A baba gondozása: 7 módszer az apa bevonására

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

család babaIgazi kihívás lehet számodra szembenézni az új helyzetekkel és szerepekkel a baba születése után. Mindkét partner ilyenkor felidézi a gyermekkor emlékeit, azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi a feladata és mit kell tegyen az anya és az apa. Egyes szülők szembenéznek a ténnyel, hogy különbözőképpen reagálnak dolgokra, míg sokan magukba tartják véleményüket, ez pedig konfliktusokhoz vezethet.

Egyik részed szeretné, hogy partnered is teljes mértékben részt vegyen, másik részed viszont úgy gondolja, hogy az anyáé a főszerep. Egyesek félnek, hogy ha a másik szülő erős kapcsolatot teremt a csecsemővel, akkor ő már nem is olyan fontos. Néha szeretnéd, hogy partnered maximálisan részt vegyen a gyermek életében, néha pedig úgy látod, hogy a munka kellene legyen az elsődleges szempont.

Sok anya örülne, ha partnere igazán segítene, azonban nem bízza rá a babaápolás és gondozás teljes felelősségét. Mindezen problémák megoldása a fáradtság, izgalom és zavartság közepén nem könnyű feladat.

Hét módszer, melynek segítségével beavathatod partnered is a baba ápolásával és gondozásával járó feladatokba:

1. Támogasd partnered képességeit!

Sok okból kifolyólag, a szülők figyelmesek és vigyáznak babájukra. A babák akár meg is ijeszthetnek: törékenynek tűnnek és annyi “ titok” létezik velük kapcsolatban! Ha nincs tapasztalatod a babák terén, teljesen tudatlannak érezheted magad. Szükség van időre, megfigyelésre, segítségre és gyakorlásra, hogy megtanuld ápolni az újszülöttet. A partnernek is szüksége van támogatásra, bátorításra, időre és gyakorlásra, hogy megtanulja a baba ápolását. Sok szoptatott baba apukája kimaradtnak érezheti magát. Egyes családokban az apa táplálja a gyermeket bébiétellel, tejporral vagy más tápszerrel. Ha nem az apa táplálja a babát életének első hat hónapjában, más módon is sok figyelmet nyújthat neki. Megfürdetheti, kicserélheti pelenkáját, foghatja, hízeleghet neki, ezek mind ápolási feladatok, melyeket mindkét szülő teljesíthet.

2. Figyelj a birtoklás érzésére!

Mivel a friss szülők annyira szeretők, védelmezők, sebezhetők és öntudatosak, nagyon nehéz valakit megbízni, hogy vigyázzon gyermekedre.
Bármilyen fáradt vagy és bármennyire segítségre van szükséged, amikor arról van szó, hogy segítsenek, te tulajdonképpen megakadályozod a bizonyos személyt, hogy ezt megtegye. Túl sok utasítást adsz, megmondod partnerednek, mit tegyen, kíméletlen, kritikus vagy, és ragaszkodsz ahhoz, hogy te vagy az egyetlen szakértő. Mindezek megakadályozhatják a jó szándékkal rendelkező partnert, hogy megpróbálja ápolni a babát. Ne feledd, hogy saját hibáiból és a próbákból tanul a legtöbbet!

3. Figyelj a “felsőbbrendű szülő” szindrómára!

Sok nő úgy lesz anya, hogy azt gondolja, ő természetes módon kimagasló szülő. Megszervezheted életed, munkaprogramodat és, meghozhatsz minden döntést ezen kijelentés hitében. Tudatosan vagy öntudatlanul úgy viselkedsz, hogy a partnered azt gondolja, figyelembe kell vegye a nő döntéseit, te pedig tudod, hogy neked kell felelősnek lenned. Egyes családokban figyelembe veszik mindkét szülő akaratát, és ez valóban működik. Más családokban, a szülők valójában más rendszert szeretnének felépíteni, de a tudatalatti gondolatoknak köszönhetően, egy olyan rendszer alakul ki, melyben egy “tapasztaltabb” és egy “kezdő” szülő szerepel. Ebben a rendszerben az anya készíti elő a pelenkát és az apa a bébiszitter. Azon családok esetében is, ahol az egyik szülő több időt tölt a babával mint a másik, fontos ezen dinamika változtatása és az egyenlőség megszerzése, tekintettel a szülői funkcióra.

4. Támogassátok egymást!

Szülőnek lenni a legláthatatlanabb feladat az összes közül. Nagyon fontos megbeszélni, hogyan támogathatnátok egymást. Köszönd meg neki az ajándékokat amit a babának visz, vagy értékeld mint szülő.

5. Tervezzétek el, hogy melyik szülő mennyi időt tölt a babával!

Elég nehéz lehet felfedezned magad, mint szülő, amikor a másik szülő közelben van. Érezheted, hogy feladod, vagy segítségre van szükséged, a másik szülő megment és tanácsokat ad. A rendszeresen, csak a babával töltött idő engedélyezni fogja mindkét szülőnek, hogy felfedezze képességeit, ezáltal sokkal magabiztosabb, “teljes” szülő lesz, akkor is, ha a másik szülő a közelben van.

6. Beszéld meg partnereddel, hogy milyen céljaid vannak, mint szülő!

Az esetek többségében a beszélgetések és viták a megvásárolandó pelenkával és a biztonsági gyerekülés típusával kapcsolatban indulnak. Nagyon fontos megbeszélni véleményeteket és meglátásotokat a partneretekkel!

Akár válaszolhattok is az alábbi kérdésekre, majd beszéljétek meg egymással válaszaitokat:
• Mit szeretnék tanítani a gyereknek?
• Hogyan látom magam, mint szülő? Milyen szülő szeretnék lenni? Mennyi időt szeretnék gyermekemmel tölteni, és hogyan alakítsak kis szoros kapcsolatot vele?
• Mit gondolok, mit kell tegyen egy anya vagy apa?
• Milyen módon szeretném, hogy közöljék velem, ha nem értenek egyet valamivel, amit a gyermekért teszek?
• Hogyan tudlak legjobban segíteni, mint szülő?
• Hogyan tudsz te nekem legjobban segíteni?

7. Oszd meg tapasztalataidat más szülőkkel!

A gyermeked iránti aggodalom megosztása partnereddel lehet akár egy kihívás is, de előnyben is részesíthet. Beszélj más szülőkkel, akik megosztják a felelősségeket. Kérdezd meg, hogyan csinálják ezt, milyen akadályokkal néztek szembe, és hogyan birkóztak meg a megjelent problémákkal.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search