A méhen kívüli terhesség

 In Terhesség és babavárás

A méhen kívüli terhesség

Mit nevezünk méhen kívüli terhességnek?

Abban az esetben beszélünk méhen kívüli terhességről, amikor a magzat valahol a méhen kívül tapad meg és ott kezd feljődni. Legtöbb esetben a megtermékenyített petesejt a petevezetékben rögzül, de ugyankkor rögzülhet a petefészekben is, illetve ritka esetekben a méhnyakban.

Normális esetben a megtermékenyített petesejt a méh felé kezd vándorolni, hogy majd ott fejlődjön ki, de elakadhat a petevezetékben, ha abban meggátolja valami, vagy ha egyes helyeken szűkebb a hely. A petesejt itt kezd el fejlődni, és ennek a veszélye szövetrepedéseket jelenthet. Éppen ezért fontos, hogy időben kitudódjon ez a probléma és kezelve legyen.

A fejlett technológiának köszönhetően (terhességi teszt, ultrahangos vizsgálat) a méhen kívüli terhességek nagyon korán kimutathatóak. Az orvosi kezelések és beavatkozások pedig nagyon hatásosak, így a kockázatot jelentősen csökkentik.

A méhen kívüli terhesség esélyeit növelő tényezők:
• a petevezeték rendellenességei, amelyek gátolják a megtermékenyített petesejt útját a méh felé. Ez a jelenség lehet egy örökölt malformáció vagy régebbi gyógyszeres kezelések, műtétes beavatkozások következményei, melyek során egyes nemi betegségeket vagy fertőzéseket próbáltak kezelni.
• felhelyezett méhen belüli fogamzásgátló eszköz
• dohánymérgezés
• idősebb éltekor is lehet az oka annak, hogy a petevezetékek megrongálódnak és elzárják a petesejt újtát
• meddőség elleni kezelés: mesterséges megtermékenyítés
• előző méhen kívüli terhesség

Milyen tünetek jelentkeznek egy méhen kívüli terhesség esetében?

A méhen kívüli terhesség tünetei:
• a méhen kívüli terhesség ugyanazokkal a jelekkel jár, mint a normális terhesség: a menstruáció hiánya, nagyobbodott, tappintásra érzékeny mellek, fáradtság, hányinger stb.
• ahogy a terhesség tovább halad (6-7 héttől kezdődően), nagyon erőteljes kismedencei fájdalmak jelennek meg, kegyetlenek és hosszan tartóak. A fájdalmat a hasban is érezehetjük.
• sötétbarna vagy fekete színű vérfolyás jelentkezhet, szaggatottan vagy nagy mennyiségben
• nemi kontaktus közben fájdalmak léphetnek fel
• szédülések vagy ájulási érzések jelentkezhetnek, esetleg belső vérzések

Sokszor a várandós anya ezeket a jeleket a terhesség normális folyamatának tudja be, éppen ezért sajnos, a méhen kívüli terhesség csak a fájdalmas tünetek megjelenése után vagy egy ultrahang vizsgálat következtében tudódik ki. Ha időben észrevesszük, könnyen kezelhető lesz és nem lép fel annak a veszélye, hogy károsodik a petevezték.

A méhen kívüli terhesség megszüntetése

A méhen kívüli terhesség nagyon veszélyes nemcsak a magzatnak, aki nem képes fejlődni, de az anyának is.
A diagnózis idejétől függően, a méhen kívüli terhesség megszűntetése történhet gyógyszeres kezelés vagy orvosi beavatkozás által.

Gyógyszeres kezelés

Ha a diagnózis időben megtörtént, nem olyan sürgős a helyzet, így a kezelés történhet gyógyszer által, amely meggátolja a sejtek fejlődését, tehát az embrió további növekedését.

Műtét

Az orvos kinyitja a petevezetéket és kiszívja a petesejtet. A petevezeték így konzerválódik, de csak abban az esetben, ha nem történt szövetrepedés.
Ha a szövet megrepedt és belső vérzést okozott, az orvos kiveszi a petevezetéket is.

Újabb terhesség a méhen kívüli terhesség után

Bármilyen kezelést is alkalmaztunk, ez nem állít meg abban, hogy ezután is teherbe essünk. Még akkor is, ha a peteveztéket kivették, lehetséges a teherbeesés, ugyanis ahhoz elég egy működő vezeték is.

Ne használjuk fogamzásgátlóként a méhen belüli fogamzásgátló ezközt, ugyanis az elfertőzhet.

Egy méhen kívüli terhesség után nagyon valószínű, hogy rövid idő alatt újra terhesek leszünk. Ugyanakkor viszont továbbra is fennáll egy újabb méhen kívüli terhesség veszélye.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search