Honnan tudhatom, hogy gyermekem elegendő anyatejet fogyaszt?

 In Csecsemők és újszülöttek

baba mama
Ellenőrizheted a pelenkát is. Egy egészséges baba benedvesít 6-8 pelenkát is naponta, a csecsemő széklete pedig az első néhány nap után általában sárga és puha, azonban előfordulhat az is, hogy csak három-négy naponként van.

A kisbabák nem fejlődnek egyformán minden héten, egyesek nehezebben növekednek az elején. Tehát nem elegendő, ha egyik hétről a másikra ellenőrzöd a súlyát.

A csecsemő türelmetlenül kell várja a szoptatást és fontos, hogy ne sírjon, illetve ne aludjon el szoptatás közben. Ezek mind jó jelek. Ha kételyeid vannak ezzel kapcsolatban, a következő három legfontosabb dolgot kell megtenned:

• Szoptass sűrűbben, közel tartva magadhoz gyermeked, hogy "meg tudja mondani", mikor szopni akar. Ha közel tartod, reagálhatsz jeleire, és könnyen megszoptathatod.

• Hagyd a gyereket, hogy addig maradjon az egyik oldalon, ameddig akar, mielőtt a másik oldalra helyeznéd.

• Ellenőrizd a baba szopizási módját. Kérj tanácsot olyan személytől, aki ért hozzá, pl. szoptatási tanácsadótól vagy az újszülöttek táplálkozásában jártas szakembertől. Ezáltal megbizonyosodhatsz, hogy úgy falja be a mellbimbót, ahogyan kell.

Egy hatékony szoptatás függ a baba elhelyezkedésétől is: megfelelően kell tudjon nyelni, és téged se irritáljon. Egy egészséges tejforrás ettől és a szoptatás gyakoriságától függ.

Tökéletesen természetes, ha nem tudod megtartani a szoptatások rendszerességét, vagy ha nem vagy biztos benne, mikor van vége és mikor kezdődik egy újabb etetés. Ez nem azt jelenti, hogy a gyakori "szoptatási maratonok’" természetesek. Alkalmanként rendben van egy-egy hosszabb ideig tartó szoptatás és nem jelent problémát.

Ha gyermekedet rendszeresen órákig szoptatod, és soha nem tűnik elégedettnek vagy jóllakottnak, ez jelezheti azt is, hogy helytelenül falja be a bimbót és nincs hatékonyan szoptatva.

A megfelelő szoptatás és az egészséges táplálkozás ösztönzi a tejtermelést, növeli az anyatej tápértékét és ezáltal a baba is elégedett lesz. A baba számára a szopás nem csak evést jelent, hanem az érzelmi biztonságot is így kapja meg édesanyjától!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search