Dohányzás a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Dohányzás a terhesség alatt

Sokan dohányoznak körülöttünk és mindannyian tisztában vagyunk a dohányzás káros hatásaival, ennek ellenére nehezen tesszük le a cigarettát. Ha állapotos vagy azonban egy másik tényezőt is figyelembe kell venned: már nem csak rólad, hanem gyermeked életéről és egészségéről is szó van, felelősséggel tartozol érte.

 

A terhesség alatti dohányzás következményei a magzatra nézve

Jó tudni, hogy nem csupán a nikotin, hanem a dohányzás következtében felszabaduló szénmonoxid is veszélyes a terhesség alatt, hiszen érszűkítő hatása révén a szükségesnél kevesebb oxigénhez juttatja a babát.

A magzatra nézve a dohányzás súlyosabb következményei közé sorolható az alacsony születési súly, ami azt jelenti, hogy a csecsemő gyengébb és kevésbé ellenálló lesz, valamint megnő egyes betegségek kockázata, ami bizonyos esetekben akár halálhoz is vezethet.

A legsúlyosabb lehetséges következménye a SIDS vagyis a hirtelen csecsemőhalál szindróma. Kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a terhesség alatti dohányzás egyike a legnagyobb rizikót jelentő tényezőknek a bölcsőhalál esetében. A várandósság alatti dohányzás növeli a magzati szénmonoxid-koncentrációt, amely következtében a szülés után késleltetett ébredési reflex és az alvás alatti légzéskimaradás figyelhető meg a babánál. Ezek a babák általában kisebb súllyal születnek, amely szintén a dohányfüst egyik következménye. A SIDS gyakoribb a kisfiúknál, mint a kislányoknál, nincsenek tünetei és nem lehet kezelni.

A tudomány mai ismerete szerint sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyermek tüdőgyulladást kapjon és kórházba kerüljön az első életévében, ha az édesanya a terhesség alatt dohányzott.

Az asztma és a csecsemőkori hörghurut is gyakoribb azoknál a gyermekeknél akinek az édesanyjuk rendszeresen dohányfüstöt lélegzett be és a várandósság alatt sem hagyott fel szenvedélyével.

Olyan fejlődési rendellenességek, mint az ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak és farkastorok), szintén többek között a terhesség alatti dohányzásnak és az alkoholfogyasztásnak köszönhetőek.

Egyes kutatások szerint továbbá a terhesség alatti dohányzás, a stressz és az alkoholfogyasztás is elősegítheti a figyelemhiány és figyelemzavar kialakulását, amely a gyerekek 4-6%-át érinti.

 

Az nők nagy kockázatot vállalnak, ha dohányoznak

A dohányzás és nikotinfogyasztás csökkent libidót eredményez, amely befolyásolja a szervezet ösztrogén szintjét is. Ennek egyik lehetséges következménye az, hogy a hangszín férfiasabbá válik, a nők hajlamosabbak lesznek a ráncosodásra és a korai öregedésre, a bőr pedig szürkéssé válik.

A nikotin és a fogamzásgátló tabletták együttes alkalmazása növeli a magas vérnyomás, valamint bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A babát tervező pároknál a dohányzás nehezíti a teherbe esést, bár meddőséget csak ritkább esetben okoz. A dohányos nők átlagosan két-három hónappal később esnek teherbe, mint azok, akik nem dohányoznak. A menopauza is átlagosan 2-3 évvel korábban áll be azoknál a nőknél akik rendszeresen cigarettát szívnak.

Egyes esetekben akár méhen kívüli terhesség is lehet a dohányzás következménye. Ez akkor következik be, amikor a megtermékenyített petesejt elindul az anyaméh felé a petevezetéken keresztül és beágyazódik ennek falába, mielőtt a méhez érne. Ez nem megfelelő környezet a magzat fejlődése számára, ezért a méhen kívüli terhesség kimenetele spontán vetélés vagy orvos által végzett abortusz lesz.

