Bukás és hányás csecsemőkorban

 In Betegségek - tünetek és kezelések

babát cumisüvegből etetnek

Bukás és hányás csecsemőkorban

Bukik a baba…

Nem kell egyből pánikba esni, ha a baba bukik. A bukás elég gyakran fordul elő az újszülött baba első heteiben, mivel a szervezetük még fejlődésben van és időbe telik, amíg alkalmazkodik az új táplálékhoz. Hányásról akkor beszélhetünk, amikor a visszabüfizett vagy visszacsorgatott tej mennyisége nagyobb néhány cseppnél, ami csak végigcsorog az állán.

A bukás néhány esetben a babát is váratlanul éri, és mivel kellemetlen érzés, valószínűleg sírás követi majd. A szülőket azonban legtöbbször jobban aggasztja ez a jelenség, hiszen a pici általában pár pillanat múlva már elégedetten mosolyog a világra.

A szoptatott csecsemők esetében az előetetés hozzájárulhat ahhoz, hogy a bukás megszűnjön. Először csak kis mennyiségű anyatejet adj a babának, majd büfiztetés után hagyd, hogy lassan, lehetőleg minél kevesebb levegőt nyelve szopizzon. Szoptatás közben akár több szünetet is tarthatsz, hogy a baba pihenhessen és ha szükséges, büfizzen is.

Ha cumisüvegből táplálod gyermekedet, alaposan vizsgáld meg, hogy a cumi megfelelő és nem ereszti-e át túl gyorsan a táplálékot. Ebben az esetben az is segíthet, ha kisebb mennyiségű, de gyakoribb táplálásra állsz át. A tápszeres babák esetében vásárolhatsz speciális tápszert is, amelyik kifejezetten antireflux hatású, ezáltal hatékonyan hozzájárulhat a bukás megelőzéséhez.

 

Szülők dilemmája: ártalmatlan bukás vagy vészjósló hányás?

Sok szülő számára – néha a második vagy harmadik gyereknél is – nehézséget okoz eldönteni, hogy a egy adott esetben bukásról vagy éppen hányásról van szó. A hányást legtöbbször erőlködés és öklendezés előzi meg, míg a bukás legtöbbször ártalmatlan és evés után, büfizés formájában jelentkezik.

A bukás bármennyire is gyakori és legtöbbször ártalmatlan jelenség, ha gyakran jelentkezik, túl nagy mennyiségű táplálék jön vissza vagy baba súlyfejlődése lelassul orvoshoz kell fordulni, hiszen a háttérben komolyabb okok is lehetnek.

Ezek a kellemetlen tünetek azonban nem csak evés után jelentkezhetnek. A baba utazás közben is rosszul lehet, de emésztési zavarok, hosszabb sírás vagy köhögési roham is kiválthat hányást, bukást. A hányásos állapot speciális kezelés nélkül, kis étrendváltoztatással általában pár óra alatt elmúlik, de célszerű a történteket a gyermekorvossal is megbeszélni.

Ez gyakori jelenség kisgyermekkorban, ezért ha a baba láthatóan jobban érzi magát és a súlya nem csökken, nem kell tovább aggódnod.

 

A csecsemőkori hányásról: mikor kell orvoshoz fordulni?

Az első hónapokban a hányást különböző táplálkozási problémák okozzák, ám az is lehet, hogy egyszerűen csak túlságosan tele van a baba hasa. Pár hónap után, ha hirtelen hányás lép fel, azt valószínűleg valamilyen baktérium vagy vírus okozza, ami gyakran hasmenéssel is párosul.

Ha a hányás mellett a következő tünetek valamelyike is jelentkezik, hívd a gyermekorvost:

• a baba látható módon ki van száradva, száraz a szája, síráskor nincsenek könnyei

• a csecsemőnek hányingere van, a hányástól nem könnyebbül meg, és röviddel utána sem lesz jobban

• 38 C foknál magasabb a láza van a három hónaposnál kisebb újszülöttnek vagy csecsemőnek, illetve 39 C foknál magasabb a 3 hónaposnál idősebb gyermeknek

• nem akar szopni és cumisüvegből enni

• 12 óránál tovább fennáll a hányás állapota

• fehér kiütések jelennek meg a bőrén, és nem halványulnak el, ha hozzáérsz

• a baba rosszkedvű, levert, esetleg ideges

• szapora a légézése

• puffadt a hasa

• a hányás véres vagy zöldes színű

• az újszülöttnek az utolsó étkezés után kevesebb mint fél óra elteltével hánynia kell.

Ha vért veszel észre a hányásban, nem kell egyből megijedni. Ez annak is lehet a következménye, hogy túl nagy erővel folyik vissza az étel és kisebb irritációkat okoz a nyelőcsőben, a baba szájában van egy seb, vagy ha az utóbbi 6 órában folyt az orra vére. Mindenképp szólj az orvosnak, ha a véres hányás nem akar múlni, vagy ha a mennyisége nő. Még ha szokatlannak is hangzik, jó ha megtartasz egy keveset a kiöklendezett táplálékból, és megmutatod azt az orvosnak – lehet, hogy ez segít a kiváltó okok megállapításában. A zöldes színű hányás epét tartalmaz és a bélelzáródás tünete is lehet, ami szintén azonnali figyelmet kíván.

Csecsemőkorban előforduló, veleszületett megbetegedés a gyomorszájszűkület, ami leginkább 5-6 hetes kisfiúkra jellemező, de kislányok esetében is előfordulhat. Ha a baba gyomra megtelik, kis idő múlva rögtön hánynia kell, elveszítve ezáltal az összes magához vett táplálékot. Ez a probléma sürgős ellátást igényel, de egy kisebb sebészeti beavatkozással megoldható.

 

A hányás kezelése:

• Adj neki sok folyadékot, hisz hányáskor, sokat veszít. A folyadékvesztességet létfontosságú pótolni, hogy a baba ne száradjon ki – adj neki teát, anyatejet, tápszert vagy akár vizet.

• Változtass a megszokott programján. Ha nem hányt az utóbbi 12-24 órában, visszatérhettek a napi rutinhoz, de a megfelelő folyadékpótlást továbbra se hagyd abba. Ha a csecsemőnek megy a hasa vagy hányt egy ideig célszerű egy egyszerű diétát is tartani. Fontos azonban, hogy ne adj a gyereknek hányinger elleni gyógyszereket, csak akkor, ha azt az orvos írta fel!

• Segíts a babának pihenni! Az alvás is jót tesz, mert ilyenkor a gyomor kiürül a belekbe és ez segít a hányás leállításában.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search