A terhesség szakaszai

 In Terhesség és babavárás

várandós-kismama

A terhesség szakaszai

A terhesség első trimesztere (1 – 14. terhességi hét)

A terhesség első trimesztere nagyfokú változásokat és kavarodásokat okoz a szervezetben úgy fizikailag, mint piszichikailag.

Testünk kénytelen megszokni egy új helyzetet, és ugyanúgy a tudatunk is: lassan elfogadni az anyaság gondolatát.

Még akkor is, ha a terhesség tünetei (hányinger, fáradtság, álmosság) nem annyira intenzívek – ezek amúgy is egyénenként változnak, a hormonok aktivitása lassacskán átváltoztatja szervezetünket. Ugyanakkor közérzetünkre is hat: az étvágyra, a libidóra stb.

Ha ez az első terhességünk, bizonyára figyelmesek leszünk minden apró jelre. Melleink megnövekednek, érzékenyebbek lesznek, és megjelennek a kényelmetlen reggeli hányingerek és fáradtságok. Lehet, hogy eddig nem tapasztalt étvágyunk lesz, vagy ellenkezőleg, elviselhetetlenné válnak az eddig kedvelt ételek, illatok. Az érzékenységünk mindenesetre megnövekszik.

A szívverés is növekednei fog, hogy a szervezet biztosíthassa az embrió megfelelő ellátását.

Ezért tehát nagyon fontos és szükséges, hogy már a terhesség első trimsztere alatt áttérjünk egy egészséges életmódra és igyunk sok vizet.
A legtöbb nő keveset hízik ebben a periódusban a gyakori hányingerek, unodorok miatt.

Általában a testsúly 1-2 kg-mal növekszik meg, amelynek a magzat egyötöd részét teszi ki. A többit a méhlepény, a magzatvíz, a méh, a mellek növekedése, valamint a vérmennyiség növekedése teszi ki.

A megduzzadt has is észrevehető lehet. Ez viszont nem feltétlenül a méh megnagyobbodása miatt, hanem inkább gyomorpuffadás lehet, ami a lassú emésztés miatt jelentkezik.

A méh elkezd tágulni még a terhesség elejétől, de valójában csak az első harmad végére nő meg akkorára, hogy tapintásra érzehető legyen.

A terhesség második trimesztere (15 – 27. terhességi hét)

A terhesség elején tapasztalt kényelmetlenségek szinte teljesen eltűntek a terhesség második trimesztere alatt.

A hormontermelés kiegyensúlyozódik a méhlepény következtében, ami azt szabályozza, így tehát a második harmadtól már tisztábban és nyugodtabban örülhetünk az anyaság gondolatának. Legtöbb várandós anyukának ez a periódus a terhesség legkedveletebb időszaka.

Derekunk megvastagszik; végre látszik rajtunk, hogy terhesek vagyunk!

A negyedik hónap vége felé kezdjük érzeni a magzat mozgásait. Energiával telítettek és boldogak vagyunk.

Ami a testsúly növekedését illeti, ebben a harmadban a legtöbb a gyarapodás, akár 6 kg-mal is növekedhetünk. Az összes 6 kg-ból pedig csak 1 kg a magzat súlya.

Az emésztési problémák továbbra is jelen vannak, mert a belek izomzatai elernyedtek. Ugyanakkor a súlynövekedés miatt hátfájás vagy oldalbordafájás jelentkezhet.

Nem mondhatjuk meg, mikor a legjobb elkezdeni a szülésre való előkészületeket, de amikor először érezzük a magzat mozdulatait, a hasunkban levő kicsi teremtmény iránt nőni fog szeretetünk valamint felelősségéretzünk, mint jövendőbeli anya. Az orvossal együtt megkapjuk a legjobb megoldásokat arra, hogy a terhesség gondmentesen történjen, elejétől végig.

A terhesség harmadik harmada (28 – 40. terhességi hét)

Míg a második harmad boldog és élettel telített, a hamradik trimeszter lassan-lassan türelmetlen időszakká válik. A szülés közeledése nyugtalanná és türelmetlenné tesz minket.

Ez természetes! Aggódunk a szülés miatt és az újszülött miatt. Boldogan várjunk, de ugyanakkor aggódunk is, hogy képesek leszünk-e betölteni a szerepet, mint anyuka. Alig várjuk, hogy megismerjük, lássuk, hogy egészséges és keblünkre öleljük.

A harmadik trimeszter periodusában még 5 kg-mal nőhet a testsúlyunk, amiből a gyermek súlya 3-5 kg.

Könnyebben fáradunk. Nem tudunk már jókat aludni, mert minden pozíció kényelmetlenné válik. Görcseink vannak éjszaka, melyek egyes esetekben nagyon erősek is lehetnek. A vizelési inger egyre gyakoribb.

A legkisebb erőfeszítés is megvisel, még a lépcsőkön is elfáradunk. Ez normális, ahogyan a bébi növekszik, nyomást gyakorol a tüdőkre.
A kontrakciók egyre gyakoribbak lesznek, még akkor is, ha nem a valós vajúdás jelei.

Egy szülés előtti vizsgálat során az orvos eldönti, hogy milyen módon történik majd a szülés.A magzat helyzetétől függően, a medence méretei, a méhnyak tágulása, vagy más problémák függvényében az orvos eldönti, hogy természetes szüléssel vagy császármetszéssel hozzuk világra gyerekünket.

Nem kell aggódnunk, ezek mind természetes dolgok, a nő beteljesedésének szerves része. Minden bizonnyal nem szenvedünk hiába!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search