A terhesség alatti gyomorégés okai

 In Terhesség és babavárás

A terhesség alatti gyomorégés okai

Mi okozza a gyomorégést? Mit lehet tenni a tünetek csillapításért?

Amikor egy nő teherbe esik, a méhlepény több progeszteront állít elő, mint amennyire máskor a testnek szüksége van. A progeszteron a méh nyálkahártyáját megvastagítja és lazítja a méh izmait, hogy meg tudjanak birkózni a nagyobb testsúllyal a terhesség alatt.

Ugyanakkor lazítja a rekeszizmot is, amely “szelepként” megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Az ellazult rekeszizom nem tudja megakadályozni a gyomorsav kiáramlását a nyelőcsőbe, ami kellemetlen gyomorégéssel jár. Ez a tünet ugyanakkor refluxbetegségre is utalhat.

Később, ahogy a magzat növekedik, nyomást gyakorol belső szerveidre és bizonyos testhelyzetekben súlyosbodnak a gyomorégési panaszok a terhesség alatt.

Több lehetőség is adott a gyomorégés okozta kellemetlenségek megelőzésére:

1. Ne fogyassz olyan élelmiszert, amelyek kiváltják a panaszokat. Ide tartozik a kávé, a csokoládé, a szóda, és a gyümölcsök közül a citrom és a narancs, valamint a sült, pirított és túlfűszerezett ételek.

2. A kiadós étkezéseket korlátozd napi egy, esetleg két alkalomra. A szervezetnek időre van szüksége az emésztéshez, és könnyebb a dolga, ha egyszerre kevesebb táplálék kerül a gyomorba. Többször étkezz és fogyassz keveset egyszerre, hogy elkerüld a gyomorégést.

3. Lehetőleg ne közvetlenül lefekvés előtt egyél. A vacsorát néhány órával lefekvés előtt fogyaszd el, hogy szervezeted tudja megemészteni a táplálékot. Így kisebb a valószínűsége annak, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerüljön, ahogy lefekszel.

4.
Ne viselj feszes ruhát, olyant, ami szoríthatja a hasadat. Hagyd szabadon a pocakodat, ne kerüljön külső nyomás alá, mert közvetve a gyomrod is megnyomódhat, és a gyomorsav a nyelőcsőbe áramlik.

5.
Nem szabad alkoholt fogyasztanod és cigarettáznod terhesség alatt! Ha ez idáig ezt tetted, akkor most abba kell hagynod! Az alkohol és a cigaretta gyomorégést okoz a terhesség alatt.

6.
Kezelheted a gyomorégést savlekötő gyógyszerekkel is, előbb azonban ki kell kérned az orvosod véleményét.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search