A terhesség első jelei

 In Terhesség és babavárás

A terhesség első jelei

Gyakori vizelési inger

A gyakori vizelési inger árulkodó terhességi tünet, melynek hátterében a terhességi hormonok állnak. Röviddel a fogantatás után a szervezeted megkezdi a HCG hormon termelését, amely megnövekedett véráramláshoz vezet a medence tájékán, arra késztetve a szervezetet, hogy gyakran, akár kis mennyiségű vizeletet is ürítsen. Érezni fogod a sürgető vizelési ingert, de azt is észreveszed majd, hogy a vizelet mennyisége általában igencsak csekély. Ez normális jelenség a terhesség első harmadában, de a harmadik trimesztert is végigkíséri majd, hiszen a megnövekedett méh nyomást gyakorol majd a húgyhólyagra.

 

Émelygés és hányinger

Annak ellenére, hogy reggeli rosszullétnek nevezik, a terhességgel járó émelygés és hányinger a nap bármely szakában jelentkezhet. Elméletek sora próbálja megmagyarázni ezt a jelenséget, ezek közül a legmeggyőzőbbek talán azok, amelyek az alacsony vércukorszintet és a gyomor nyálkahártyáját ingerlő hormonokat okolják. Sokak szerint ez a terhesség egyik legbiztosabb jele.

Az émelygés erősebb akkor is, ha az utóbbi pár órában nem ettél semmit. Enyhítheted ezt az érzést, ha gyakran és kis mennyiségű ételt fogyasztasz. Kerüld a zsíros ételeket, például a sültburgonya, mert ezek csak súlyosbítják az émelygést és a hányinger érzetet. A menta tea is hasznos segítség lehet a gyomornak, reggel pedig 1-2 darabka keksz elmajszolása szintén hatásos lehet.

 

terhesség jelei
A terhesség első jelei

 

Változások a mellek nagyságában

A terhesség első napjaitól a tested elkezd felkészülni a szoptatásra. A tejmirigyek fejlődéséhez és a mellekhez vezető véráram növeléséhez hozzájáruló hormonok szintjének megnövekedése felelős azért, hogy a mellek feszülnek és megkeményednek, valamint tapintásra érzékennyé válnak. Ahogy a terhesség halad előre a melleid növekedni fognak.

 

Fáradtság

A terhesség első jelei közé tartozik a fáradtság is. Kevéssel a fogamzás után megnő a progeszteron szint. Mivel ennek nyugtató hatása van, nem meglepő, ha megnő az alvásigényed. Ráadásul a terhesség korai szakaszában az embrió fejlődését segítve felgyorsul az anyagcseréd, és ettől még fáradtabbnak érzed majd magad. Fontos, hogy minél többet aludj és pihenj a terhesség alatti hónapokban, hiszen ha a baba megszületett, már nem aludhatsz annyit, amennyit szeretnél.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search