Koszmó

 In Csecsemők és újszülöttek

 

Koszmó

A koszmó újszülötteknél és csecsemőknél gyakran előfordul. A korpásódáshoz hasonló módon, vastag, sárgásbarna színű hámréteg képződik a hajas fejbőrön. Habár nem éppen szép látvány a baba bőre, tudni kell róla, hogy ártalmatlan. Legtöbb esetben magától elmúlik, amíg a gyermek eléri a 6-12 hónapos kort. Hosszab idejig is eltarthat a koszmósodás, de csak akkor, ha a baba bőre szárazabb vagy ekcémás, illetve már fordult elő koszmó újszülött korban.

A koszmó a baba hajas fejbőrén, gyakorta a kutacson jelentkezik, de más testrészeken is, úgy mint a szemöldökök környékén, füleknél és a hajlatokban is megjelenhet. Az okok nem ismertek, de a szakemberek fenntartják azt az álláspontot, hogy a koszmósodásnak nincs köze a higiénia hiányához vagy allergiához és általában a rossz vérkeringés miatt alakul ki elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából.

Egyébként a koszmó semmilyen veszélyt nem jelent és nem zavarja a gyermeket, csak súlyosabb esetben, amikor viszketést okoz. Mivel a kezelése a kezelése jó ideig eltarthat, jobb megelőzni a kialakulását.

Mivel a koszmó nem fertőző és általában magától elmúlik, nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Ha mégis zavarna, lehet pár módszert alkalmazni a bőrpikkelyek eltávolításához. Elsősorban sűrűbben lehet mosni koszmó elleni samponnal a baba fejét. Fejmosás után fésüld meg egy puha kefével – egyes szülők egyenesen a fogkefe használatát ajánlják. Használhatsz egy puha törölközőt vagy gézdarabot is a ledörzsöléshez. Ezáltal a pikkelyes bőr le fog hámlani és eltávolíthatod azokat.

Ha ez a módszer nem válik be, a koszmó elmulasztásához babaolajjal dörzsöld be a kicsi haját és hajas fejbőrét. Vásárolhatsz speciális készítményeket a gyógyszertárban, de a természetes olajok, mint a mandula- vagy olívaolaj is megfelelő a célra. Masszírozd be jól a baba fejét az olajjal, és hagyd hatni pár óráig. Ezután egy sűrű fésűvel vagy puha kefével távolítsd el a koszmót, majd alaposan mosd le a baba fejét samponnal, hogy eltávolíthasd a megmaradt olajt. A művelet után általában eltűnik a sárgásbarna felrakódás.

Ha a fenti módszerek segítségével a koszmó kezelése eredménytelen és nem múlik el, fordulj a gyermekorvoshoz tanácsért.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search