseidet.

 

Terhességi vizsgálatok a 36. héten:

Ezen a héten az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos ellenőrzi a méh növekedését, a méhszáj állapotát és újabb hüvelyváladék tenyésztésre is sor kerül.

Beutalót kapsz a harmadik laborvizsgálatra és a negyedik ultrahang vizsgálatra, amelyre a következő héten kerül sor.

 


 

36 hetes magzat

A 36 hetes magzat méretei: hossza kb. 45 cm, súlya megközelítőleg 2.700 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 36. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 90 mm (+/- 6 mm)

HC (a fej körfogata): 317 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 325 mm (+/- 35 mm)

FL (a combcsont hossza): 69 mm (+/- 6 mm)

 

A magzat fejlődése a 36. héten:

A terhesség 36. hetétől kezdődően, a baba szervezete már elkezdi felhalmozni a számára alapvető fontosságú ásványi anyagokat, mint a vas és a kalcium.

Naponta közel 500 milliliter vizeletet ürít, ezáltal közreműködik a magzatvíz mennyiségének megtartásában, amelyet a méhlepény szűr meg. A terhesség 20. hetétől a magzatvíz űrtartalma hozzávetőlegesen 700-1.000 ml között van, melyből a baba naponta olyan 600 ml nyel le vagy szív a tüdejébe. Ennek következtében sűrűn csuklik.

A magzat körmei meglehetősen nagyok, ezért nem ritka, hogy néhány babának össze van karmolva a bőre amikor világra jön. Ezt néhány nappal a születése után le kell vágni megfelelő méretűre, hogy ne sérthessem meg magát vele.

A baba szerveinek túlnyomó része már teljesen kifejlett ebben a szakaszban, a zsírszövetek lerakódása tovább folyatatódik, ezáltal pedig egyre gömbölyebbé válik.

 

terhesség 36. hete
A terhesség 36. hete: Vizsgálatok, vizsgálatok…

 


 

Hasznos tippek és tudnivalók

? Lehetőség szerint pihenj sokat és ne erőltesd meg magad. Ezáltal elkerülheted a túl gyakori, kellemetlen összehúzódásokat. Táplálkozz kiegyensúlyozottan, hiszen a babának egyre több energiára van szüksége a fejlődéshez és a te egészségedhez is elengedhetetlenek a minőségi ételek.

? A szorongások negatív hatással lehetnek a vajúdás lefolyására, felerősítve a fájdalomérzetet. A katekolamin termelése (egy hormon, amelyet a stressz vált ki) gátat szab az oxitocin hatásának (egy másik hormon, amelyiknek a szülés megindításában van szerepe). Próbálj meg nyugodt maradni, végezz egyszerű légző vagy jóga gyakorlatokat, esetleg masszíroztasd magad partnereddel – a legfontosabb, hogy próbáld jól érezni magad a bőrödben és légy boldog a terhesség utolsó hetei alatt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét