Kellemetlen tünetek a terhesség alatt – 1. rész

0

Kellemetlen tünetek a terhesség alatt – 1. rész


terhesség
Émelygés, hányinger

A terhesség első harmadában egyes nőknél émelygés és hányinger léphet fel, melyet hétköznapi nyleven “reggeli hányinger”-nek nevezünk. Ez a terhesség első jelei közé tartozik és valójaban nem csak reggen, hanem a  a nap bármelyik időszakában felléphet. Ezt a szagokra való fokozott érzékenység okozza, ami ha fáradt vagy intenzívebben jelentkezik.

Egyes ételek illata vagy a cigarettafüst egyszerűen elviselhetetlenné válhat számodra. Ezek az ingerek valós hanyásokba csaphatnak át.
Néhány javaslat a terhességi rosszúllét kezelésére:
• egyél reggel, mielőtt az ágyból kikelnél, egy darab kekszet vagy egy szelet pirított kenyeret
• fogyassz kevesebbet egy étkezésnél, inkább iktass be többszöri étkezést egy nap
• kerüld az olyan ételeket és szagokat amelyektől tudod, hogy rosszul leszel
• amikor hányingered van, próbalj meg nem hányni, hanem feküdj végig az ágyon és helyezz vizes borogatást a hasadra
• nagyon fontos, hogy naponta legyen székleted
• az émelygés enyhítésére igyál esetleg egy gyömbér- vagy hársfa teát.

Általában a terhesség 12. hétben a reggeli hányinger és az émelygés általában megszűnik, bár kesőbb visszatérhetnek.

Gyakori vizelési inger

Ez a jelenség általában a terhesség első 3 hónapjában jelentkezik. A várandós kismama gyakrabban jár vizelni, az alsóhas szerveire gyakorolt nyomás miatt, melyek a belső nemi szervek vagy a megnagyobbodott méhtől érkeznek. A tehesség második trimeszterében minden visszatér a normális kerékvágásba, majd az utólsó hónapokban ez a jelenség újból eljőjön, ez alkalommal viszont már csak a megnagyobbodott méh okozza a nyomást.

Ezek normális tünetek, melyek jellemzőek erre a periódusra és nem kell aggodnod miattuk, mert a terhesség termeszétes folyamatának részei.

Ha el szeretnéd kerülni az éjszakai vizeléseket, próbálj meg este kevesebb vizet inni. Szintén javasolt a helyi tisztálkodás minden vizelés után. Ha a vizelés fájdalommal társul, menjünk el a nőgyógyászodhoz, mert lehet, hogy valamiféle fertőzésről van szó, és ennek súlyos következményei lehetnek.

Álmosság és fáradtság

Ezek is teljesen megszokott jelenségek a terhesség alatt, figyelembe véve a változásokat és a megterheléseket amelyekkel az anyai szervezet szembe kell, hogy nézzen. A szervezetednek hozzá kell szoknia az új helyzethez, ezért jobb ha nem ellenkezel az alvással. Aludj akkor, amikor szükségét érezed, még még abban az esteben is, ha emiatt elmaradsz a házimunkával.

Pihenj sokat éjszaka, feküdj le korán és kerüld, amennyire csak lehet, az éjszakai szórakozásokat. Ne fáraszd ki magad, végezz relaxációs gyakorlatokat, próbáld ki a kismama jógát, naponta sétálj a friss levegőn és kerüld a zsúfolt helyeket amelyek csak idegesítőek a számodra.

Néha, az álmosság érzete az aggódás és a szorongás miatt bekövetkezett fáradtságból ered. Nyugodj meg, esetleg fogyassz az orvosod által ajánlott, ilyen alkalmakra előírt teákat.

Gyengeség,  szédülés és ájulás

Ezek a jelenségek is előfordulhatnak, de ritkán kerül arra a sor, hogy a kismama ténylegesen elájuljon. Megtörténhet azért, hogy egyes kismamák gyengeséget éreznek és szédülnek egészen addig, amíg el is ájulnak, főleg a terhesség első hónapjaiban. Ez a jelenség viszont szervezettől függ. A legtöbben ugyanazokat a tüneteket érzik terhesség előtt is, a menstruáció előtt vagy közben.

A vérnyomás a terhesség alatt elég alacsony, ezért szédülnek néha a kismamák vagy elveszítik egyensúlyukat, ilyenkor ajánlott leülni vagy lefeküdni. Ne maradj sokáig lábon állva, ne állj fel hirtelen a melegvizes kádból, ne ülj fel hirtelen ha sokáig a hátadon feküdtél, előbb fordulj az oldaladra és csak aztán állj fel. Ha ezeket a szédüléseket érzezed ülj le és hajolj előre egészen a térdedig. A vér így könnyebben az agyba jut és ellátja azt oxigénnel. Maradj így egészen addig, amíg jobban nem leszel. Ne feledd a napi sétát sem!

