A méhnyak hosszának megállapítása

 In Terhesség és babavárás

 

A méhnyak hosszának megállapítása

A méhnyak (cervix) azon a ponton van, ahol a méh egy kis nyíláson keresztül találkozik a hüvellyel. A méhnyak hosszának vizsgálata által kiszűrik a koraszülésre utaló jeleket.

Normális körülmények között a méhnyak a terhesség alatt végig zárt állapotban kell legyen, egészen a szülés előtti percekig. Abban az esetben, ha kezd megnyílni, koraszülés vagy vetélés veszélye áll fenn.

A méhnyakcsatornát a nyákdugó zárja. Ennek korai kilökődése esetén a méhbe különböző fertőzéseket okozó anyagok juthatnak. Azt még nem tudni pontosan, hogy a fertőzések távolítják-e el a nyákdugót, és így jutnak be a méhbe, vagy azért tudnak behatolni, mert távozik a “tömítés”. Ezeket a fertőzéseket mindenképpen gyorsan és gondosan ki kell kezelni.

Az orvos megvizsgálja a méhnyakat és a méhszájat, és rögtön észreveszi, hogyha ez kezd kinyílni vagy megrövidülni. Ebben az esetben az orvos fogja javasolni a méhszáj bevarrását. Ezen eljárás által megnő a fertőzésveszély, ezért csak nagyon indokolt esetekben végzik.

A vizsgálat során látható, hogy a méhnyak egy 3-5 centiméter hosszú csatorna, amely mindkét végén zárt, a hüvely felső felénél az egyik vége, a méh alsó felénél a másik. Először a méh alsó fele kezd szétnyílni, és a képernyőn V alakot mutat. Később, miután jobban kinyílt, U alakúnak látszik a monitoron. Hogyha a méhnyak rövidebb 2,5 cm-nél, akkor sebvarró fonal segítségével megakadályozzák a további tágulást. A bevarrást kórházban végzik altatással és csak a szülés előtt néhány héttel távolítják el a fonalat.

A vizsgálat után az általános egészségi állapotod és az előző terhességek lefolyásának függvényében (ha voltak persze), további tesztekre lesz szükség a terhességed 16., 20., és 24. hetében is. Amennyiben a te esetedben a méhnyak elég hosszú és zárt, akkor ezekre nem is lesz szükség.

A terhesség harmadik harmadában ultrahang vizsgálatot és hüvelyváladék vizsgálatot is végeznek, amiből az esetleges fertőzéseket fogják kiszűrni. Ezek a vizsgálatok nagyon fontosak, mert a szülés lefolyását az itt vizsgált elemek határozzák meg. Normális esetben a szülési fájdalmak a méhnyak és méhszáj tágulásával egy időben jelentkeznek, a méh összehúzódásai nyomán. Hogyha a méhnyak túlságosan elvékonyodott, el is szakadhat, különösebb fájdalom vagy vérzés nélkül.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search