Hogyan keltsük fel a kisbaba érdeklődését a szilárd ételek iránt?

 In Csecsemők és újszülöttek

kisgyerek banánt eszikA szoptatástól való elválasztás olyan folyamat, melyet fokozatosan kell megvalósítani. A csecsemők a tápanyagokat legalább egyéves korig az anyatejből vagy ennek helyettesítőiből kell nyerjék. Az egészségügyi hatóságok manapság azt javasolják, hogy hat hónapos kor körül a csecsemőt el kell kezdeni táplálni szilárd ételekkel, de egyes gyermekeknél ez csak később történik meg.

A szülők az áttérést a szilárd ételekre nagy figyelemmel kell kövessék, mert:
• a csecsemők vastartaléka hat hónapos kor után kezd kifogyni
• a kisbabáknak meg kell tanulniuk rágni, ez segít a beszédkészség fejlődésében is
• a növekedés megállhat

Ezek a problémák cumisüvegből táplált csecsemők esetében súlyosabbá válhatnak, ugyanis az anyatej tartalmaz vasat is, és a szoptatott újszülött használja már az állkapcsát, hogy kiszívja a tejet.

Nehéz felmérni, hogy a kisbaba normális ütemben fejlődik-e, ugyanis nem csak a testtömege növekedését kell figyelembe venni, hanem más fontos tényezőt is, például a feje körméretének változását vagy a magasságát is.

Készen áll kisbabád a szilárd táplálék bevezetésére?

Amennyiben észrevetted nála a következő dolgokat, kisbabád készen áll a szilárd táplálék bevezetésére:
• felemel kis tárgyakat, és a szájába teszi
• érdeklődve figyel, amíg eszel
• éhesnek látszik rövid idővel az etetés után.

Az előbbi szempontokat figyelembe kell venned, mielőtt elkezdenéd szilárd élelmiszerrel táplálni. A szoptatás következtében lehet, hogy jóllakott. Ültesd le kisbabádat az asztalhoz, a család többi tagja mellé, és ha érdeklődik az étel iránt, kínáld meg őt is. A kisbabák szeretnek utánozni. Az is lehet, hogy egyedül szeretne enni, ezért adj a kezébe kisebb falatokat!

Ne rágódj túl sokat ezen a helyzeten: ha megfelelően fejlődik a kisgyermeked, akkor semmi okod az aggodalomra. Ha mégis kétségeid vannak, konzultálj a gyerekorvossal!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search