Méhnyak-elégtelenség és a méhszáj összevarrása

 In Terhesség és babavárás

Méhnyak-elégtelenség és a méhszáj összevarrása

Egy problémamentes terhesség esetén a méhnyak a szülés megindulásáig végig zárva marad. Vannak azonban esetek, amikor a fejlődő magzat és a méh súlya túlságosan nagy nyomást gyakorol a gyenge méhszájra, amely ettől kinyílik. A terhesség korai szakaszaiban vetélés, később pedig koraszülés lehet a méhnyak-elégtelenség következménye.

Azokban az estekben célszerű a méhszáj összevarrása, amikor a terhességet megelőzően már voltak vetéléseid. A műtét következtében nagyban csökken a gyenge méhszáj következtében történő spontán vetélés és koraszülés kockázata. A beavatkozást követően a kismamának szigorú ágynyugalomat és általában méhellazító gyógyszeres kezelést ír elő a kezelőorvos.

Az orvosok abban az esetben tulajdonítanak nagyobb jelentőséget a méhszáj-elégtelenségnek, ha a terhes nőnek már voltak korábbi vetélései, különösen, ha azok a terhességük előrehaladott állapotában és hirtelen, a fájások megjelenése előtt, a magzatvíz elfolyásával következtek be.

Egy szülészorvos vizsgálatára lesz szükség, hogy más, a vetélést elősegítő kockázati tényezőket kizárják. Ha úgy látják, hogy a méhszáj gyenge és nem záródik megfelelően, akkor ultrahangos vizsgálat segítségével tovább figyelik a kismama állapotát. Ez a vizsgálat meghatározza a méhnyak hosszát. Vannak nők, akiknek a méhnyakuk rövidebb, függetlenül attól, hogy terhesek vagy sem. Ha a méhnyak rövid, és a méhszáj nyitott, akkor szükség lehet a méhszáj összevarrására (cerclage). Sajnos, ez a beavatkozás sem mentes a kockázatoktól, görcsöket és méhösszehúzódásokat okozhat, valamint megnőhet a fertőzésveszély is. Beindulhat a vajúdás, és koraszülés vagy akár a magzat elvesztése is bekövetkezhet.

Az orvos megbeszéli veled a beavatkozás előnyeit, valamint hátrányait, és te dönthetsz a beavatkozásról. Amennyiben nem értesz egyet az orvos tanácsaival, kérd ki más szakember véleményét is. A műtétet általában helyi érzéstelenítéssel végzik, amely csupán kellemetlenséggel jár. Valószínűleg, a beavatkozást követő napon haza is engednek a kórházból, de időközönként vissza kell járnod ellenőrzésre.

Azt fogják tanácsolni, hogy a méhszáj összevarrása után pihenj sokat, hagyj fel a testmozgással és a munkával is. Nagyon kell figyelned az egészségedre és higiéniára, testápolásra. Az esetleges hüvelyváladékok is nagyobb körültekintést igényelnek ebben az esetben. Azonnal hívd fel az orvosodat, vagy keresd fel a kórházat, ahol a beavatkozást végezték, ha a következőket észleled:
• szokásostól eltérő szagú vagy állagú hüvelyváladék
• vérzés vagy véres váladék
• kismedencei fájdalom vagy erős hátfájás
• hidegrázás.

A varratokat legkésőbb a vajúdás megindulásakor eltávolítják. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a méhnyak súlyosan megsérülhet szülés közben.

A méhszáj-összevarrás egyes estekben segít a spontán vetélést vagy a koraszülés megelőzésében, de nem nyújt biztos és végleges megoldást mindig. Annak eldöntéséhez, hogy számodra ez jelenti-e a legjobb megoldást, orvosod véleménye és tanácsai segíthetnek. A helyes döntés meghozatalához minden esetben további vizsgálatok szükségesek!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search