A tarkótáji vizenyő ultrahangos vizsgálata

 In Terhesség és babavárás

A tarkótáji vizenyő ultrahangos vizsgálata

A tarkótáji vizenyő a magzat nyakának a hátsó részén, a bőr alatt összegyűlt folyadék. A folyadék mennyiségét a magzat 11-13. hetes korában, az első trimeszterbeli ultrahangos vizsgálat során lehet megmérni. Minden magzatnak van tarkótáji vizenyője, azonban a Down-kór vagy egyéb genetikai rendellenesség esetén jóval több folyadék halmozódik fel.

A tarkótáji vizenyő mérésére használatos ultrahangos vizsgálat eredményei értékei előtt NT-jelzés szerepel, ami az angol Nuchal Translucency (tarkótáji vizenyő) kifejezésből származik.

A vizsgálattal megállapítható, hogy kisbabád hajlamos-e a Down-szindrómára. Ez a vizuális vizsgálat csak a hajlamot mutatja ki, a diagnózis felállításához további vizsgálatokra lesz szükség. Első körben egy kombinált teszt nevű vizsgálatot végeznek (ultrahangos vizsgálat és vérvizsgálat), de bizonyos esetekben az orvos továbbiakat is előírhat. Amennyibe na kismama a magas kockázatú csoportba tartozik további genetikai vizsgálatok következnek, mint például az amniocentézis (magzatvíz mintavétel) vagy a korionboholy-mintavétel (méhlepény bolyhaiból történő mintavétel, chorionbiposzia, CVS).

fontos tudnod, hogy az NT ultrahangos vizsgálattal nem lehet teljes bizonyossággal eldönteni, hogy a gyermeked Down-kóros lesz-e vagy sem. További terhesség alatti genetikai vizsgálatok igénylése a te döntésed lesz. Az ilyen ultrahangvizsgálatot a terhesség 11-13. hetében kell elvégezni. Korábban technikailag nehéz elvégezni, mert a magzat még nagyon kicsi. A 14. héttől kezdve pedig az összegyűlt folyadék a gyermek nyirokrendszerébe szívódik fel.

A vizsgálatot legtöbb esetben az anya hasán végzik, de esetenként, pontosabb mérések érdekében, szükség lehet a hüvelyi ultrahangra is. A vizsgálat nem jelent semmilyen kockázatot számodra és a baba számára sem, valamint általában még kényelmetlenséggel sem jár.

Az ultrahangos készülék segítségével megmérik kisbabádat a feje búbjától a gerincéig, majd a tarkótáji vizenyő vastagságát. A bőr fehér színű csíkként, a vizenyő pedig fekete színben látható az ultrahang felvételen. A képernyőn fogod látni a magzatod fejét, hátgerincét, a máját, valamint kis a kezeit és lábait.

Néhány jelentős elváltozás már ezzel a vizsgálattal is kiszűrhető, de az ilyen típusú rendellenességek kimutatására a 20. hétben egy újabb ultrahangvizsgálatot kell végezni.

A vizsgálat során egy másik fontos paramétert is vizsgálnak: orrcsontméréssel megállapítják annak meglétét vagy hiányát. Az orrcsont jelenlétének vizsgálata nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kizárható legyen a Down-szindróma jelenléte. Az orrcsontot a vizsgálat eredményein NB-vel szokták jelölni (az angol Nasal Bone szavakból).

A vizsgálatra elviheted a párodat is vagy egy barátodat, hogy megoszd vele ezt az élményt, és hogy legyen melletted, amikor az eredményeket kézhez kapod.

 

Az NT ultrahang vizsgálat eredménye

Először is fontos tudnod, hogy az ultrahangos vizsgálat alapján csak a betegségek megjelenésének valószínűségét lehet meghatározni.

A tarkótáji vizenyő vastagságát általában 3 milliméterig tartják normálisnak, azonban ez az érték sok mindentől függhet. Az idő előrehaladtával a vizenyő vastagsága és mennyisége a baba méretével együtt növekszik, ezért az eredmény eltérő lehet a vizsgálat időpontjának függvényében.

Az NT-vizsgálatkor mért érték megfelelő, ha 2 mm alatt van a 11. hétben és 3 mm alatt a 13 hét 6. napjáig. Ha az érték nagyobb, még akkor sem biztos, hogy bármilyen gond van is van gyermekeddel. Vannak olyan kisbabák, akiknél magasabb értéket mérnek, de nem Down-kórosak. 10 gyermekből 9, akiknél 2.5-3.5 mm-t mértek, teljesen egészséges.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search