A csecsemőkori hörghurut (bronchitis) kezelése

 In Betegségek - tünetek és kezelések

gyermekorvosAmikor gyermeked beteg, csak az orvos vagy gyógyszerész által ajánlott orvosságokkal kezeld. Olvasd el figyelmesen és kövesd a tájékoztatón található utasításokat is.

Hörghurut esetén biztasd a gyermeket, hogy igyon sok tejet, ha pedig már fogyaszt szilárd élelmiszereket is, javasolt sok vizet innia. Mivel nehezen lélegzik, valószínű nem akar egyszerre sok táplálékot magához venni, ezért jó, ha gyakrabban és kevesebbet adsz neki enni. Ez segít a láz csökkentésében és a kiszáradás megelőzésében egyaránt.

Ha gyermeked már legalább 3 hónapos, adhatsz neki paracetamolt vagy ibuprofent tartalmazó gyógyszereket is. A helyes adagolással kapcsolatosan ellenőrizd a betegtájékoztatót, vagy kérdezd meg a gyermekorvost vagy a gyógyszerészt. A paracetamol vagy az ibuprofen csökkenti a lázat, enyhíti a torokfájást, így gyermeked könnyebben tud majd enni.

Ha a csecsemőt orrdugulása miatt nem tudod megfelelően etetni, etetés közben javallott függőleges helyzetben tartani. Kipróbálhatod az orrcseppeket is. Vásárolj a gyógyszertárból, és 15 perccel etetés előtt csepegtess az orrába . A gőzölés is segíthet a légutak kitisztításában, és köhögés ellen is hasznos. Vigyázz, hogy a gyermeked ne hajoljon túl közel a forró vízhez vagy gőzhöz, mert megégetheti magát. Biztonságosabb, ha együtt mentek be a fürdőszobába, ahol elindítod a meleg vizet és becsukott ajtóval pár percig a gőzben ülsz vele. Ne feledd ezután száraz ruhába öltöztetni.

Ne adj a kisbabádnak hagyományos, megfázáskor használt, valamint köhögéscsillapító gyógyszereket. Mellékhatásaik miatt nem javasoltak hatéves kor előtt. Ha a gyermek súlyos bronchitisben szenved, lehetséges, hogy 2-3 napig kórházi kezelésre szorul, amíg a súlyos tünetek elmúlnak. Valószínűleg oxigént fog kapni, és ha nem érzi jól magát, illetve dehidratálódott, egy csövön keresztül táplálják majd. Ha nagyon súlyos a hörghurut, hosszabb ideig lesz szüksége kórházi ápolásra.

 

A hörghurut szövődményei csecsemők esetében

Bronchitis után egyes csecsemők még egy bizonyos ideig sípolva lélegzenek és köhögnek, főleg ha megfáztak. Az asztma és más légzőszervi problémák későbbi kialakulása összefüggésbe hozható a hörghuruttal. Nagyon ritkán, a hörghurutos csecsemők elkaphatják a tüdőgyulladást is, és ha valamilyen tüdő- vagy szívbetegségben szenvednek, egészségi állapotuk súlyossá is válhat.

 

A hörghurut megelőzése kicsi korban

Mivel a hörghurut érintéssel terjed, nagyon gyorsan fertőzhet az óvodákban, irodákban vagy akár otthon. A vírus több mint hat órán át élhet a kézen vagy más testfelületen, de a megfelelő higiénia betartásával meg lehet előzni a gyermek megbetegedését. Gyakran moss kezet vízzel és szappannal, illetve ragaszkodj hozzá, hogy mossanak azok is kezet, akik gyermekedet ölben tartották. Próbáld a csecsemőt távol tartani a náthás személyektől.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search