A csecsemő pelenkázása

 In Csecsemők és újszülöttek

csecsemő pelenkázásaElőkészületek

Gyöződj meg arról, hogy minden amire szükséged lesz kéznél van. Ha már elkezdtétek a pelenkázást, nem szabad a csecsemőt szemelől téveszteni egy pillanatra sem . A csecsemők nagyon elevenek, sokat mozognak és könnyen megsérülhetnek esés közben. Pelenkázás előtt ajánlatos kezet mosni. Mosd a kezedet szappan és meleg vizzel a pelenkázás után is.

A pelenka cseréjére

• helyezd a csecsemőt egy egyenes és tiszta felületre. Ha nem vagy otthon amikor a pelenkát cseréled, legyen nálad egy takaró vagy pelenkázó alátét.
• dobd el a használt pelenkát
• használj egy meleg, tiszta vízbe mártott törlőkendőt. Töröld meg a pelenka által takart felületet. Mindig előröl hátra felé töröld, így elkerülöd az esetleges fertőzéseket.

Ahányszor pelenkázol, tisztítsd meg a köldökzsinórt is. Használj egy alkoholba mártott gézlapot vagy vászon tampont. Töröld körbe ameddig száraz marad. Szintén meg kell tisztítanod a köldökzsinór körülötti részt és a hasát is. A köldökzsinór 5-10 nap alatt válik le.  A csecsemő valószínűleg  felsír, ha nedves tamponnal megérintik a köldökzsinórját. Légy gyengéd a csecsemőhöz. Vidd el a babát egy orvosi kivizsgálásra, ha a köldökzsinórját megérintve felsír vagy ha körülötte a bőr piros és enyhén gyulladt.

Használj egy tiszta pelenkát. Ha mosható pelenkát használsz biztosító tűvel rögzítsd és mindig tedd a kezed a tű és a csecsemő bőre közé. Ne takard el pelenkával a köldökzsinorját.

Az újszülöttek 10 pelenkát használnak egy nap allat. Cseréld őket ahogyan észre veszed hogy nedvesek , így elekerülöd a bőr gyulladását. A maximális higiénia érdekében tedd a piszkos pelenkát és a használt törlőkendőket egy erre gyártott tasakba és dobd el.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search