A baba széklete a szilárd ételek bevezetése után

 In Csecsemők és újszülöttek

kisgyerek eszik A hozzátáplálás és a szilárd ételek bevezetése következtében új törvények lépnek életbe: ami bement, annak ki is kell jönnie. Ez azt jelenti, hogy a baba négyhónapos korában, amikor először bevezetjük a sárgarépapürét, a következő pelenka tartalma világos narancssárga lesz.

Ahogy a hozzátáplálás során egyre több szilárd ételt vezetünk be a baba étrendjébe, a székletek egyre vastagabbak, sötétebb színűek és kellemetlenebb szagúak lesznek. A rostokban gazdag táplálékok, mint a mazsola vagy a főtt bab, emésztetlenül mennek át a gyermek szervezetén egészen addig, amíg a szervezete meg nem szokja ezek emésztését és emésztőrendszere is fejlettebbé nem válik.

A csecsemő széklete jelzi az első tüneteket, ha az emésztőrendszer nem működik helyesen.

Hasmenés

A hasmenés tünetei: nagyon puha és gyakori széklet, amely mennyiségben egyre több és gyakoribb lesz. A kizárólag szoptatással táplált babák esetében nem áll fenn a hasmenés veszélye, mert az anyatej olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek meggátolják annak kialakulását. A tápszerrel táplált csecsemők jobban ki vannak téve a hasmenés veszélyének, így ajánlott a cumisüveget minden alkalommal fertőtleníteni, valamint kezeinket megmosni.

A hasmenés okai lehetnek még a gastroenteritis (gyomor-bélrendszeri fertőzés, amit például a rotavírus okoz), túlzott gyümölcs- vagy gyümölcsléfogyasztás, a tejfogak megjelenése, egyes gyógyszerek vagy ételallergiák.

A hasmenés általában 24 óra alatt meg kell szűnjön, ellenkező esetben forduljunk orvoshoz! Egyes anyukák szerint a hasmenés fő okozója bizonyos tejpormárkák, de mielőtt ezt megváltoztatnánk, beszéljünk meg a gyerekorvossal is!

Székrekedés

Nem egyszer történik meg, hogy a csecsemő arca kipirul, amikor minden erejével próbál megszabadulni a megrekedt széklettől. A csecsemőkori székrekedés jelei tehát a nehezen távozó széklet, kicsi és száraz székletek, hasi fájdalmak és haskeményedés, ingerlékenység, valamint pár csepp vér az erek elrepedése miatt.

A szoptatott csecsemőknél sokkal ritkább a szorulás, mint a cumisüvegből táplált gyermekeknél, ugyanis az anyatej olyan összetevőket tartalmaz, ami szabályozza a széklet keménységét.

Ha észrevesszük, hogy a gyermek szorulási gondokkal küzd, esetleg vér is kerül a székletbe, forduljunk orvoshoz! A gyermekorvos valószínűleg azt javasolja, hogy növeljük a napi folyadékadagot vagy a rostok bevitelét a szilárd ételek esetében. Alkalmas erre a szilvából vagy a kajszibarackból készült püré.

Zöld színű széklet

Szoptatott babáknál néha előfordul zöld színű széklet, ez általában semmi rosszat nem jelent és nem kell megijedni tőle.
Ha a baba széklete zöld színű és habos, ezért a laktóz a felelős, vagyis a tejcukor. Ez megtörténhet valahányszor a gyermeket túl gyakran tápláljuk, de sosem jut magas tápértékű tejhez, amitől jóllakhat. Ugyanakkor ezek lehetnek a túltáplálás, alultáplálás vagy gyomorfertőzés jelei.

Figyeljünk arra, hogy a csecsemő kiürítse az első emlőt, mielőtt a másikat adnánk neki. Ha 24 órán belül a helyzet nem javul, vigyük el a gyermeket az orvoshoz, hogy kiderítsük a betegség okait. A zöld színű széklet hátterében lehet egy adott gyógyszer, amit szedünk vagy ételintolerancia is.

Véres széklet

Ha a csecsemő széklete véres, ennek több oka is lehet. A szoptatás alatt megsebesítette a mellbimbót vagy a székrekedés során a végbél hajszálerei megrepedhetnek, és ez vérzést okoz. Ha a helyzet súlyosabbra fordul, azonnal forduljunk orvoshoz!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search