A terhesség 30. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 30. hete

A 30. terhességi héten a méh eléri a 28 cm-es átmérőt, és ahogyan tovább növekszik egyre inkább hatást gyakorol a többi belső szervre. A babának egyre kevesebb helye van, de még intenzíven kihasználja a rendelkezésére álló mozgásteret.

Az átlagos terhesség alatti testsúly gyarapodás a várandósság 30. hetéig nem több, mint 9 kg. Ez azonban több tényezőtől is függ, hiszen genetikai adottságaid és a kiinduló testsúlyod befolyásolja, hogy mennyit ideális híznod a terhesség 9 hónapja alatt. Az ezt követő periódusban testsúlyod könnyen megugorhat, ezért fokozottan figyelj oda táplálkozásodra. Ha csillapíthatatlan éhséget érzel, nassolás és szénhidrátok helyett inkább koncentrálj a fehérjékre és rostokra.

A keringési zavarok szintén jellemzőek erre az időszakra, melynek következtében lábaidon visszerek jelenhetnek meg. A szívverésed még mindig elég gyors.

Ha a baba megfordul fejfekvéses pozícióba, akkor lábaival még több kellemetlen percet okozhat a mellkasodban. A magzat növekedésével a magzatvíz térfogata csökken, és ez idővel nehézkessé teszi a baba számára mozgást.

Gyakran álmodsz és álmodozol gyermekedről, valamit a szülés körülményeiről. Ez teljesen természetes jelenség, hiszen már alig várod, hogy karjaidban tarthasd kisbabádat. Mindennapjaitok a baba érkezésére való felkészülés jegyében telnek és boldogan csinosítjátok a baba szobáját.

Bár nem kívánatos, ettől a héttől kezdve bármikor felléphetnek a koraszülés tünetei. Fontos, hogy ismerd ennek jeleit, hogy ne érhessen meglepetés. Ha fájdalmat érzel a hátgerinc aljában, a menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmat vagy hüvelyfolyást tapasztalsz és az összehúzódások több mint ötször jelentkeznek óránként, azonnal lépj kapcsolatba orvosoddal.

Terhességi vizsgálatok a 30. héten:

Ezen a héten az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos ellenőrzi a méh növekedését, a méhszáj állapotát és a magzat szívhangját is, valamint beutalót kapsz a harmadik ultrahangos vizsgálatra.


A 30 hetes magzat

A 30 hetes magzat mérete: hossza kb. 38 cm, súlya megközelítőleg 1500 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 30. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 76 mm (+/- 4 mm)
HC (a fej körfogata): 274 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 262 mm (+/- 25 mm)
FL (a combcsont hossza): 58 mm (+/- 6 mm)

A magzat mérete a 30. héten:

A 30. terhességi héten már lehetséges, hogy a baba megfordul fejjel lefelé. Az egyre halmozódó zsírrétegnek köszönhetően bőre már kevésbé ráncos és áttetsző, de színe még mindig pirosas. Ebben az időszakban már képes saját maga szabályozni a testhőmérsékletét is.

A baba továbbra is nagyon aktív, mozgásai jól kivehetőek a kismama pocakján. Lassan meg lehet különböztetni, hogy épp a könyökével kapálózik vagy a térdével rugdos. Legkedveltebb pozíciója, hogy kezeit a mellkasán összekulcsolja, lábait pedig behúzza a hasa alá. Minden egyes nappal kevesebb helye van a méhben.

A haja és a körmei tovább nőnek, születésekor az a meglepetés érhet, hogy ezek nagyon hosszúak. Az agy gondolkodásért felelős része jelentős fejlődésen ment keresztül, térfogata megnőtt és szerkezete sokkal összetettebb lett. Ha kisfiú van a pocakodban, akkor heréi erre a hétre már leereszkedtek a herezacskóba.

A legutoljára kifejlődő szerv a baba tüdeje, amely egészen a terhesség végéig fejlődésben van. Egy olyan specifikus anyag kell termelődjön, amely megakadályozza majd a tüdőhólyagocskák összeomlását két lélegzetvétel között. Ezek magzatízzel vannak telítve, ami a születés után rögtön visszahúzódik. A “légzés” ebben az időszakban már jól irányított, a ritmusa pedig állandó.

A 30. hetes magzat már érez fájdalmat és ugyanúgy reagál rá, mint egy újszülött. A baba sokszor tudatja veled, ha például nem olyan pozícióban ülsz, amely számára is kényelemes, vagy ha túl erős hangokat hall és ez zavarja őt. Hangulatod hatással van az ő hangulatára is, átérzi ha épp szomorú vagy boldog vagy.

Megfelelő orvosi ellátás mellett, koraszülés esetén már minden esélye megvan arra, hogy életben maradjon.


Hasznos tippek és tudnivalók

A pihentető alvás érdekékben és, hogy serkentsd lábaidban a vérkeringést, egy párna segítségével próbáld kicsit magasabbra helyzeni őket. Nappal sétálj sokat, de délutánonként is iktass be egy kis pihenőt. Ha még dolgozol, akkor is tarts sűrűn szüneteket. Esténként igyekezz időben lefeküdni, bár sok kismama számára a szülés időpontjáig szinte végtelennek tűnnek az éjszakák.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét