Az influenza kezelése terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Az influenza kezelése terhesség alatt

Ez egy akut fertőzéses betegség, mely erősen fertőző és az influenza vírus okozza. A vírus időközönként megváltozik, több variációja ismert, viszont kevésébé ellenálló. Általában emberről emberre terjed nagy fertőzőképességgel, gyakran hozva létre járványokat. Forrásai azok a betegek, akik közvetlen módon terjesztik a betegséget tüsszentéssel, köhögéssel, beszéddel és ritkán közvetetten nemrég érintett és megfertőzörr tárgyak által. Az is előfordulhat, hogy a betegséget egyes állatok vagy madarak terjesztik. Figyelem: Az állapotos nőnek nagyon vigyáznia kell magára. A vírus a légutak nyálkahártyáin hatol be, ott szaporodik, gyulladásos és mérgező jelenségeket okozva. Ritkán hatolhat be a vérbe. Az immunitás, amelyet a betegség hagy csupán ideiglenes, általában 2-3 év, de ez is csak az adott tipusú vírus esetében igaz.


Az influenza megnyí
lvánulási formája, tünetei

Az influenza tünetei általában hirtelen jelentkeznek: hidegrázással kezdődik, majd lázzal, fejfájással (mely lehet szétszórt vagy lokális, folyamatos vagy szakaszos), gyengeség érzettel (kóros állapot, amely erős és hosszantartó fáradtságban nyílvánul meg, gyakran kíséri fizikai és szellemi gyengeség, alacsony szellemi teljesítőképesség jellemez), izom-és ízületi fájdalmakkl és tüsszögéssel folytatódik.

Akut időszakban 3-5 napig tart, amelynek során fennáll a láz és egyéb tünetek megjelenése. A megnyílvánulása rendkívűl kellemetlen:
• az arc túlterhelt
• a szemek könnyeznek
• a bőr érintésre érzékennyé válik
• szemfájdalom jelentkezik
• herpesz alakulhat ki a száj körül
• száraz köhögés
• gyengeség érzet
• fejfájás
• valamint orrgyulladás, melyet bőséges váladékozás kísér.

Mindezeket kísérheti torokfájás, hörghurut és a rekedtség is. Előfordulhatnak még szív-és érrendszeri betegségek tachycardia formájában (rendellenes szívritmus gyorsulás testmozgás, érzelmek vagy szívbetegség következtében), hipotenzió (a vérnyomás normál értékek alá esése). A betegség kihatássa lehet az emésztőrendszerre is – étvágytalanságot, hányingert, hányást és sárgásfehér lepedékes nyelvet okozva.

A 3-5 napot követően a láz elmúlik, ellenben a fáradtság és a köhögés több napig is kitart utána.

 

Az infulenza szövődményei

Az influenza állapotos nők estében bizonyos komplikációkal járhat. A leggyakoribbakat a baktériumflórához társítják, amely orrmelléküreg gyulladást, fülgyulladást és különösképpen höghurutot okoz. Hasonlóképpen megemlíthetjük a gégegyulladást, olykor fuldoklásos hajlammal, a hörghurutot súlyosabb megnyílvánulásokkal gyermekeknél és időseknél, tüdőgyulladást, szívizomgyulladást, meningoencephalitist (az agyhártya és az agyvelő gyulladása).

Nagyon veszélyes terhesség alatt az influenza, mert olyan súlyos következményeket vonhat magával, mint a születési rendellenességek. Ez különösen a terhesség első 3 hónapjában fordulhat elő, ezért redkívüli odafigyelésre van szükség a kismamák részéről, valamint ha lehetséges, a vírus elkerülésére.

Továbbá, az influenza vírus a nyálkahártyákra tett hatása által elősegíti a különböző baktériumfertőzések megjelenését, amelyek közül a legveszélyesebb a stafilococcus. Az inluenza súlyosbíthat bizonyos krónikus légúti betegséget, szív- és veseelégtelenséget, májcirózist vagy cukorbetegséget.

 

Megelőzési módszerek és kezelés

Időben fell kell készítened szervezetedet a fertőzésekkel szembeni ellenállásra, még a hideg évszak érkezte előtt. Abban az esetben, ha megkaptad a vírust, ne ess pánikba, mert ez megnyílvánulhat enyhébb formában is. Ezért egészségesen kell étkezned, minél több vitamint, (főleg C és E vitamin) és ásványi anyagokkat (főleg szelén és cink) vigyél be a szervezetetdbe. Ne maradjon ki étrendedből a fokhagyma sem, hiszen nagyon fontos szerepet játszik az influenza megelőzésében. Sportolj naponta. Kerüld a zsúfolt helyeket és a betegekkel való érintkezést, különösen a járvány időszakban. Óvakodj, amennyire csak lehet a fáradtságtól és a stressztől (különösen a terhesség alatt), merte ezek a tényezők hozzájárulnak az immunitás csökkenéséhez és megfelelő környezetet teremtenek az influenzának.

A hagyományos influenza kezelése otthon történik. Különítsd el magadat egy bemelegített, jól szellőztetett szobába, forró teával, gyümölcslével és általában sok folyadékkal, mellőzve az alkoholt és a kávét. Szintén javasolt egy vitaminokban és tápanyagokban gazdag étrend és általában a köhögéscsillapítók használata.

Az influenza egyszerűbb típusa esetén nem alkalmaznak antibiotikumos kezelést. A súlyosabb esetkben viszont kórházi kezelés szükséges.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search