Az újszülöttek játékai

 In Csecsemők és újszülöttek

baba játék után nyúl

Az újszülöttek játékai

Az újszülött látásahomályos, ezért csak a közel lévő tárgyakat figyeli, azokat, amelyek kevesebb, mint 30 centiméterre vannak tőle. Vonzódik az emberi archoz, egy hónapos korától már felismer, de örvend a nagy képeknek és arcoknak is.
A kontrasztos formák és a fényes színek felkeltik a figyelmét, ugyanis ezeket a legkönnyebb felismerni.

Szereti a hangokat és a nyugodt zenét. Az olyan tárgyak, amelyek mozognak, és szelíd hangokat adnak ki, sokkal érdekesebbek a kicsi számára, mint a hangtalan és mozdulatlan tárgyak. Még nem tudja megfogni a játékokat, de élénk, fürge mozdulatokkal jelzi kívánságait, mikor meglátja a neki tetsző játékot.

A zene
A zene az egyik legjobb módszer, amellyel a baba jókedvét és nyugalmát meg lehet őrizni. Ahhoz, hogy megfigyeld a reakcióját, több műfajjal ismertesd meg, de tartózkodj a kemény zenétől!

Mozgó játékok
Legtöbb kisbaba az éneklő, mozgó játékokat kedveli. Egy mozgó játék újabb dimenziót adhat a babának az életről kialakított képéhez. Mindig kontrasztos színeket és modelleket válassz! A játékot szereld fel a kiságy vagy a bölcső jobb felére, mert a kisbabák az idő 80%-ában jobbra néznek, így a kiságy fölé vagy a bal oldalára akasztott játéknak nem lenne sok haszna. A biztonság kedvéért úgy akaszd fel a játékot, hogy ne legyen a baba keze ügyében.

A tükör, mint játék
Bár az elején a baba nem tudatosítja, hogy amit lát, az ő maga, mégis elragadónak fogja találni saját magát a tükörben. 3 hónapos kortól a baba képes lesz kapcsolatot kialakítani saját tükörképével és kezd mosolyogni neki. Keress egy olyan tükröt, amelyet oda tudsz rögzíteni a bölcső egyik feléhez vagy az asztalkára!

Élénk színű képeket tartalmazó könyvecskék
Kaphatók kimondottan gyermekek számára készített lágy könyvecskék könnyen felismerhető képekkel vagy modellekkel. Ülj le a baba mellé, hogy láthasson, ahogy lapozol. Olvass neki hangosan, ilyen kicsi korban is megéri a fáradságot!

Zörgő játékok
Egy játék, amely rezeg vagy hangot ad ki, amikor megnyomják, mostantól kezdve néhány hónapon át nagyon boldoggá teszi a babádat. Emellett a véletlenszerű érintések segíteni fognak neki tudatosítani, mennyi mindenre jók a kezecskéi.

Csengők a zoknin vagy a kezén
Csatolj egy kis csengőt a baba csuklójára vagy bokájára, vagy húzzál neki csengős zoknit. Hosszú, szórakozással tele perceket fognak nyújtani neki és kísérletezhet új hangokkal, amelyeket ő maga produkál.

Játékok az ablakon: a szélcsengő
A gyermekek nagyon szeretik a lágy zenét, ezért nagyon örvendenek, ha a szélcsengő olyan helyre van akasztva, ahonnan láthatják és hallhatják. Hogyha a bölcső fölé akasztod, a baba megszokja és elalvás előtt sokáig fogja nézni. Néha vedd fel, és mutasd meg neki, hogyan szólaltassa meg ő maga a csengőt.

Fekete, fehér és piros játékok
Az erős kontrasztot keltő baba játékok segítik őt, hogy különbséget tegyenek a formák és modellek között, vizuális fejlődésüket stimulálva.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search