Az újszülöttkori alacsony vércukorszint

 In Betegségek - tünetek és kezelések

szoptatás és újszülöttkori alacsony vércukorszint

Az újszülöttkori alacsony vércukorszint (hypoglycaemia) okai és tünetei

Az újszülöttek miután világra jöttek az élethez nélkülözhetetlen glukózt – ami a szervezet egyik legfőbb energiaforrása, már nem a méhlepényen keresztül kapják, hanem saját magának kell előállítaniuk azt, a magukhoz vett táplálékból. Sok esetben ez az átállás azonban csak lassabban következik be.

Az újszülöttkori alacsony vércukorszintnek több tünete is lehet. Leginkább az etetési nehézség a jellemző, azonban bágyadtság vagy ingerlékenység, a testhőmérséklet hirtelen csökkenése vagy emelkedése, a has puffadása és az izomzat petyhüdtsége is lehet a hypoglycaemia jele.

 

Hogyan kezelhető az újszülöttkori alacsony vércukorszint?

A legfontosabb dolog egy újszülöttnek – a szülők szeretete mellett – az anyatej. Ez  fejleszti a baba immunitást és biztosítja a szükséges tápanyagot számára. Az újszülöttet bátoríthatod a gyakori táplálkozásra, főleg ha aluszékony, vagy egyszerűen csak nem akar enni. Mindezt könnyebb megtenni, ha szoptatsz.

Ha a nővér vagy az orvos aggódik újszülött gyermeked vércukorszintje miatt, legelőször valószínűleg arra fog kérni, hogy próbáld megetetni őt. Ehhez pedig legmegfelelőbb az anyatej és az anyai érintés, ezért tartsd közel magadhoz, hogy a bőrötök érintkezzen. Ez jótékonyan hat a szoptatásra, a tested és az anyatej melege pedig csökkenti az alacsony vércukorszint kockázatát.

Enyhébb esetben a betegség várható kezelése csupán abból áll, hogy infúzióval cukoroldatot adnak a csecsemőnek. Amit az állapota stabilizálódik, elkezdheted újra etetni, a cukoroldatot pedig fokozatosan megvonják tőle. Súlyosabb esetekben a babát valószínűleg az intenzív osztályon fogják ápolni és további vizsgálatokat fognak végezni, hogy megállapítsák mi okozza az alacsony vércukorszinetet.

Ha ismertek a betegségre hajlamosító tényezők, az újszülöttre fokozottan kell felügyelni. A rendszeres etetéssel, szoptatással nagymértékben csökkenteni lehet az állapot kialakulásának a valószínűségét.

Ha a csecsemő anyatejjel táplálkozik, ám vércukorszintje így is alacsonyabb,beszéld meg a gyermekorvossal vagy egy szoptatási tanácsadóval a lehetőségeket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search