A baba bőrének napi ápolása

 In Csecsemők és újszülöttek

Fürdetés

A baba fürdetése igazi kihívást jelenthet a kezdő szülők számára. A legtöbb újszülöttet naponta fürdetik, azonban sokan azon a véleményen vannak, hogy elég hetente 2-3 alkalommal. Bármelyik rendszerességet is választod, a testhajlatokat és a nemi szerveket célszerű naponta áttörölni egy nedves kendővel vagy szivaccsal. A sűrűn, valamint erős fürdető és tisztálkodó szerek túlzott használatával történő fürdetés kiszáríthatja, és akár károsíthatja is a baba érzékeny bőrét, ezért fokozottan figyelj oda a használt termékek minőségére!

? Fontos a megfelelő hőmérséklet! A babát mindig langyos (37-38°C fok körüli), és nem forró vízben fürdesd. Amikor a vizet beállítottad a megfelelő hőmérsékletre, engedj megfelelő mennyiséget a kádba (csupán 5-7 cm-t, hiszen a legfontosabb a biztonság) vagy használj babafürdető, műanyag kádat. A szoba/fürdőszoba hőmérsékletét szintén szabályozni kell, 25-26°C ideális a baba számára – így nem fázik meg, de nem is érzi kényelmetlenül magát a túl meleg miatt.

? Kizárólag babáknak készült termékeket használj! Vannak akik csak a tiszta víz használatát javasolják, azonban ez önmagában nem elegendő, hogy megfelelően tisztán tartsd kisbabád bőrét. Válassz inkább PH semleges termékeket vagy patikában kapható babafürdető kenőcsöt, de újszülöttek esetében (az első néhány hétben) ezeket is csak mértékkel használd.

? Töröld szárazra a baba minden testrészét! A vizes test gyorsan lehűl, ezért miután óvatosan kiemelted a babát a kádból takard be jó alaposan egy törölközőbe, fürdőlepedőbe vagy puha textilpelenkába, és óvatosan, finom mozdulatokkal töröld szárazra a bőrét. A hajlatoknak szentelj több figyelmet, mivel ezeken a helyeken a nedvesen maradt bőrfelület könnyen kipirosodik, és akár kellemetlen irritáció is kialakulhat. A fürdetést követően, kend be a kicsi egész testét babák számára készült, speciális testápolóval vagy olajjal, annak érdekében, hogy bőre megőrizze nedvességét és megelőzd annak kiszáradását.

 

Pelenkázás

Még a baba érkezése előtt célszerű eldönteni, hogy milyen típusú pelenkát szeretnél használni – eldobható vagy mosható változatot. A csecsemő pelenkázása a kezdő anyukák számára elsőre bonyolult műveletnek tűnhet, azonban egy kis gyakorlással hamar megtanulható, a modern eldobható pelenkáknak köszönhetően pedig csupán egy-két mozdulatot vesz igénybe. Az egyszer használatos pelenkák praktikussága ellenére egyre több anya dönt tudatosan a textilpelenka használata mellett, amely bár csak többé-kevésbé mondható környezetbarátnak (a mosáshoz sok víz, energia és még több mosószer szükséges) és használta időigényes, azonban hosszútávon gazdaságosabb és a baba bőréhez is kíméletes. Bármelyik típusú pelenka mellett is döntesz (vagy használhatod őket felváltva), a legfontosabb, hogy megvédd a baba bőrét a kiszáradástól és az irritációtól.

? Most is figyelj a megfelelő hőmérsékletre! A helységben legyen kellemes meleg, hogy a baba ne fázzon meg a pelenkázás ideje alatt. Jobb, ha a babát nem vetkőzteted le teljesen a művelet során, mert a kicsik nem igazán kedvelik, és érzékenyek a hitelen hőmérséklet-változásra.