Nagyfokú verejtékezés

A terhesség alatt a hormonváltozások és a megnövekedett véráramlás miatt a szervezet minden mirigye növeli akitivtását, ugyanígy a verejtékmirigyek is. A verejték ebben az esetben minimális erőfeszítés után is jelentkezhet vagy akár éjszaka is intenzívebben. Segít, ha naponta zuhanyzunk, esetleg bepúderezzük magunkat fürdés után. Ugyanakkor használj bő, pamut ruhákat és kerüld a szűk, szintetikus anyagokat. Igyál sok vizet és éjjel az ablakot tartsd résnyire nyitva.

Nehéz lélegzés vagy légszomj

A terhesség utólsó periódusában, az utolsó hónapokban a lélegzés egyre nehezebb. Sokkal könnyebben fáradunk, még akkor is amikor egyszerűen csak beszélünk. A légzési gondok a legkisebb erőfeszítésnél is érezhetőek. Mindezek azért történnek, mert a méh már nagyon nagy, nyomást gyakorol a rekeszizomra és ennek következtében a tüdők sem tudnak helyesen működni. Pontosabban a mély lélegzet vétel válik lehetetlenné. A szülés előtt rövid idővel, ezek a nehézségek megenyhülnek, ugyanis a magzat a méhhel együtt lejebb kerül a medencébe.

Amikor fekszel, könnyíthetsz a légzésen, ha néhány párnát helyezel a fejed alá, hogy megemeljen. Ha a helyzet ezt nem engedi meg, feküdj félig ülve. Így könnyebben kapsz levegőt. Pihenj minél többet és ha ez a tünet súlyosodik, menj el az orvosodhoz.

Hüvelyi váladékok

Ezek már gyerekkorunktól léteznek. Ez az hüvely egyfajta váladéka, ami most, a terhesség okozta hormonvaltozások miatt intenzívebb. Nyálka formájában jelentkezik, általában színtelen, de lehet néha sargás-fehér és vastagabb állagú. Az itt történő intenzívebb vérkeringés váltja ki ezt a váladékot, de az okok másak is lehetnek, például fertőzés jelenléte. Ezek egy egyszerű orvosi vizsgálat alapján kimutathatóak.

Fordulj orvoshoz és ne hallgass a különböző tanácsokra, amelyek fürdőket, öblögetéseket vagy tablettákat ajánlanak. Általában ez az intenzív hüvelyfolyás nem jár semmilyen kényelmetlenséggel vagy fájdalommal. Ha mégis irritálná a környező bőrt, használj tisztasági betétet vagy egy gézbe tekert vattadarabot, amit cserélj gyakran. Ne használj a hüvely környékén illatszereket vagy illatos szappanokat. Ha érzékenységet, szúródásokat, viszketéstr érzel vagy a váladék színes és szagos lesz, akkor fordulj nőgyógyászhoz..

Hüvelygomba

Ez valójában a terhesség alatti normális hüvelyi váladék fertőzött változata. A vérkeringés intenzitása, a hormonváltozások növelik a hüvelyfertőzés, a hüvelygomba esélyét. Ennek tünete egy fehéres vastag folyadék, ami erős viszketegségekkel társul, esetleg vizelés közbeni fájdalmakkal. Ezek a viszketegségek nagyon kínzóak lehetnek, de nem szabad hozzáérnünk, ugyanis megsérthetjük a nyálkahártyát és további fertőzéseket okozhatunk. Ezek gennyes sebekké is válhatnak, amelyeket feltétlenül a szülés előtt kell kezelni, mert szüléskor fertőzést okozgóhat a baba szájában és nehezen tudod majd táplálni. Ugyanakkor olyan fázisba is kerülhetnek ezek a sebek, hogy a baba életére is veszélyesek lehetnek szüléskor.

Vigyázz! A szappannal való mosdás rosszat tesz ilyen esetekben. Tedd félre a szappant, amennyiben fájdalmat érzel. Ne hordj szoros és műszálas alsóneműt, szűk nadrágot és ne használj intim illatszereket. Fordulj orvosodhoz, ő majd javasol neked megfelelő krémeket, gyógyszereket vagy fürdőket a gyors gyógyulás érdekében.

Hajlamok a terhesség alatt – 2. rész
Hajlamok a terhesség alatt – 3. rész

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.