 

Az apa is felelős, mint a a család többi tagja

Az apa is hozzájárul a jövőbeli baba egészségéhez. Az erős dohányzás férfiak esetében gátolja az ivarsejt képződését, negatív hatással van a sperma minőségére, illetve a génekre, amelyeket továbbad gyermekének.

A passzív dohányzás hasonlóan veszélyes a baba egészségére nézve, ezért ha a leendő apa dohányzik, lehetőség szerint ösztönözzük, hogy szokjon le.

 

Hosszútávú következmények

Vannak betegségek, amelyek emiatt a káros szenvedély és a passzív dohányzás következtében alakulnak ki. Például a középfülgyulladás vagy gyakori vírusos légúti megbetegedések csak néhány azok közül, amiket a gyermek megkaphat, ha dohányos van a családban. Megállapítást nyert az a tény is, hogy serdülőkorban, azoknak a gyerekeknek akiknek anyjuk dohányzott a terhesség alatt sokkal kisebb a koncentrációs képességük, mint társaiknak.

Egy másik tanulmány, melyet japán kutatók készítettek, a terhesség alatti dohányzás hosszútávú hatásaira derített fényt, beleértve akár a harmadik generációt is. Így, ha a nagymama dohányzott mikor terhes volt, az az unokájára is hatással lesz. Megnövekszik a kockázata például az asztma kialakulásának, még akkor is, ha az anya nem volt dohányos.

A terhesség alatti dohányzás csökkentheti az esélyt az élethez, növelve a vetélés, a koraszülés és a halva születés kockázatát.

 

kismama dohányzik

 

Fellépés a dohányzás ellen

A dohányzás napjaink egyik aktuális problémája, amit nem lehet pusztán szenvedélybetegségnek tekinteni. Körülnézve rájövünk, hogy szinte mindenki dohányzik környezetünkben, rohanó életmódunk részévé vált.

Aktívan és passzívan is dohányzunk egyaránt! A passzív dohányzás is súlyosan károsítja az egészséget, hatása hasonló az aktív dohányzáséhoz. Egy olyan személy, aki aktív dohányzókkal ül egy szobában, passzívan óránkét akár egy cigarettának megfelelő nikotint, szénmonoxidot és egyéb káros anyagokat juttat a szervezetébe.

Bár mindannyian szeretnénk sokáig élni és egészségesebbek lenni, mégis nehezen mondunk le káros szenvedélyünkről, a dohányzók száma pedig egyre csak növekvő tendenciát mutat. A hivatalos statisztikák szerint, a dohányzás az egyik vezető helyen szerepel a halálozási okok között és több életet követel, mint a közlekedési balesetek, a bűncselekmények, vagy az AIDS.

Kevés olyan kampánnyal találkozunk, amely dohányzás ellen irányul (legalábbis fiatalkorúak számára)  és a nagyszámú  törvény, rendelkezés és figyelmeztetés ellenére, a 18 év alatti gyermekek továbbra is vásárolnak cigarettát és alkoholt.

A dohányzó nők több mint fele csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem akar lemondani szenvedélyükről a terhesség alatti időszakban. Bár meglepő lehet, de vannak esetek, amikor az orvos sem javasolja a teljes leszokást, mert az erős dohányos kismamák szervezetének nagyobb megterhelést jelentene, mint maga a cigarettázás.

A várandósság alatti dohányzás ettől függetlenül rendkívül káros lehet az anyára és a magzatra nézve egyaránt. Már nemcsak a saját életed kerülhet veszélybe, hanem gyermekedért is te tartozol felelősséggel. A dohányzásról való leszokás alapesetben sem egyszerű, a terhesség alatti felfokozott érzelmi állapot pedig csak megnehezíti ezt. Már a baba tervezésekor gondolj a lehetséges következményekre és szokj le a dohányzásról!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search