Liszteriózis a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

 

Liszteriózis a terhesség alatt

A liszteriózis egy fertőző betegség, amelyet a Gram-pozitív pálcika alakú bacillus okoz (kékes színű), a Listeria monocytogenes hominis. A legtöbb háziállatnál és szárnyasnál találkozhatunk ezzel a betegséggel.

Előfordulhat úgy az újszülötteknél, mint a gyengébb immunitású gyermekeknél és felnőtteknél, kihasználva a szervezet alacsony ellenálló-képességét. A csíra gyakran lehet atka, ami kifejlődik és amely a táplálékát rothadó szerves anyagokból szerzi.

A terhesség alatt a magzatra való továbbítás transzplacentárisan történik. Az 5. hónaptól kezdődően a Listeria a köldökzsinóron keresztül jut át a méhlepénybe, onnan a magzati keringésbe jut, szepszist termelve. Aztán a magzat eltávolítja a vesén és vizeleten keresztül a magzatvízbe, amelyet a magzat lenyel, és ezáltal az emésztőrendszer és légutak újrafertőződését okozza. A fertőzés indulhat az anyától, a magzatvíz közvetlen fertőzése által, aztán pedig az emésztőrendszer és a légzőszervek fertőzését okozza. A fertőzöttség megnyilvánulásai nyilvánvalóak, és már a születéskor vagy az azt követő napokban jelentkeznek. A babánál a láz mellett kiütések lesznek a bőrön és a torok nyálkahártyáján. De ami egyedi és dominánsnak tűnik a klinikai tüneteknél, az a bronchopneumonia jeleit képviseli, nehéz légzéssel és cianózissal (a bőr és a nyálkahártya kékeslila színű megjelenése, amelyet a vér oxigénelégtelensége okoz). A székletnek nincs megszokott kinézete, ez sárga és nyálkás. Szintén megjelenhetnek olyan idegrendszeri tünetek is, mint a görcsök.

A diagnózis az anyánál megállapítható, ennek állatokkal történő érintkezése eredményeként. A fertőzés a terhesség utolsó heteiben vagy napjaiban láz, hidegrázás, hátfájás, vagy vizelési problémákban mutatkozik. A lázas állapot súlyos, hirtelen múlik el, aztán egy idő után ismét kiújul, vetélést, vagy koraszülést okoz. A diagnózist vérminta, székletminta, vagy vizeletben található csírák által erősítik meg. Az anyánál az azonosítást el lehet végezni a lochiában, placentában, magzatvízben, vagy vizeletben.

Az újszülöttnél súlyos ez a betegség, halál léphet fel a kezelt esetek 40%-ánál és a későn feltárt esetek 70%-ánál.

Fontos a maximális körültekintés terhesség alatt. Kerüld a lisztéria fertőzést, amelyet meg lehet szerezni a forralatlan tejből is. Ne egyél lágy, erjesztett sajtokat, penészes sajtot vagy fetát, olvadt fagylaltot, pasztörizálatlan tejet, félkész csirkét, amely kedvezőtlen körülmények között volt tartva, melegben stb., ugyanakkor ne fogyassz előrecsomagolt salátákat anélkül, hogy jól megmostad volna és olyan fagyasztott élelmiszereket, amelyek előzőleg nem voltak felforralva.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search