A terhesség 31. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 31. hete

A kismama

A 31. terhességi hét több kellemetlenséget is tartogat a számodra: pocakod egyre nehezebb terhet jelent, a belek egyre lustábbak lesznek, a víz és só visszatartása pedig hajlamossá tesz az ödémára. A megnövekedett has terhességi hátfájásokat is okoz, ez különösen a gerinc meghajlásának és a medencére gyakorolt nyomásnak köszönhető.

A lábfájás és a vádliban tapasztalt görcsök mindennapossá válhatnak. A méh az idegszálakra is nyomást gyakorol, de az egyes ásványi anyagok egyensúlyának hiánya (kalcium és foszfor), a fáradtság és a rossz vérkeringés szintén elősegítheti a lábdagadást és kellemetlen fájdalomérzetet.

A terhesség első 5-6 hónapjában a legtöbb kismama még bátran viselheti megszokott, bővebb ruháit, azonban az utolsó hónapokban már mindenképpen be kell szerezz pár kismamaruhát. Ezeknek nem feltétlenül kell hagyományos szabásuk legyen, manapság számos divatos és modern holmit is találhatsz az üzlet polcain. Törekedj arra, hogy kényelmes, praktikus és könnyen tisztítható darabokat válassz. A nyári kismamákat nagyon meg tudja viselni a meleg, ezért ebben az időszakban válassz bővebb, pamutból készült ruhákat. Az egyes alkalmakra öltözz elegánsan, hiszen terhesség nem akadályoz meg abban, hogy csinos és divatos légy.

A kismamaruhákhoz válassz alacsony, de mindenképp egy kis sarokkal rendelékező cipőket. A manapság divatos, lapos balerinacipők nem biztosítják lábad számára megfelelő kényelmet és egészséget. A praktikusság szempontjából pedig kerüld a fűzős cipőket is, mert az utolsó hónapokban nehezedre eshet bekötni őket.

Terhességi vizsgálatok a 31. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a 32. héten kerül majd sor a harmadik ultrahang szűrésre.


A 31 hetes magzat

A 31 hetes magzat méretei: hossza kb. 39 cm, súlya megközelítőleg 1.600 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 31. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 80 mm (+/- 6 mm)
HC (a fej körfogata): 284 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 272 mm (+/- 30 mm)
FL (a combcsont hossza): 59 mm (+/- 5,5 mm)

A magzat fejlődése a 31. héten:

A terhesség 31. hétben a baba rendkívül aktív, de még mindig többet mozog éjszaka mint nappal, ami persze számodra sok álmatlan órát jelenthet.

A magzat agya már alvás közben is aktív, szemgolyóit pedig ugyanúgy mozgatja szemhéja alatt, mint egy újszülött. A tudomány ma már arra is keresi a választ, hogy a magzat képes-e arra, hogy álmodjon.

A baba szemének színe még nem végleges, sokszor még a születése utáni hónapokban is változhat. Hallása azonban teljesen kifejlődött, és az ízeket is már remekül meg tudja különböztetni egymástól.

Emésztőrendszere szintén elérte fejlettségi szintjét, az agy pedig ellenőrzés alatt tartja a légzést és a testhőmérsékletet is. A zsír tovább halmozódik a magzat bőre alatti rétegekben.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Ha fájdalmas görcsöket tapasztalsz lábaidban, felül kell vizsgálni a napi mennyiségű kalciumbevitelt. Amikor a vádlid begörcsöl, a lábfejet visszahajlításával enyhíthetsz a fájdalmakon, de a hirtelen meleg vagy hideg is segíthet.
  2. Méhed nyomást gyakorolhat a vérerekre, ezért sokszor érzel szédülést vagy akár az ájulás is környékezhet. Bal oldalra feküdve enyhíthető a nyomás, a vérkeringés pedig ezáltal szabaddá válik.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét