Gyomorsav visszaáramlás (reflux) csecsemők és kisgyerekek esetében

 In Betegségek - tünetek és kezelések

gyermekorvosA gyomorsav visszaáramlás (reflux) okai és tünetei

Tudj meg többet a csecsemőknél és gyerekeknél előforduló gyomorsav visszaáramlásról: milyen módon nyilvánul meg és hogyan léphetsz közbe, még mielőtt komplikációk merülnének fel?

A gyomorsav-visszaáramlás gyerekeknél orvosi probléma. Ez általában akkor fordul elő, amikor emésztési technikáik és funkcióik még nincsenek kellőkképpen kifejlődve. Az ember nyelőcsövének alsó részén (beleértve a gyerekekét is) izomszövetek találhatók, amelyek utat engednek az ételnek a gyomor felé, röviddel annak lenyelését követően. Ez az izomszövet általában be is záródik, amit az élelmiszerek áthaladtak rajta, és csak akkor nyílik ki ismét, amikor kiereszti a gázokat (az étellel együtt gyakran lenyelt levegő). Ezt alsó nyelőcső záróizomként ismerjük. Kisgyerekek esetében az izomcsoportok olyan gázokat is kiengedhetnek, amelyek a korábban lenyelt ételek tartalmából származnak.

Ezután a tartalom visszatér a nyelőcsőbe, majd a szájba. A legtöbb gyermek ezt kiköpi. A szülők összekeverhetik ezt a jelenséget a hányással, a legtöbb esetben azonban egyszerűen csak a gyomorsav és levegő visszáramlása okozza. A gyermek sav-visszaáramlása többnyire pár perccel az etetés után jelentkezik. Másrészt viszont előfordulhat akkor is, ha a gyerek sír, köhög vagy tüsszent.

Ez a probléma nagyon elterjedt, és a gyerekek többsége az első három hónapban már találkozik vele bukás formájában. Általában 12-18 hónapos életkorban megszűnik, viszont egyes esetekben orvosi beavatkozásra is szükség lehet. Sav-visszaáramlási terápiát gyerekeknél csak abban az esetben kell kérni, ha a tünetek súlyossá válnak és veszélyt jelenthet a gyermek fejlődésére nézve.

A szülőknek fel kell figyelniük a következő tünetekre: gyakori köpések, hányás, folyamatos sírás, ha a gyermek etetés után sír, a rendszeres csuklás és köhögés okozta kellemetlenségek, problémás alvás és ingerlékenység.

A sokkal súlyosabb esetekben a gyermeknek problémát jelenthet az étel lenyelése, és ezt a jelenséget lehet, hogy begyulladt torokként diagnosztizálják. A túlzott sav-visszaáramlásos gyerekeknél kártékony táplálkozási rutin jelentkezhet, amely közvetlen befolyást gyakorol a súlynövekedésre. Bizonyos esetekben a gyermek akár le is fogyhat.

Diagnosztizálhatnak ugyankkor hörghurutot, asztmát, sziszegő légzést és tüdőgyulladást. Azoknál a gyermekeknél, akik ezekkel a problémákkal rendelkeznek, előfordulhat túlzott nyáladzás, vagy akár orrmelléküreg-fertőzés, illetve fülfertőzés. Amikor a gyermek sír, a szülő hallhatja, amint bereked.

 

A gyomorsav visszaáramlás (reflux) kezelése gyerekek és csecsemők esetében

A gyomorsav visszaáramlás és gyomorégés kezelése kisgyerekek és csecsemők esetében annak súlyosságának függvényében váltakozik. A legtöbb esetben a gyermekorvos azt javasolja a szülőknek, hogy a probléma súlyosságának csökkentése végett, kövessenek bizonyos, egyszerű etetési irányelveket. A gyermekorvos többnyire gyanítja, miként fog a helyzet alakulni, amint a gyermek nő.

A bukás csecsemők esetében a gyomortartalom szájba való visszaáramlását jelenti, amely általában kis mennyiségben történik és nem igényel orvosi kezelést.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search