? Legyen kéznél a popsikenőcs vagy a hintőpor! A baba székletének legnagyobb részét próbáld meg a pelenka elülső, tiszta részével eltakarítani, majd összehajtás után csomagold azt egy műanyag zacskóba. Ezután alaposan tisztítsd meg a baba bőrét a szennyeződésektől egy törlőkendő, nedves szivacs vagy vizes, puha textília segítségével. Erős szennyeződés esetén a babaolajos vatta segíthet az alapos tisztításban. A nemi szervek környékére fordíts fokozott figyelmet – kisfiúk esetében csak kívülről tisztítsd (a fitymát nem szabad felhúzni vagy mozgatni), kislányok esetében pedig a hüvely irányából a popsi felé haladva töröld meg. Miután a baba bőre tiszta és száraz, kend be a nemi szervek környékét és a popsit az erre használatos krémmel (a legjobb a természetes, illatanyag mentes készítmény), vagy használj hintőport. Ezeknek együttes alkalmazását célszerű kerülni, mivel árthat a baba érzékeny bőrének.

? Piros popsi és pelenkakiütés? Ha a baba pelenkáját rendszeresen cseréled és bőrét tisztán tartod, akkor a pelenkakiütés és az irritáció könnyen megelőzhető. A megelőző intézkedéseknek ellenére megtörténhet, hogy a baba popsija bepirosodik, kivörösödik. Ebben az esetben a gyakori pelenkaváltás, a meztelen rugdalózás, és az ülőfürdő nyugtatólag hat a bőrre, illetve különféle gyógyszertári készítmények is sokat segíthetnek a helyzeten.

? A méret a lényeg … és a minőség! Vásárolj a baba számára megfelelő méretű pelenkát, amely kényelmes és nem zavarja őt a szabad mozgásban, ne kényszerítse lábait egészségtelen helyzetbe. A minőségre is fokozottan figyelj oda, mivel a műanyagot tartalmazó pelenkák hamar befüllednek és irritációt okozhatnak. A pelenkát mindig jól rögzítsd, hogy ne csússzon le a babáról és megvédje a ruháit az átnedvesedéstől és szennyeződéstől. Ha a baba sokat pisil, akkor az egy kicsit nagyobb méretű pelenka jobb választás lehet, mivel az nem feszül annyira a popsin és a levegőrétegnek köszönhetően megvédi azt a kipirosodástól.

 

baba bőrápolás
Hogyan ápold kisbabád érzékeny bőrét?

 

 

Figyelj oda az időjárásra is!

? Nyáron a babát közvetlen napsugárzásnak csak a hat hónapos kora után tedd ki, a három hónapos kor alatt pedig egyáltalán ne vidd a napra! A napoztatást fokozatosan vezesd be a kicsi napirendjébe, kezdetnek az is elég, ha naponta csak 1-2 percet tölt napfürdőzéssel. Ezzel a módszerrel fokozatosan alakul ki a baba bőrének ellenálló képessége a napsugarak ellen, szervezete pedig értékes D-vitaminhoz jut. Használj kifejezetten babák számára kifejlesztett fényvédő krémet (árnyékban is) , amely legalább 30 faktoros védelmet nyújt, hipoallergén, illatanyagot és tartósítószert sem tartalmaz. Arra is ügyelj, hogy a babát ne öltöztesd túl, mert ennek köszönhetően úgynevezett melegkiütések jelenhetnek meg a bőrén. Ezek a bőrelváltozások ártalmatlanok, leginkább a tarkón, nyakon, combon és a hason jellemzőek, de kellemetlen viszketéssel járnak.

? Télen a száraz időjárás és a fűtés lehet rossz hatással a baba bőrének állapotára. A párásító készülék a babaszobában sokat javíthat a helyzeten, azonban ennek tisztítására és karbantartására fokozott figyelmet kell fordítanod, mivel a gombák és baktériumok könnyen elszaporodhatnak benne. A megfelelő folyadékpótlásról, a vitaminok és ásványi anyagok nagyobb mennyiségű beviteléről a téli hónapok alatt is gondoskodnod kell, hiszen a baba bőrének ápolása belülről kezdődik. A fürdetések alkalmával használj tápláló, gazdag ápolószereket, mint a babaolaj vagy speciális babafürdető, illetve kifejezetten a babák számára kifejlesztett krémeket és kenőcsöket, amelyek megóvják az érzékeny bőrt a kiszáradástól. A friss levegő nem csak a baba étvágyának tesz jót, hanem a bőrre is jótékony hatással bír.

? Tavasszal és ősszel az időjárás változó, ezért a babát rétegesen öltözteted az évszaknak megfelelően, annak érdekében, hogy néhány ruhadarab le- vagy felvételével megvédd a túlzott melegtől vagy a hidegtől.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search