A csecsemő széklete

 In Csecsemők és újszülöttek

A csecsemő széklete változó, mert függ a gyermek életkorától, étrendjétől, valamint egészségi állapotától. Az anyukáknak pelenka tartalmára is oda kell figyelniük. Ami normálisnak számít, az változó lehet gyermekenként, ugyanis függ attól, hogy szoptatással vagy tápszerrel táplálkozik vagy már szilárd ételeket fogyaszt.

A csecsemő székleteinek semmiféle rendszeressége nincs. Az első hónapokban a széklet mennyisége az étkezésétől függ. A szoptatott csecsemők esetében napi négy széklet is lehetséges vagy akár több is, de megtörténhet, hogy a széklet csak három napban egyszer jelentkezik. Amíg az puha állagú, nem kell aggódnunk. A tejporral táplált csecsemőknél viszont a napi széklet ajánlott, a székrekedés elkerülése érdekében.

A széklet összetétele is változó lehet, a puha mustársárgától a zöldes-sárgáig. Ezek teljesen normális jelenségek.

Az újszülött életének első napjaiban távozik az első széklet, a magzatszurok (mekónium). Ez egy ragadós, zöldes-fekete anyag, ami a magzat bélcsatornájában keletkezik. Zsírnemű anyagokból, sejtekből, nyákból és epéből áll, hámsejteket, nyálkadarabokat, lenyelt magzatvizet tartalmaz. Bár nem könnyű ettől megtisztítani a bélcsatornát, a mekónium távozása jó jel. Ez jelzi azt, hogy a belek jól működnek. Egy-két nap múlva, amikor a csecsemőt már rendszeresen tápláljuk, a széklet barnás-zöldes, szemcsés állagú lesz, később pedig sárgássá válik.

A tápszeres baba széklete

A tápszeres baba széklete sárgás vagy barnás-sárga lesz, mivel a visszamaradt tejpor miatt a széklet sűrűbbé válik. Tudnunk kell, hogy az anyatejet a gyermek képes teljesen megemészteni, de a tápszer nem emésztődik meg teljes egészében. Ennek a székletnek elég erős szaga van, hasonlít a felnőtt széklet szagára.

A tejporral táplált csecsemők esetében legalább egy széklet ajánlott naponta, ugyanis a tejpor sokkal konzisztensebb, mint az anyatej. Minél többet marad a vastagbélben, annál nehezebben távozik, és székrekedést idéz elő. Ha ehhez hasonló zavarokat veszünk észre, forduljunk orvoshoz!

 

csecsemő széklete

 

A szoptatott csecsemő széklete

A szoptatott és a tejporral táplált csecsemők székletei teljesen különböznek. A kolosztrum vagyis előtej hashajtó hatása segít a csecsemőnek a magzatszurok eltávolításában. Ahogy a táplálás rendszereződik az első napokban, a széklet színe lassan mustársárga és édeskés szagú lesz. Állaga puha, de textúrás, néha szemcsés vagy jól megkötött.

Az első hetekben a csecsemő széklete étkezés közben vagy rögtön utána jelentkezik, később viszont rendszereződik: a gyermeknek kialakul a saját ritmusa, és a széklet általában leszögeződik a napnak ugyanarra az időpontjára. Ez a rendszeresség felborul, amikor szilárd ételekre kerül sor, ha a gyermek megbetegszik, vagy túl keveset eszik.

Ha át akarunk térni az anyatejről a tejporra, fontos, hogy lassanként váltsunk, legalább 2 hét leforgása alatt. Így időt adunk a gyermek emésztőrendszerének, hogy megszokja az új táplálékot, valamint elkerüljük a székrekedési problémákat is. Amikor a gyermek megszokja a cumisüvegből való táplálkozást, a széklet rendszeressége újra változni fog.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search